ПОЗИЦІЯ

Прем’єр наголошує на необхідності перегляду українсько-російських газових контрактів цього року

Таке переконання глава уряду Микола Азаров заявив в ефірі одного з центральних телеканалів. «Рано чи пізно газові контракти з Росією буде переглянуто. В цьому році ми повинні досягти перегляду контрактів.  Певен, що вже й у Росії немає ніяких сумнівів, що ці контракти треба переглянути», — сказав глава уряду.

За його словами, через кабальні газові контракти 2009 року Україна щорічно переплачує Росії 7 мільярдів доларів США за поставлений газ. «Ми переплачуємо щорічно 7 мільярдів доларів — це приблизно 60 мільярдів гривень. А що таке 60 мільярдів? Це, наприклад, чотирирічні обсяги будівництва доріг», — уточнив Микола Азаров.

Він додав, що Україна отримує від Росії газ за найвищими цінами в Європі і, це, зокрема, негативно впливає на зовнішньоторговельний баланс та економіку країни загалом. Водночас, глава уряду підкреслив, що Україна вчасно і повною мірою виконує всі свої контрактні зобов’язання, а також вчасно і в повному обсязі розраховується за поставлений російський газ.

За будь-яких умов тарифи для населення не зростатимуть. Фото з сайту utg.ua

Необгрунтований борг

У цьому контексті Прем’єр-міністр заявив, що Україна не платитиме 7 мільярдів доларів, які Росія вимагає за недобір газу в 2012 році. «Україна ні на один день нікому не заборгувала. Ми кожен день платили і будемо платити за своїми зобов’язаннями. Єдиний виняток становить ось цей позов Росії, пов’язаний із газовим контрактом. Ми їм відповіли, що ці 7 мільярдів доларів вважаємо необгрунтованими і сплачувати їм не будемо», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.

Водночас Микола Азаров вкотре підкреслив, що уряд не планує підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги для населення з метою укладення нової угоди з Міжнародним валютним фондом. «Ми вважаємо з економічної точки зору цю вимогу неправильною, а із соціальної — неприйнятною, і ми це обгрунтуємо. Рано чи пізно з Росією досягнемо домовленості про зміну ціни на газ. Обов’язково домовимося. У нас іншого виходу немає», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Говорячи про перспективи розвитку внутрішньої економіки, Микола Азаров заявив, що уряд надасть державні гарантії для залучення 50 мільярдів гривень у рамках реалізації Державної програми з активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки.

«Державні гарантії, прямі інвестиції, компенсація кредитних ставок становитимуть 50 мільярдів гривень», — сказав Прем’єр-міністр, нагадавши, що в цілому на фінансування та реалізацію програми буде спрямовано кошти обсягом 380 мільярдів гривень.

За його словами, ці кошти також буде акумульовано за рахунок місцевих бюджетів, залучення приватних інвестицій тощо. «Я впевнений, що Кабінет Міністрів  разом із обласними адміністраціями і, найголовніше, з бізнесом зможуть реалізувати цю програму», — підкреслив глава уряду, додавши, що реалізація програми дасть змогу підвищити соціальні стандарти.

Про дороги і самообмеження

Актуальною залишається й тема автомобільних доріг. Микола Азаров заявив, що Кабінет Міністрів має намір зайнятися капітальним ремонтом траси Київ—Одеса. «Потрібно займатися капітальним ремонтом Одеської траси. Це один з наших основних напрямків, який з’єднує нас із портами. Тому ми будемо займатися капітальним ремонтом цього важливого напрямку», — сказав Прем’єр-міністр.

Він додав, що після капітального ремонту Одеська траса буде нічим не гіршою за дороги, побудовані під Євро-2012, зокрема за трасу Київ—Львів. Глава уряду також підкреслив, що в Україні дороги мають будуватися якісно і надовго.

Також у ході свого виступу Микола Азаров похвалився, що за три останні роки жодне міністерство чи відомство не здійснювало дорогих закупок, зокрема автомобілів. «За три роки, поки я працюю Прем’єр-міністром, не закупили жодного «майбаха», жодного «мерседеса» чи «ауді». Першим моїм рішенням у березні 2010 року була заборона всім державним органам використовувати кошти на купівлю автомобілів, меблів тощо», — зауважив глава уряду.

Він підкреслив, що Казначейство не проводило платежів на купівлю чиновниками дорогих автомобілів, а інформація про чиновників, які хотіли це зробити, одразу ж оприлюднювалася у ЗМІ та передавалася до правоохоронних органів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»