ПОСТУП

Спілкуючись із журналістами провідних телеканалів, Прем’єр-міністр Микола Азаров окреслив найактуальніші завдання уряду

Година розмови у прямому ефірі минула майже на одному диханні. Неофіційна атмосфера, мінімум заздалегідь підготовлених довідок і папірців, здатних перетворити будь-яке спілкування на непідйомний «залізобетон», справили позитивний вплив на характер бесіди. Кожен із п’яти журналістів мав змогу поставити главі уряду по одному запитанню, відповіді на які Микола Азаров формулював таким чином, що вони охоплювали всі сторони життя країни та її громадян.

Скажімо, чи здатен уряд довго працювати без дієвої Верховної Ради? Минуло майже три місяці парламентського простою, і кінця епопеї блокування головної трибуни країни пересічний громадянин поки що не бачить. Утім, Прем’єр має іншу точку зору. Він укотре звернувся до учасників політичного протистояння відшукати прийнятну форму співпраці й урегулювання вимушеної парламентської кризи. «Парламент повинен запрацювати. І запрацювати найближчим часом», — переконано висловив свою позицію Микола Азаров.

Адже свого часу і депутатської уваги очікують 34 актуальні законопроекти, внесені урядом до Верховної Ради. Спливають дні й тижні, і уряду дедалі важче обходитися без парламенту. А в період активізації зовнішніх та внутрішніх економічних викликів — і поготів.

Споглядаючи збоку за настроєм Прем’єра, звернув увагу на його особливу прозорливість у багатьох питаннях, налаштування на конструктивізм і неприйняття  будь-яких спекуляцій. Згадалася сумнозвісна епопея з дефіцитом гречки і його тодішні впевнені слова: «Та все буде нормально з цією гречкою». І справді, про ті перипетії ми вже давно й згадувати забули.

Звісно, це лише один маленький штрих до загальної картини, але його відголоски вловлюються і в сьогоденні. Бо ж ми чули нажахані запевнення деяких так званих експертів на кшталт: до Євро-2012 країна підготуватися не здатна, після осінніх виборів до Верховної Ради догори полізе курс долара, здорожчають продукти, газ, підвищаться комунальні тарифи тощо.

І що? Минуло досить часу, а ці передрікання, дякувати Богові, не збулися. Єдине, за чим шкодує Микола Азаров, і в цьому із ним важко не погодитися, що жоден із тих оракулів не знайшов у собі мужності вибачитися перед людьми. Атмосфери ж бо паніки й хаосу у суспільстві, а рецесії в економіці немає.

З одного боку, це втішає. А з іншого, сам Прем’єр-міністр визнає певні тривожні тенденції в реальному секторі. Якщо нічого не робити для виправлення, ризик опинитися в рецесії таки є. Тож Микола Азаров вважає, що в цій ситуації скорочення державних витрат є шляхом у нікуди. Навпаки, їх слід збільшувати й спрямовувати на проблемні напрямки. Саме таку мету й має розроблена урядом Програма активізації розвитку економіки.

«У нас немає простих рішень», — запевнив журналістів Микола Азаров. Це стосується всіх сфер життя — від медичної реформи до ремонту автодоріг. Скажімо, він пообіцяв, що ліки в аптеках є і будуть надалі; що держава впорається з дорожнім господарством, завершить медичну реформу тощо. Для цього, на думку Прем’єра, потрібно небагато: здоровий оптимізм, терпіння й бажання змінити щось на краще у своїй країні.