НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Якщо ластівки  і журавлі відлетіли у вирій до Успіння — на Покрову почнуться морози

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Наші попередні прогнози, з посиланням на народні прикмети, справдилися — урожай збіжжя цьогоріч буде високим. Про це свідчать оперативні повідомлення, що надходять із жнивної ниви. Мільйони тонн зерна у засіках держави — реальна цифра. Лишається тільки подбати про належні умови його зберігання та вигідні для хліборобів заготівельні ціни. А в цю гарячу пору їм слід використовувати кожну погожу днину для успішного завершення жнив. «У серпні серпи гріють, а вода холодить», - каже народне прислів’я.

Щодо народних прикмет у серпні старі люди здавна зважали на них в такі дні релігійних свят: Іллі-Пророка (2), Маковія (14), Явдохи-Сіногнійки (17),  Другий Спас (19), Успіння Пресвятої Богородиці (28).

На святковому столі мають бути щедрі плоди землі. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

На Іллі новий хліб на столі — ця народна традиція збереглася до наших днів. Пампушки, пироги, вареники, млинці — усі ці наїдки готуються з борошна нового урожаю. Пророк  Ілля — покровитель грому і блискавки. Цього дня мало коли не гримить і не дощить. Від Іллі ночі довшають, а вода холоднішає. Якщо небо в цей день безхмарне — наступне літо буде неврожайним;  сонячний день — літо буде засушливим.

Маковія — велелюдне свято. Прихожани несуть до церкви букети, зібрані з чорнобривців, жоржин, нагідок, м’яти, гладіолусів. Пучечки маківок святяться окремо. Після освячення їх зберігають під образами, а при потребі готують з них лікувальні настої. Крім квітів у цей день освячується вода, криниці і джерела. З Першого Спаса — холодні ранки, холодні роси. Якщо погода суха і тепла — такою ж буде осінь.

Явдоха-Сіногнійка часто відзначається грибними (сліпими) дощами. Господиням слід до цього дня зібрати з грядок цибулю, моркву, часник, а господарям — сіно з покосів скласти у копиці. Якщо погода в цей день гарна — такою вона буде й у листопаді.

Другий Спас — Великий — традиційне свято  врожаю. На святковому столі мають бути щедрі плоди землі: хліб, пироги з маком і яблуками, овочі, фрукти, гриби, мед. Зі Спасом Великим, що символізує завершення жнив, співпадає початок храмових свят. На Україні кожне село відзначає це свято у певний день. Спасівські прикмети такі: якщо добре вродила антонівка (сорт яблук) — у наступному році буде великий  урожай зернових; якщо цього дня сухо — сухою буде осінь; якщо дощитиме — осінь буде вологою; якщо день сонячний — зима буде суворою.

На Успіння Пресвятої Богородиці починається «бабине літо», яке триває до 11 вересня. Обрядовою стравою на свято вважається птиця: курятина, гусятина, індичина. Хлібороби вже відсіялися, зібрали садовину. «Успіння проводжай, а осінь зустрічай», — каже народне прислів’я. Якщо ластівки і журавлі відлетіли у вирій до Успіння — на Покрову (14.10) почнуться морози. Якщо у цей день погода гарна — друге «бабине» літо (з 14 до 21 вересня) буде непогожим. Якщо не буде ні вітру, ні дощу — осінь видасться теплою.

Третій Спас — на порозі осінь. «Минули Спаси — перевіряй запаси», — повчає народна мудрість. Сувора ревізія заготовленого влітку убезпечить господарям добрі статки взимку і весною. Від Третього Спаса починається пора весіль. «На Спаса одружитись — вік щасливо прожити», —  повчає народна мудрість.

НАШ КАЛЕНДАР

1-7 серпня — Всесвітній тиждень грудного вигодовування.

2 серпня — День Аеромобільних військ.

4 серпня — День Повітряних сил Збройних сил України.

6 серпня — Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї.

8 серпня — День військ зв’язку.

9 серпня — Міжнародний день корінних народів світу.

11 серпня — День будівельника; День працівників ветеринарної медицини.

12 серпня — Міжнародний день молоді.

14 серпня — Маковія. Перший Спас.

15 серпня — День археолога.

19 серпня — День пасічника;  Другий Спас — Великий; Всесвітній день гуманітарної допомоги.

23 серпня — День Державного прапора; Міжнародний день пам’яті про работоргівлю та її ліквідацію.

24 серпня — День Незалежності України.

25 серпня — День шахтаря.

28 серпня — Успіння Пресвятої Богородиці.

29 серпня — Міжнародний день дій проти ядерних випробувань; Третій Спас (хлібний).

30 серпня — Міжнародний день жертв насильницьких зникнень.

31 серпня — День авіації.