СЕКРЕТНА ЗБРОЯ

Інспектор-кінолог разом зі своїм підопічним сам може успішно протистояти п’яти озброєним бандитам

Завершивши тримісячне навчання в кінологічному центрі головного управління МВС України в Запорізькій області, випускники курсів підготовки інспекторів-кінологів разом зі своїми чотирилапими напарниками успішно склали випускні іспити і роз’їхалися за місцями служби в райони області. Цього разу курс спецпідготовки завершили 15 міліціонерів з райвідділів Запорізької області, а також міліцейського спецпідрозділу «Гепард» та Державної пенітенціарної служби.

— Традиційно по завершенні навчання ми екзаменуємо наших курсантів в умовах, максимально наближених до життєвих обставин, — розповів начальник кінологічного центру полковник міліції Євген Михайлов. — Екзаменаційні іспити провели в Запорізькому парку культури та відпочинку «Дубовий гай». Завдання ставимо хлопцям по-справжньому екстремальні. В цьому випадку кожен з них разом зі своїм службовим собакою відпрацьовували п’ять «легенд»: реагування на розпивання невідомими громадянами в місці громадського відпочинку спиртних напоїв, бійка, крадіжка, викрадення автомобіля і виявлення мерця.

kinology

Працюють Віталій Лощенко та «інспектор» Пірс. Фото надане автором

Протягом трьох місяців, що курсанти проходили навчання в кінологічному центрі, вони освоїли всі необхідні в роботі співробітника патрульно-постової служби навички взаємодії зі службовим собакою, в тому числі й виконання слідчих дій.

— Правильно вихований службовий собака — це дуже потужна зброя міліціонера. По суті це секретна зброя нашої міліції. Інспектор-кінолог разом з ним сам може успішно протистояти п’яти озброєним бандитам, — стверджує начальник кінологічного центру Євген Васильович. — А одна з головних якостей для успішного виконання службових завдань, якою повинні володіти інспектори-кінологи, — це щира любов до свого чотирилапого напарника.

— Собак люблю з дитинства, — підтверджує інспектор-кінолог Василівського райвідділу міліції молодший сержант Антон Шепотько. — Після армії я відразу вирішив йти служити в міліцію інспектором-кінологом. Моєму Собру (німецька вівчарка. — Авт.) вже 10 місяців. Я сам його виростив і навчив азам взаємодії, а тепер ось основи службово-розшукової роботи разом опановували на кінологічних курсах. Нестимемо службу як напарники, надійнішого помічника не знайти.

Зазвичай кінологи обирають собі німецьких вівчарок. Але, трапляється, беруть ротвейлерів, різеншнауцерів, представників інших порід. Ось, скажімо, в «Гепарді» нині успішно несе службу кмітливий лабрадор.

— Собака-напарник з породи німецька вівчарка — це, як кажуть, класика жанру. Мій Пірс саме такий, — розповів інспектор-кінолог ППС Оріхівського райвідділу міліції сержант Віталій Лощенко. — Пірсу один рік і чотири місяці. Дуже розумний пес і дуже слухняний. Розуміє мене з півслова. В ньому я впевнений на всі сто!

Після успішних іспитів випускникам курсів вручили відповідні сертифікати. На урочистій церемонії біля пам’ятника міліціонерам, загиблим під час виконання службового обов’язку, заступник начальника ГУМВС України в Запорізькій області — начальник міліції громадської безпеки, полковник міліції Василь Василенко щиро привітав кінологів і закликав реалізовувати на практиці всі отримані знання й навички.

— Будьте завжди на боці правосуддя і в будь-який момент надавайте допомогу тим, хто її потребує, — дав він молодим міліціонерам своє батьківське напутнє слово.

Начальник відділу охорони режиму, нагляду і безпеки управління ДПтС України в Запорізькій області підполковник внутрішньої служби Олексій Селявін та старший інспектор (з кінології) відділу охорони, режиму, нагляду і безпеки управління ДПтС України в Запорізькій області старший лейтенант внутрішньої служби Євген Кривенко від імені керівництва управління висловили подяку керівництву кінологічного центру й педагогічному складу за співпрацю і надання практичної допомоги в зміцненні кінологічної служби.