ПЕРСПЕКТИВА

Борис Колесніков в Італії вивчав досвід будівництва доступного житла

Віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури разом з міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолієм Близнюком, міськими головами Львова Андрієм Садовим, Одеси —Олексієм Костусєвим, Донецька — Олександром Лук’янченком відвідав італійський завод, який розробляє технології будівництва.

Зокрема на фабриці з виробництва збірного залізобетону Edimo віце-прем’єр наголосив: «Мета нашої поїздки — розібратися в цій технології, бо та, яка використовується в Україні, застаріла. Панельне житлове будівництво нетехнологічне, має великі втрати енергії».

А під час огляду кварталу економного житла у місті Аквіла, який було зведено за технологіями будівництва доступного житла у стислі терміни після землетрусу, віце-прем’єр акцентував на тому, що уряд має намір визначитися з технологіями будівництва доступного житла в Україні вже до вересня цього року.

Окрім цього, Борис Колесніков наголосив, що житло, яке будуватимуть в Україні, стане справді доступним для пересічних громадян. А у його зведенні уряд планує зацікавити компанії пільговими умовами. Зокрема розглянути питання звільнення від податку на прибуток на 10 років усіх будівельних компаній, які будуть задіяні у цьому процесі, безкоштовної передачі житла забудовникам та безкоштовного прокладання комунікацій, можливості виплат відсотків за кредитами компаніям, які закупили відповідне обладнання. Громадяни ж зможуть придбати доступне житло на основі фінансового лізингу на 12—15 років під 3% річних.

Ішлося й про те, що нині в Україні триває робота над спрощенням усіх процедур на отримання дозволів на будівництво житла. У кожному регіоні в перспективі мають бути відкриті заводи з виробництва залізобетонних конструкцій. «Україна повинна будувати хоча б 5 млн кв. м житла на рік — це орієнтовно 100 тис. квартир економ-класу. Для реалізації цих планів ще слід відкрити принаймні 15—20 таких заводів в усіх регіонах», — передає слова віце-прем’єра прес-служба Міністерства інфраструктури.

Борис Колесніков висловив сподівання, що перші будинки за соціальною ініціативою Президента Віктора Януковича «Доступне житло» в Україні буде введено в експлуатацію восени 2013 р. «Ідеться не про індивідуальні будинки, а про цілі квартали такого житла, яке буде абсолютно доступним для населення. Завдання уряду — вкластися у вартість такого житла до 6 тис. грн за 1 кв. м», — сказав Борис Колесніков.

У зв’язку з цим вноситимуть і законодавчі зміни щодо передачі землі під забудову. Також планується розглянути питання безкоштовної передачі муніципалітетами землі для будівництва житла. «Держава підведе усі мережі, але квартиру можна буде продавати тільки готову. Ніхто не братиме передплату — це заборонятиметься на законодавчому рівні», — пояснив він. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»