CОЦІАЛЬНИЙ АСПЕКТ

У держбюджеті поточного року достатньо коштів для фінансування субсидій на житлово-комунальні послуги. Якщо в минулому році на цей час субсидії отримували 850 тис. сімей, і на це виділялося 6 млрд грн, то цього року субсидії отримують 1 млн 400 тис. сімей на суму 9 млрд грн. Про це під час Години запитань до уряду у Верховній Раді заявив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Юрій Хіврич. Він підкреслив: "За нашими розрахунками, цих коштів достатньо для фінансування субсидій".

Крім того, чиновник повідомив, що, згідно з дорученням Прем'єр-міністра Миколи Азарова, готується проект указу Президента про створення Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг.

Говорячи про заборгованість по зарплаті перед працівниками житлово-комунального господарства, чиновник повідомив, що у порівнянні з 1 січня 2010-го борг скоротився на 55 млн грн і складає 62 млн грн. Юрій Хіврич зазначив, що уряд працює над тим, щоб до кінця березня погасити цю заборгованість. У той же час він сказав, що оплата праці в житлово-комунальній сфері є низькою і в середньому становить 2,1 тис. грн для працівників підприємств ЖКГ та 2,5 тис. грн для працівників енергетичної сфери.

Посадовець також поінформував, що найближчим часом уряд направить на розгляд парламенту проект закону про загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2011-2014 роки. Програмою передбачено за три роки прийняти у державну власність, відремонтувати і передати на приватизацію 1083 гуртожитки, повідомляє УНІАН.

За словами Юрія Хіврича, близько 1200 гуртожитків наразі ввійшли до статутних фондів приватизованих підприємств, і ці гуртожитки шляхом укладення договорів між підприємствами і органами місцевої влади також буде передано на приватизацію.