ВИБОРИ-2012 

Організаторам цьогорічної виборчої кампанії істотно дошкуляють законодавчі «дірки»
 

Об’єктивною причиною того, що кількість скарг та судових позовів до Центральної виборчої комісії цього року вже нагадує дев’ятий вал, заступник голови ЦВК Андрій Магера назвав нинішню реєстрацію тут кандидатів-мажоритарників. На попередніх виборах в Україні ними переймалися окружні виборчі комісії. Тепер весь негатив, подекуди навіть далекий від власне виборів, «зливається» до центрального штабу, додаючи роботи  працівникам.

Під час його зустрічі з главою Місії спостереження Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ послом пані Одрі Френсіс, заступником  глави Місії  паном Штефаном Краузе та групою аналітиків і радників з питань виборчого процесу йшлося про початок роботи Місії, приїзд до нашої країни перших 20-ти довготермінових спостерігачів, до яких найближчим часом приєднаються ще 19 (загалом їх має бути 90).

Напередодні, за тиждень до голосування, «вухами й очима»  об’єднаної Європи на українських виборчих перегонах стануть 600 короткотермінових спостерігачів, зокрема і з Ради Європи, Європарламенту та НАТО.

Представники «старої демократії» планують найближчим часом обговорити  хід виборчої кампанії з вітчизняними державниками, політиками, журналістами ЗМІ, активістами громадських організацій, дипломатами, акредитованими в Україні, і безпосередньо з кандидатами в народні депутати, щоб отримати об’єктивну та різнобічну інформацію з перших вуст.

Про серйозність намірів євроспостерігачів свідчить  те, що вони працюватимуть не лише в Києві, а й на всіх територіях країни, готуватимуть і оприлюднюватимуть проміжні звіти, невідкладно повідомляючи ЦВК про свої зауваження.

Вітчизняне суспільство очікує від спостерігачів об'єктивності та неупередженості. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Продовжується реєстрація уповноважених осіб від партій, водночас  чимало  вже зареєстрованих осіб із різних причин подають заяви про складення повноважень. Дедалі більше зростає і рівень недовіри різних політичних сил до своїх конкурентів, представники багатьох партій виявляють бажання суворо контролювати виборчий процес. Зокрема збільшується число членів контрольної комісії за виготовленням виборчих бюлетенів.

Зазнала змін процедура друкування бюлетенів та передачі їх дільничним  виборчим комісіям: для цього внесені зміни до відповідної постанови ЦВК.

Станом на 11 вересня затверджено єдині кошториси видатків окружних виборчих комісій 168-и одномандатних виборчих округів на загальну суму 628 млн 924 тис. 677 грн, що становить 73 відсотки загальної суми на ці видатки.

Свого часу відомий американський політик Юджин Маккарті застерігав своїх колег, щоб під час передвиборчої кампанії не говорили того, що виборці можуть запам’ятати. Дехто ж із нинішніх вітчизняних політиків досі переконаний, що найвідчутнішим аргументом на його користь буде пакет гречки з  кандидатським портретом. Численні повідомлення про підкуп виборців після розгляду ЦВК зазвичай надсилає на докладну перевірку до МВС. Так само реагують у Комісії на заяви щодо інших порушень окремими кандидатами норм Закону «Про вибори народних депутатів України».

Законодавчі «дірки» продовжують істотно дошкуляти організаторам цьогорічної виборчої кампанії. Тим більше, що у всіх бідах тепер звинувачують саме ЦВК. Приміром, за те, що деякі партії нібито не мали права подавати кандидатури до складу окружних комісій. Піддається сумніву і принцип одного загального жеребкування щодо встановлення черговості включення кандидатур до цих комісій, а також процедура визначення складу  окружних комісій та їхнього керівного складу. Вочевидь у законодавців, які ухвалювали новий виборчий закон, у шкільному  віці були проблеми з арифметикою: у визначені ними строки не можна вкластися навіть марафонцям.

Тішать нові факти громадської активності напередодні виборів. Так, у пристоличних округах, де кількість претендентів на депутатський мандат сягає півсотні, минулими вихідними провели попереднє народне голосування (передвибори). І хоча  на цю пропозицію організаторів зголосилися менш ніж сотня  тамтешніх жителів, одна підсумкова цифра  все-таки насторожує:  понад десять відсотків опитаних висловилися проти всіх.

Можливо,  нинішнім претендентам на омріяний мандат незайве замислитися над словами Роберта Доуела: «Ніколи не знаєш, вибрали тебе тому, що знають, хто ти такий, чи через те, що нічого не знають про тебе».