НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Варвара снігом постелить, а Миколай морозом притисне — чи справдяться ці спостереження
в нинішньому році?

Третій рік поспіль свято архістратига Михаїла (21.11) минає в Україні без снігу. Востаннє святий «приїздив на білому коні» до нас 2008 року. Та минулий листопад був теплим і врожайним на гриби.

Якими ж будуть грудень і наступна зима? За народними прикметами, щоб визначити це, спостерігають за першим днем місяця (Платона і Романа). Якщо зранку буде тепло, теплою буде зима; опівдні морозець — зима буде з відлигами і морозами.

4 грудня відзначаємо велике релігійне свято Введення до храму Пресвятої Богородиці (Третя Пречиста). Цього дня вшановують пам’ять про те, як трирічну дівчинку — майбутню Богоматір Марію — батьки привели до Єрусалимського храму, виконавши обітницю про посвяту дитини служити Богові. З того часу на Пречисту християни приводять до церкви своїх дітей, аби Пресвята Богородиця взяла їх під свою опіку. До цього свята слід завершити усі господарські роботи. Вважається великим гріхом після Введення і до Благовіщення (7.04) копати землю, «бо вона спочиває і набирається сил на майбутній урожай». Якщо цього дня скресає крига, морозів не буде до Варвари (17.12). Старі люди примічали: скільки на Введення води — стільки на Юрія Весняного (6.05) трави. Якщо день морозний, морози утримаються до кінця місяця.

Від Третьої Пречистої починаються молодіжні вечорниці, ворожіння. 7 грудня — Катерини. Ввечері дівчата сходяться до однієї хати і варять спільну вечерю — борщ і кашу. Пізніше приходять парубки з гостинцями, жартами. Танцювати не можна — піст. На Катерину дівчата ворожать на долю. У чужому садку слід зламати гілку вишні і поставити на підвіконні у воду. Якщо до Меланки (13 січня) гілка розквітне, дівоча доля буде щасливою. Якщо гілка всохне, заміж ніхто не візьме. Опівночі дівчата брали горнятко з кашею, обгортали його новим рушником і виходили до воріт «закликати долю». Слід було тричі гукнути: «Доле, доле, йди до мене вечеряти!». Якщо в цей час заспіває півень або загавкає собака, з того боку прийдуть старости і щаслива доля. Якщо на Катерини почалися відлиги і тумани, зима буде волога і холодна. Старі люди кажуть: «Від Катерини зима візьме не голодом, то холодом».

Після Катерини — парубоцьке свято Андрія Первозваного (13). Складчину роблять юнаки. Дівчатам у цей день не можна займатися домашньою роботою. Увечері починають ворожити про заміжжя, а вранці слід вийти на вулицю і запитати першого зустрічного чоловіка чи юнака, як його звати. Вважається, що таке ім’я буде і в судженого. На ніч дівчата запалювали грубку і примовляли: «Дим-димочку, в Андрієву нічку в грубці не чади — у комин іди. Лети над порогом до милого мого. Аби мною жив і мене любив!». Якщо цього дня не випаде сніг, вся зима буде малосніжною, теплою.

17 грудня ще одне жіноче свято — Варвари. Цього дня гріх прати, білити і глину місити. Можна тільки нитки сукати, а голку в руки не брати. Дівчата і молодиці освячують у церкві полотно для вишивання. На Варвари добре проколювати вуха для сережок, бо «свята Варвара тамує біль і загоює рани». За давніми народними прикметами, Варвара «снігом постелить, а Миколай морозом притисне». Якщо в переддень свята небо у зорях — невдовзі настане різке похолодання, а якщо небо темне, захмарене, чекайте потепління.

Святителя Миколая Чудотворця — останнє у грудні велике церковне свято. До Святого Миколая у народі ставляться з особливою повагою, оскільки вважають його другим після Бога заступником бідних, усіх, хто подорожує. На Миколи господарі роблять своєрідні обереги-гірлянди з горіхів, яблук, пучечків калини, горобини і прилаштовують біля образів, аби святий наступного року застав усіх домочадців живими-здоровими. Донині збереглася традиція обдаровувати в цей день гостинцями дітей.

Під час святкового обіду ведуть розмови про хороші вчинки дорослих і дітей, що запам’яталися до цього дня.

На порозі Нового року за давнім звичаєм не забудьте навести зразковий порядок у своєму господарстві, причепурити домівку. Весь непотріб винесіть на смітник або спаліть. Так ви позбудетесь негараздів, що траплялися упродовж року. А Новий рік нехай принесе в кожну оселю щастя, добробут і сімейну злагоду.

На Андрія дівчата починають ворожіння про заміжжя. Фото з сайту blogspot.com

НАШ КАЛЕНДАР

1 грудняДень працівників прокуратури; Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

2 грудняМіжнародний день боротьби за скасування рабства.

3 грудняМіжнародний день інвалідів; 290 років від дня народження Г. С. Сковороди (1722—1794),                                      українського просвітителя, філософа, поета і музиканта.

4 грудняВведення до храму Пресвятої Богородиці. Третя Пречиста.

5 грудняДень працівників статистики; Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального                           розвитку.

6 грудняДень Збройних сил України.

7 грудняДень місцевого самоврядування; Міжнародний день цивільної авіації.

9 грудняДень благодійництва; Міжнародний день боротьби з корупцією.

10-16 грудня — Всеукраїнський тиждень права; Міжнародний день прав людини.

11 грудня — День гір.

12 грудня — День Сухопутних військ України.

13 грудня — Апостола Андрія Первозваного.

14 грудня — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській      АЕС.

15 грудня  День працівників суду.

17 грудня — День працівника Державної виконавчої служби.

18 грудня — Міжнародний день мігранта.

19 грудня — День адвокатури; Святителя Миколая Чудотворця. 

20 грудня — День міліції; Міжнародний день солідарності людей.

22 грудня — День енергетика; День працівників дипломатичної служби.

24 грудня 75 років від дня народження В. М. Чорновола(1937—1999), українського політика, журналіста,                              публіциста; День працівників архівних установ.

25 грудня Різдво за Григоріанським календарем.

31 грудня  зустріч Нового року.