ДАТА

Микола Азаров узяв участь в урочистостях з нагоди 150-річчя від дня народження академіка В. І. Вернадського

Під час засідання загальних зборів Національної академії наук України, присвяченого цій даті, глава уряду зачитав привітання від Президента Віктора Януковича. «Постать академіка Вернадського унікальна. Він став творцем біогеохімії та вчень про біосферу і ноосферу. Він заклав новий світогляд про нерозривну єдність усього живого й неживого на Землі, про людину та її зв’язок із космосом, — зазначив Президент у своєму вітальному слові. — Упевнений, що творче надбання та життєвий шлях В. І. Вернадського й надалі надихатимуть його послідовників на нові перемоги в ім’я прогресу та вирішення актуальних проблем сьогодення».

Від себе глава уряду зазначив, що велич будь-якої країни полягає у величі людей. «Україна сьогодні належить до відносно невеликого кола держав, здатних здійснювати наукові дослідження найвищого рівня найсучасніших наукових напрямків. Є сфери, у яких наша держава може претендувати на світове лідерство», — зазначив Микола Азаров.

Водночас він підкреслив, що Національна академія наук сьогодні відіграє ключову роль в організації наукової діяльності в України, забезпечуючи незмінно високу результативність досліджень. Саме діяльність академічних спільнот вчених забезпечує достатньо високі позиції України в міжнародних рейтингах. Так, за підсумками Світового економічного форуму в Давосі, Україна посідає 25 місце за показниками кадрового потенціалу науки та інженерії. Агентство Bloomberg відвело нашій країні 42 позицію в переліку найбільш інноваційних країн світу.

За словами Прем’єра, у сучасних умовах, коли економічний розвиток забезпечується здебільшого за рахунок постійного впровадження нових технологій та інновацій, наука стає справжнім стратегічним ресурсом.

«У тому, що Україна впродовж багатьох десятиліть була і залишається державою великої науки, величезна заслуга належить нашому співвітчизникові — геніальному вченому, видатному організаторові науки, громадському діячеві, першому президентові Української академії наук академікові Володимирові Вернадському», — наголосив Микола Азаров. Прем’єр-міністр зазначив, що за понад 60 років своєї наукової діяльності академік Вернадський опублікував близько 400 наукових робіт за всіма основними напрямками геологічного циклу наук, а також історії, філософії й педагогіки. Він започаткував всесвітньо відомі наукові школи мінералогії й геохімії, став організатором і першим президентом Української академії наук. Своїм вченням про ноосферу землі він заснував не просто нові напрямки природничих наук, а посприяв формуванню нового погляду на природу загалом, нового типу природознавства.

За словами глави уряду, спадщина академіка В. І. Вернадського, без перебільшення, стала наріжним каменем української державності, забезпечила Україні місце серед країн із значним потенціалом економічного зростання. Однак, на жаль, за роки незалежності Україна так і не здійснила повномасштабної модернізації економіки відповідно до вимог часу і можливостей вітчизняної науки.

При цьому він зазначив, що уряд за останні роки прийняв важливі рішення, завдяки чому Україна готова до активізації технологічного розвитку економіки, який ∂рунтується на форсованому впровадженні результатів наукових досліджень. За дорученням Президента Кабінет Міністрів розробив Програму активізації економіки на 2013—2014 роки, де ключовим моментом є розвиток наукоємного сектору, а головну роль відведено розвитку високих технологій.

«З допомогою Національної академії наук України ми плануємо активізувати розробки в галузі сучасної фармакології, розширити для цього експериментальну базу, побудувати нові фармацевтичні виробництва для розв’язання завдань імпортозаміщення, плануємо також налагодити виробництво радіофармпрепаратів і сучасного медичного обладнання, зокрема планується налагодити серійне виробництво сучасних гамма-камер для радіонуклідної діагностики», — зазначив Микола Азаров. Участь академії надзвичайно важлива у сфері енергозбереження, літакобудування, ракетобудування тощо, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Кабміну. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»