Звертаюся до вас від імені своєї матері, пенсіонерки, дитини війни. Відповідно до її доходів, за законом вона має право на отримання субсидії на комунальні послуги: газ та електроенергію. Звісно, за умови, якщо дотримуватиметься норм споживання, — 75 кВт електроенергії та 364 кубометри газу на місяць. Як я знаю, цих умов вона дотримується. І при цьому їй нарахували сплачувати 119 гривень за газ та 12 — за електроенергію.

А доходів у мами: пенсія — 1110 гривень, 266 гривень — за земельний пай, 200 гривень — дохід від присадибної ділянки. Два останні пункти доходу нарахували зі слів головного спеціаліста відділу грошових виплат і компенсацій місцевого управління праці та соцзахисту населення. Адже довідки про площу земельної ділянки передавала туди сільська рада.

Раптом у березні цього року з того відділу нам запропонували написати заяву на перерахунок субсидії. Навіщо і чому, не пояснили. Начальник їхній нас уникає, а спеціаліст не може дати зрозумілого пояснення.

Ось ми й боїмося, що нарахують нам щось не те, що треба. Адже попри те, що в деяких сусідів дохід куди більший, ніж у мами, субсидія у них теж більша, ніж у неї. То де ж справедливість? Хто нам пояснить, навіщо перерахунок і чи потрібен він взагалі?

К. КОПИЛ,
м. Комсомольськ, Полтавська обл.

Віталій МУЩИНІН,
директор департаменту державної
соціальної допомоги Мінсополітики:

— Відповідно до пункту 4 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 21 жовтня 1995 року № 848 (в редакції постанови Кабміну від 22 вересня 1997 року № 1050), субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства, і обсягом визначеного Кабміном обов’язкового відсотка платежу (10% сукупного доходу — для сімей з непрацездатних осіб).

Механізм надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, обсяг витрачання яких вимірюється засобами обліку, передбачає таке.

Право на призначення субсидії визначається виходячи з вартості послуг у межах норм споживання (незалежно від того, скільки громадяни фактично споживали у попередній період). А розмір субсидії розраховується виходячи з обсягів фактичного споживання послуг у попередній період, але не більше від встановлених норм.

Субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надаються у безготівковому вигляді, тобто суми призначених субсидій перераховуються на рахунки отримувачів субсидій в організаціях, що надають послуги; їхній розмір змінюється залежно від фактичного споживання послуг.

Після закінчення строку надання житлової субсидії (або щомісяця) здійснюється перерахунок розміру житлової субсидії за кожний з місяців цього періоду на підставі місячних показників фактичного використання послуг.

Відомості про фактичне споживання послуг для здійснення перерахунків можуть надавати органам праці та соціального захисту населення організації, які надають послуги.

У разі, коли послуги використано на суму, меншу від суми призначеної субсидії та обов’язкової частки плати в межах норм споживання, невикористані перераховані кошти повертаються організаціями, що надають послуги, на рахунок управлінь праці та соціального захисту населення.

У разі, коли послуги використано на суму, більшу від суми призначеної субсидії та обов’язкової частки плати, управління праці та соціального захисту населення дораховують необхідну суму коштів на рахунки громадян в організації, що надають послуги, але не більше від встановлених норм.

За інформацією департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації, вашій матері призначено житлову субсидію на опалювальний період 2012–2013 років у розмірі 20,46 гривні щомісячно.

На підставі відомостей комунальних підприємств про фактичне використання природного газу в опалювальний період управління виконало перерахунок призначеної житлової субсидії: у березні дораховано субсидію в сумі 172,17 гривні, у квітні дораховано субсидію в сумі 9,10 гривні, у травні після закінчення опалювального періоду зроблено перерахунок розміру субсидії за фактичним споживанням газу, в результаті якого відраховано субсидію в сумі 2,87 гривні.