ПРОБЛЕМА

В Донецьку намагаються приборкати ціни, які відлякують покупців від прилавків

Космонавти та мрійники, які колись запевняли, що на Марсі будуть яблуні цвісти, не дуже й помилилися. Принаймні, зважаючи на космічні ціни на донецьких базарах, хоч-не-хоч повіриш, що фрукти й овочі вирощували на тому ж Марсі чи Юпітері. А гречку, мабуть, взагалі за межами Сонячної системи...

Цінопад, цінопад...

Падали: маленький сніжок, огрядний дядько на "ковзанці", на яку перетворилася територія базару, та... ціни. Відвідувачі ринку в донецькому мікрорайоні "Текстильник" того дня довго не могли повірити очам. Ще б пак! Адже, приміром, у м'ясному павільйоні продавці, немов змовившись, чогось повдягали білосніжні халати, фартухи й нарукавники. А ще почепили на одяг бейджики з прізвищами-іменами, а біля товару прилаштували цінники. Самі ціни тепер притягували до прилавків, немов магнітом.

- Та майже безкоштовно! - радів один з покупців, пакуючи покупку в пакет. - Зараз віднесу додому, візьму гроші і ще одну ходку зроблю. Бо це, мабуть, не надовго...

З "безкоштовним" чолов'яга таки перебільшував. Хоча ціни на м'ясо справді впали. Приміром, філе яловичини пропонували по 50 грн за кіло, відбивну зі свинини - 45, сало - 15-30. За словами постійних відвідувачів базару, в порівнянні з учорашнім днем товар зменшився в ціні десь на 10 грн. А щодо отого "не надовго" дядько вгадав. Бо "цінопад" спостерігався тільки під час перебування на базарі голови Донецької облдержадміністрації Анатолія Близнюка, який вийшов з ініціативою влаштувати "базарний день". Тобто розпорядження перевірити цінову політику на місцевих ринках отримали всі міські й районні голови.

Керманич області почувався біля м'ясних прилавків аж ніяк не екскурсантом. Адже почав активно розпитувати продавців: звідки привезене м'ясо та чи є в них санітарні книжки? Не вразила голову ОДА і відносна "дешевизна" товару, бо, за його словами, реальна ціна свинини після забиття тварини -26 грн за кілограм.

Овочеві ряди теж не лякали цінами: картоплю, цибулю й моркву пропонували найчастіше по 7 грн. А коли перевіряючі почали наближатися до однієї з торговельних яток, реалізатор зустрічав їх ще "гуманнішим" цінником біля картоплі - 5,50 грн. Така ж ціна цілком влаштовувала й покупців, які навіть вишикувалися в чергу біля автомобіля одного з продавців овочів, де був якісний товар: капуста - 6 грн, картопля - 5,50, морква та цибуля по 5.

Після всього побаченого "на горіхи" від Анатолія Близнюка насамперед дісталося вже призабутим спекулянтам.

- Це непорядні особи, які просто стоять і обдурюють людей, бо кажуть: подорожчало пальне! - переконував посадовець покупців. - Перекупники - проблема, яку ми повинні розв'язувати всі разом. Не ходіть і не купуйте у тих, хто продає картоплю дорожче за 8 грн. Бойкот тим, хто по 15 грн намагається продавати! Відійдіть від них і навіть не плюйте в їхній бік!..

Щоправда, не залишив без уваги він і тих, хто створює умови для перекупників, адже пообіцяв: "А з керівників ринків ми запитаємо: кого вони туди пускають і за якими цінами продають?.."

Без картоплі?

- Мій син-школяр питає: "Мамо, а чого ми давно картоплі не пекли?", а я не знаю, що йому й відповісти, - розповідає донеччанка Людмила. - Раніше я купувала картоплю на базарі в бабусь, запікала в духовці і на вихідні влаштовували собі сімейне смачне "свято". А цієї зими - зась. Якщо не помиляюсь, тільки раз наважилася розкошелитися...

Зітхання жінки зрозуміти не важко, адже для запікання найбільше підходять сорти картоплі "циганка" й "американка". Першу на Критому (центральному) ринку Донецька пропонують по 15 грн за кіло, а ціна "американки" іноді піднімається до 20 гривень. Інші сорти теж не дуже відстають - доступною вважається ціна 7-8 гривень. Однак тут же рясніють цінники і "10", і "12". І тому хоча "другий хліб" привозять сюди найбільше з центральних областей України, складається враження, що її транспортували з тієї ж заокеанської Америки.

- Здрасьтє! - щиро здивувався реалізатор у відповідь на моє наївне запитання про дороговизну (10-12 гривень) картоплі. - А пальне он подорожчало! А зберігати її під час морозу якось треба! Моє діло маленьке - продавати. Он нехай господар розказує...

Само собою, господар товару, як і його колеги з сусідніх фур, в цей час немов під землю попровалювалися. До речі, так само зустрічали й окремі продавці голову Донецької ОДА на базарі "Текстильника". Деякі того дня взагалі закрили свої ятки, а інші порозбігалися, навіть залишивши без догляду товар на прилавках. Довелося давати доручення міліції повартувати цю територію.

Керівники місцевих підприємств, де вирощують картоплю, стверджують, що її собівартість 4,20-4,70 грн за кіло. А дорожчі, ніж у сусідніх країнах Європи, овочі через те, що і насіння, й техніку, і добрива доводиться купувати за кордоном. Все це - мито, ПДВ і "накрутки" продавців -позначається на ціні. Зменшити ж собівартість картоплі вдасться тільки за умов збільшення виробництва овочів і розширення асортименту товару. Саме ці завдання взялася виконувати місцева влада.

"Я спеціально дав завдання керівникам райдержадміністрацій та міст побувати з перевіркою на продовольчих базарах Донецької області, - розповідає Анатолій Близнюк. - Ми знаємо реальну ситуацію і пам'ятаємо про свої повноваження, які маємо виконувати. Завдання держави і керівників на місцях - організувати все так, аби пропонувати в продаж товарів більше, ніж люди хочуть купити. Потрібно зробити, щоб там стояв не один автомобіль з картоплею, а 10 чи 20, які конкуруватимуть в ціні. Тоді продавці будуть конкурувати за якість товару і знижуватимуть ціни. А прийти і встановити певні ціни я не можу.

Зате здатні це зробити торговельники. Приміром, після від'їзду перевіряючих з ринку на "Текстильнику" ціни повернулися на попередні позиції - м'ясо подорожчало на 5-10 гривень, овочі на 1-3 гривні.

Закликаючи покупців ігнорувати перекупників, донецька влада вирішила вдатися до своєрідного ноу-хау. Біля ринків обіцяно встановити біл-борди, на яких великими цифрами позначать собівартість м'яса, молока, овочів і круп. І звіривши реальні ціни з базарними, донеччани мають іти від прилавків "спекулянтів" кудись в інше місце. Щоправда, питання з питань - куди в цьому разі йти, аби скупитися за доступними цінами?..