Чи є закон, що забороняє курити в коридорах 9-поверхівок? Куди звертатися, щоб притягти до відповідальності тих, хто отруює нам життя?

В. Куликова,м. Горлівка Донецької області

Консультує
Микола ГЛОТОВ,
виконавчий директор Рівненської обласної
громадської організації «Комітет виборців України»,
адвокат, член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги 

— У кожної людини зав?жди є вибір: змиритися з тим, що сусіди або їхні гості курять у коридорах, на сходових клітинах багатоквартирного будинку, або ж боротися з цим. Для тих, хто не бажає миритися з курцями, варто па?м’я?тати таке.

П. 6 ч. 2 ст. 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у під’їздах житлових будинків. Слід зазначити, що під’їзд будь-якого житлового будинку в розумінні ст. 1 вказаного закону — громадське місце (частина будівлі, доступна або відкрита для населення вільно чи за запрошенням). Оскільки під’їзд будь-якого житлового будинку складається із різних коридорів, то з цього можна зробити висновок, що курити в коридорах дев’ятиповерхівок заборонено.

Необхідно пам’ятати, що за куріння в заборонених місцях винного притягають лише до адміністративної відповідальності. Так, якщо буде доведено, що певна особа курила у коридорі багатоповерхівки, то такого порушника згідно з ст. 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення може бути попереджено або ж на нього може бути накладено штраф у розмірі від трьох (51 гривня) до десяти (170 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо його повторно протягом року буде впіймано на вчиненні такого правопорушення (якщо за попереднє його притягували до відповідальності), то на нього може бути накладено штраф уже в розмірі від десяти (170 гривень) до двадцяти (340 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Поскаржитись на курця-порушника можна:

1) до органів внутрішніх справ — міліції (наприклад за телефоном 102);

2) до виконавчого комітету міської (селищної, сільської) ради — лише за умови, якщо місцева рада ухвалювала окреме рішення про заборону тютюнопаління в коридорах, на сходових клітках та майданчиках багатоквартирних будинків, і визначала відповідальну особу за контроль виконання такого рішення.

Звернутися зі скаргою на курця-порушника можна усно або письмово. Проте часто є ризик, що порушника не буде покарано. Наприклад, якщо у міліції не буде доказів вчинення порушення (куріння в коридорі конкретної особи). Так, доказами факту куріння можуть бути відеозапис, фотографія моменту вчинення порушення, свідчення мешканців.

Тож способів підтвердити факти порушення достатньо. Було б лише бажання людей витрачати власний час в інтересах свого здоров’я та здоров’я навколишніх.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хоч ете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua 

Сторінку підготувала інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр»,за підтримки Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги