НОВА ТРАДИЦІЯ

Представники майже половини регіонів України взяли участь у конкурсі "Питні меди-2011" у Луцьку

Увага багатьох учасників та гостей фестивалю шанувальників працелюбної комахи була прикута до питних медів. Свою цілющу, багату на корисні мікроелементи, цінні вуглеводи та амінокислоти продукцію запропонували медовари не тільки Західного регіону, а й Одещини, Харківщини, Донеччини та інших областей. Виготовлені за врятованими від небуття рецептами, натуральні малохмільні напої у різних майстрів різнилися кольором, ароматом, густиною, присмаками. Від кожного із них, здавалося, віяло теплом літа і доброю бджолярською енергетикою...

Авторитетна конкурсна комісія, на суд членам якої були представлені три десятки видів питних медів, оцінювала їх у чотирьох номінаціях: меди ставлені без додавання соку; з додаванням соку; меди варені без додавання соку; з додаванням соку. Для визначення переможців кожен із дегустаторів виставляв свої оцінки у заздалегідь підготовлених бланках. За сумою цих балів і визначили переможців у тій чи іншій номінації.

За результатами конкурсу найкращими визнані меди, виготовлені представниками Волинської, Чернігівської, Київської та Харківської областей.

За словами голови Гільдії медоварів України Василя Барабаша, саме завдяки подібним заходам українці відпрацьовують технологію медоваріння. Він також висловив сподівання, що в Україні влада знайде можливість підтримати медоварів і впровадити спрощену систему дозвільних процедур щодо їхньої продукції. "Адже вона - гідна заміна різним алкогольним сурогатам!" - резюмував голова громадської організації українських медоварів.