РЕФОРМА

Тисячу автомобілів передадуть у регіони  до кінця цього року або на початку наступного

У  рамках забезпечення каретами «швидкої допомоги» Міністерство охорони здоров’я планує придбати 1000 нових автомобілів типу В (автомобілі екстреної швидкої допомоги, в яких можна здійснювати медичний догляд за пацієнтом) та С (реанімобілі). На виконання цих завдань із державного бюджету спрямовується 922 мільйони гривень. Закупівлі розпочнуться у першій половині серпня цього року і триватимуть до жовтня. Особливий акцент роблять на сільській місцевості.

— За дорученням міністра охорони здоров’я ми перевірили стан реалізації закону про екстрену медичну допомогу. Відвідавши всі області, можу зазначити: нині процес набув ознак незворотного. В усіх областях країни створені центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Більшість диспетчерських пунктів відповідають усім вимогам. У Вінницький, Дніпропетровській, Закарпатській, Львівській, Харківський областях та Києві завершені роботи з будівництва і реконструкції будівель і приміщень під єдині оперативно-диспетчерські служби. В інших областях завершення цих робіт заплановано до кінця цього року, — розповів начальник відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Михайло Стрельников.

За словами чиновників, нині функціонують 118 станцій екстреної медичної допомоги. Також почали працювати 855 пунктів постійного та 247 пунктів тимчасового базування, а до кінця року заплановано відкрити ще 20 пунктів постійного базування.

— Після створення єдиних регіональних оперативно-диспетчерських служб фіксуватимуть не тільки звернення пацієнтів, а коли і який диспетчер прийняв дзвінок. Говорячи юридичними термінами, це — прокурорський документ, який будь-коли можна знайти і довідатися, яким було обслуговування того чи того виклику. Тобто це гарантія: якщо людина подзвонила в єдину оперативно-диспетчерську службу, до неї обов’язково прибуде бригада швидкої допомоги, — пояснив Михайло Стрельников.

Словосполучення «немає ліків»  не існує

Як запевняють координатори проекту, нині всі області на 100% забезпечені медикаментами.

— Словосполучення «немає ліків» не існує. Якщо ви почуєте такі слова від диспетчера швидкої, негайно звертайтеся в центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, і ми будемо з’ясовувати кожний такий випадок, — наголосив директор Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Володимир Юрченко.

Також, як зазначили посадовці, пально-мастильними матеріалами забезпечені всі області, крім Чернігівської, Тернопільської та Кіровоградської. За словами представників МОЗ, скорочення фахівців швидкої не заплановане. Навпаки, ця галузь потерпає від нестачі кваліфікованих кадрів.

— В Україні 5500 лікарів швидкої допомоги, а стоматологів лише в Києві — 4500 осіб, — навів невтішну статистику Михайло Стрельников.

Жоден працівник столичної «швидкої» не буде звільнений. Про це повідомив головний лікар станції швидкої медичної допомоги Києва Анатолій Вершигора, спростовуючи чутки про те, що у зв’язку із реорганізацією служби певну кількість фахівців позбавлять робочих місць.

— Медперсонал — це основний наш капітал, тож ми зацікавлені, щоб кожен із них працював і отримував за свою складну та відповідальну роботу адекватну зарплатню, — зауважив він.

За його словами, у бюджеті міста на 2013 рік для працівників «швидкої» заплановано нарахування 50% надбавки до заробітної платні. Крім того, вони зможуть отримувати матеріальну допомогу на вирішення власних соціально-побутових питань не один раз, а двічі на рік.

Виклик — SMS-повідомленням

У структурі всіх територіальних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, крім Житомирської, Тернопільської областей та Севастополя відкриті і працюють навчально-тренувальні відділи, які забезпечені манекенами та навчальними посібниками. З початку 2013 року підготовлено понад вісім тисяч фахівців.

— За час проведення реформи нам вдалося вирішити чимало питань швидкої та екстреної допомоги. Так, фінансування на придбання лікарських засобів для бригад швидкої допомоги збільшилося у п’ять разів. Оновлено автопарк станції швидкої медичної допомоги. Відкрито модернізовану централізовану диспетчерську Київської міської станції швидкої медичної допомоги. За добу наша станція фіксує до дев’яти тисяч звернень. Працює відділ госпіталізації, який веде облік вільних ліжок у лікарнях, знаходить для пацієнта лікарню, веде консультацію пацієнтів за телефоном. Крім того, є робоче місце для прийому звернень від людей з вадами слуху та мови. Ми приймаємо ці виклики електронною поштою, факсом та SMS-повідомленнями. Ситуацію на дорогах міста, де перебувають машини швидкої, відстежуємо за допомогою веб-камери, — розповів Анатолій Вершигора.

Журналістам показали стелажі з ліками, якими укомплектована Київська міська станція швидкої медичної допомоги.

— У нас є все, що потрібно для надання першої допомоги, навіть препарат, який може врятувати життя людині з гострим інфарктом. До речі, одна доза цього препарату коштує 15 тисяч грн. Тобто ліками ми забезпечені, але нам бракує кадрів. Знаєте, працівник «швидкої» — це діагноз. Випадкова людина працювати тут не зможе. Якось відомий лікар сказав: усі професії — від людей, крім трьох: лікар, учитель і суддя. Ми — інструмент у руках Бога, тож маємо завжди про це пам’ятати, — вважає завідувач підстанції Київської міської станції швидкої медичної допомоги Лариса Славинська.