НАВЧАННЯ

У Новгород-Сіверському районному центрі зайнятості безробітним райцентру та навколишніх сіл презентували професію офіціанта.

Здавалося б, кожна жінка знайома з основами сервірування столу. У всякому разі на такому рівні, аби не сказали: уміла готувати та не вміла подавати... Однак існує безліч тонкощів, котрими повною мірою володіють лише фахівці. Про них розповіла офіціант місцевого ресторану "Десна" Ірина Жорова.

Виявляється, існує понад десяток способів застелення столу скатертиною. Ще більш досвідчений працівник ресторану знає безліч красивих і оригінальних прийомів фігурного складання серветок. Ірина назвала найпопулярніші з них: "лотос", "парус", "свічка", "книжка", "гармошка", "шапка кардинала"... Окрім того, офіціант повинен знати особливості викладення столових приборів, розбиратися у часом складних назвах страв, уміти швидко і красиво виконати замовлення.

- Це робота для терплячих, фізично витривалих і метких людей. Тож не всі з присутніх, а на захід прийшли жінки середнього віку та дівчата, ризикнули погодитися на навчання цій професії. Його, до речі, можна пройти як у обраному навчальному закладі, так і на місці роботи (у нас є заявка на посаду офіціанта-бармена), - розповіла головний спеціаліст районного центру зайнятості Наталія Гульок. -Звісно, молодим вона більше припала до душі, оскільки їм легше вписатися у будь-які рамки.

На запитання, а чому предметом такої розмови стала саме професія офіціанта, директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка повідомила, що на обласному ринку праці впродовж останніх років це досить поширена вакансія. Адже у багатьох населених пунктах відкриваються ресторани, бари, кафе, господарі яких прагнуть організувати сервіс на високому рівні.