ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр жорстко критикує блокування Верховної Ради, що не дає змоги приймати важливі для суспільства й держави рішення 

Учора Україна вдруге відзначала День соціальної справедливості. Глава уряду Микола Азаров наголосив, що для держави питання соціальної справедливості — ключове:  «Я далекий від ідеалістичних поглядів чи прикрашання дійсності. Навіть у розвинених країнах, на які люблять посилатися українські політики, до справедливості ще дуже і дуже далеко. Але крок за кроком встановлювати або відновлювати соціальну справедливість — це обов’язок влади і сенс нашої політики». За словами Прем’єр-міністра, головна ідея соціальних ініціатив — усунення перекосів, несправедливості, зрівнялівки, тобто адресність і посилення соціального захисту саме для тих, хто цього потребує.

Він нагадав, що протягом періоду роботи нинішньої влади неодноразово збільшувалися прожитковий мінімум, мінімальна заробітна плата, пенсії, всі види соціальної допомоги тощо.

Результат роботи відчули, наприклад, пенсіонери та інваліди: в 2012 році їх уперше було забезпечено державною допомогою до рівня прожиткового мінімуму. «Цього, безумовно, ще недостатньо. Але ми рік за роком повинні — і будемо — збільшувати соціальний захист. Не перераховуватиму всіх фактів виконання соціальних ініціатив. Я хотів лише продемонструвати, що уряд чітко дотримується концепції соціальних перетворень, в основі якої — соціальна справедливість», — підкреслив Микола Азаров.

Прямий стосунок до соціального захисту має й розвиток галузі охорони здоров’я  в країні, зокрема вдосконалення системи імунопрофілактики. Глава уряду розповів про підсумки зустрічі з провідними експертами у цій сфері, про що «УК» писав у минулому номері, й дав доручення віце-прем’єр-міністру Костянтинові Грищенку за участю Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я, Держінформнауки, Національної та Медичної академій наук створити міжвідомчу робочу групу й остаточно вирішити це питання.

Поки пани б’ються, в народу чуби тріщать. Фото УНIAН

Заручники амбіцій

Уряд готовий приймати життєво необхідні для країни рішення, проте кризова ситуація у Верховній Раді не дає змоги втілити їх у життя.

«Мільйони наших людей, яким адресовано ці рішення, які живуть щоденними дуже непростими турботами, нехай чекають, поки опозиція почне працювати конструктивно, як їхні колеги в європейських країнах? Хай почекає ремонт доріг, на який треба виділяти додаткові кошти, хай почекають хворі у лікарнях, яким потрібні додаткові кошти на ліки. Хай почекають селяни й робітники, інженери й науковці, яким треба надати державну підтримку для нарощування вітчизняного виробництва? Блокування роботи Верховної Ради — це блокування розвитку України», — заявив Прем’єр. На його переконання, це вияв амбіцій, спрямованих на майбутні президентські вибори.

Микола Азаров також зауважив, що блокування вищого законодавчого органу не тільки гальмує економічний і соціальний розвиток, а й перешкоджає європейській інтеграції України. У цьому контексті він нагадав, що Кабінет Міністрів ухвалив план заходів, спрямованих на підготовку належних інституційних передумов для підписання Угоди про асоціацію. «Визначальна частина цього плану, від якої залежить підписання Угоди між Україною і ЄС, має бути виконана саме у Верховній Раді — шляхом ухвалення пакета відповідних законодавчих актів», — зазначив Прем’єр. 

Можливість для енергоманеврів

Окрему увагу Микола Азаров приділив питанню диверсифікації постачання енергоносіїв. Він нагадав, що минулого тижня відбувся візит Президента України до Туркменістану, помітним результатом якого стала активізація співпраці в енергетичній сфері. Так, було підписано Меморандум про взаєморозуміння між НАК «Нафтогаз України» та Державним концерном «Туркменгаз», де зокрема йдеться про можливість поновлення поставок газу в Україну та країни Європи, а також розвідку родовищ на території Туркменістану.

«Треба зазначити, що наші країни завдяки Угоді про зону вільної торгівлі між країнами СНД, де визначено принцип рівного доступу до трубопровідного транспорту, отримали можливості об’єднати зусилля для постачання природного газу з Туркменістану. Це значний крок на шляху забезпечення енергетичної незалежності України, диверсифікації поставок газу. Нова енергетична стратегія — це не слова, а справи», — заявив глава уряду.

Головним результатом суверенної енергетичної політики, за словами Миколи Азарова, має стати забезпечення справедливих комунальних тарифів для наших громадян та забезпечення українських підприємств газом за справедливою ціною. «Водночас це, на нашу думку, сприятиме й пошуку взаємовигідної формули співпраці в газовій сфері з російськими партнерами», — додав Прем’єр.

Він доручив віце-прем’єр-міністрові Юрієві Бойку, міністрові енергетики та вугільної промисловості Едуардові Ставицькому та міністрові економічного розвитку і торгівлі Ігореві Прасолову негайно розпочати розробку документів, необхідних для реалізації домовленостей, досягнутих Президентом України.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу України щодо об’єктів житлової нерухомості (проект Закону);

♦ Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації (проект Закону);

♦ Про внесення зміни до пункту 7 Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження обсягів формування державного інтервенційного фонду у 2013/2014 маркетинговому періоді (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про утворення Організаційного комітету з підготовки та відзначення 100-річчя Національної музичної академії імені П. І. Чайковського (розпорядження уряду).