ЗДОБУТКИ

Одесити менше потерпатимуть від правопорушень

Два роки тому, ще попередньому мерові, Прем’єр дорікав, що Одеса має вигляд, як у перші повоєнні роки. Нині він не може засвідчити якихось радикальних змін на краще: «Я проїжджаю Одесою, дивлюся на обшарпаний фасад, і мені боляче, адже це Одеса, наша перлина». При цьому Микола Азаров змушений визнати: європейського вигляду ані Одеса, ані Україна у найближчі роки не матиме. У кращому разі, років за 10. На щастя, в Одесі вже можна було представити кілька прикладів успішних потуг на шляху до життя за європейським взірцем. В обох випадках ідеться про безпеку та захист: у першому — від зловмисників, у другому — від хвороб.

Міліція у hi-tech-варіанті

32 патрульних автомобілі фактично подвоїли парк автівок, призначених для забезпечення громадського порядку на території області. Наступного ж року після ще одного автотраншу питання патрульних авто у регіоні буде закрите повністю, запевняє Прем’єр-міністр. Причому йдеться не лише про кількісні зрушення — нові авто істотно відрізняються від попередниць: всі вони обладнані системою GPS-навігації, кожне має по три відеокамери, що фіксують довколишню ситуацію.

Не менш цікавою новинкою, про яку розповів Микола Азаров, є центр управління нарядами, що його відкрив учора в Одесі міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Сюди стікатиметься інформація із камер спостереження, встановлених у різних частинах міста, що дасть змогу за лічені хвилини відрядити патрульну машину до місця злочину та перекрити злодіям шляхи до втечі.

 Прем’єр переконаний: ці авто допоможуть охороняти правопорядок. Фото Олега МАРКЕВИЧА 

Форпост одеської медицини

Новітнє медичне обладнання загальною вартістю 4 млн 400 тис. грн, що його вручив Одеській обласній клінічній лікарні Прем’єр-міністр, не призначалося для того, аби затикати дірки у її матеріальній базі. Цей заклад і так вельми передовий. Тож ішлося лише про його подальше вдосконалення: нова техніка краща від тієї, яка працювала раніше, і, що особливо приємно, частково (приміром, великий рентген-апарат на три робочі місця) вітчизняна.

Начальник управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Михайло Бартко зауважив, що тут, у провідному лікарняному закладі регіону, має бути зосереджене лише високотехнологічне медичне обслуговування — за вимогами третього рівня. З рештою випадків можуть упоратися й інші лікарні.

А успіхи тутешнього кардіологічного центру дали змогу поставити питання, щоб на його базі відкрити міжобласний заклад, де отримували б допомогу жителі сусідніх Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської областей. Прем’єр цю ідею підтримав і сказав, що уряд вже наступного року прийме відповідне позитивне рішення. 

Обстежити і вилікувати

Утім, високотехнологічне обладнання не знімає всіх проблем, із якими стикаються наші хворі. Цей прикрий статус, як виявила нещодавня масштабна диспансеризація, має майже кожен десятий житель регіону. І ось тут ідеться про те, у чому наздогнали і навіть перегнали Європу, — ціну на ліки. «Постачальники чомусь вирішили, що в Україні найбагатші люди, — обурюється Прем’єр. — Вони продають ліки за цінами, значно вищими, ніж у сусідніх країнах». Аби покласти цьому край, уряд запровадив референтні ціни на ліки для гіпертоніків.

На черзі — онкологічні препарати, тим більше, що вже згадана диспансеризація виявила на Одещині 2,5 тисячі нових випадків онкологічних та передонкологічних патологій. І щоб наступний логічний крок — ефективне лікування виявлених хвороб — не вперся у надто високі ціни на ліки, слід запровадити механізми, які б не давали змоги комерсантам зайве наживатися на людському лихові.