ПОДАТКИ

У роботу сумлінних платників інспектори не втручаються

Оксана ТАБАЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

На Луганщині в січні 2013-го порівняно з відповідним торішнім періодом загальна кількість перевірок підприємців зменшилася на 20%, а податкові надходження збільшилися на 10%. 

В управлінні податкового контролю ДПС у Луганській області підкреслюють, що у план контрольних заходів включають лише ті підприємства, де є ризик несплати податків і зборів. Це відстежує автоматизована система раннього виявлення ризиків мінімізації податкових платежів.

«Ризикових» підбирає комп’ютер 

Завдяки використанню такої системи та сучасних ІТ-розробок в адмініструванні податків чітко контролюється зокрема сплата ПДВ на кожному етапі руху сировини від виробника до споживача. Це, за словами голови ДПС у Луганській області Олександра Антіпова, дає змогу більш ніж удвічі зменшити кількість візитів податківців до платників ПДВ і зробити такі заходи ефективнішими. Він зауважив, що в січні внаслідок перевірок «ризикових» підприємств, яких підібрала система, в бюджет надійшло 3 мільйони гривень ПДВ.     

Нечасто навідувалися податківці в січні й до бізнесменів, які продають товари за готівку. Причому зменшилася не лише кількість перевірок, а й сума штрафних санкцій. Так, порушникам довелося сплатити 840 тисяч гривень штрафів (торішній показник — понад 1,6 мільйона). У ДПС нагадують, що з початку цього року підприємці, які використовують касові апарати, можуть підключатися до електронної системи передачі даних про готівкові операції на сервери податкової служби. Переваги застосування електронної контрольної стрічки очевидні: не треба закуповувати і протягом трьох років зберігати сотні кілограмів паперової стрічки та зайвий раз відвідувати податкову. Крім того, це ще один крок до значного зменшення кількості податкових перевірок.

Водночас махінаторам у ДПС нагадують про інше: про кримінальну відповідальність за правопорушення у сфері оподаткування. Так, співробітники обласного управління податкової міліції виявили два факти доведення підприємств до банкрутства. Тепер посадові особи цих підприємств, окрім бізнес-досвіду, матимуть ще й кримінальний. На погашення податкового боргу за цими справами примусово стягнуто 3 мільйони гривень. Загалом завдяки зусиллям управління в січні до бюджету надійшло 15,5 млн грн. 

А нещодавно міліціонери перервали «гастролі» квартету конвертаторів. Виявлений потужний конвертаційний центр з обігом понад 70 мільйонів гривень організували четверо жителів Сєверодонецька, повідомив начальник управління податкової міліції ДПС в Луганській області Євген Азаров. Він зазначив, що до складу «конверта» входило вісім фірм, які надавали підприємствам реального сектору економіки послуги з мінімізації податкових зобов’язань — прокручували віртуальні угоди і незаконно переводили безготівкові кошти у готівку. Засновниками й керівниками «сірих» фірм були сторонні особи, які погодилися порушити закон за гроші. У ділків із Сєверодонецька конфіскували 100 тисяч гривень проконвертованої готівки, триває слідство.

Позитивні новації й тенденції

За словами голови ДПС в Луганській області Олександра Антіпова, у першому місяці 2013 року платники регіону перерахували до зведеного державного бюджету 405 мільйонів гривень, що на 10% перевищує показник 2012-го. Зокрема, надійшло 24 мільйони гривень податку на прибуток, що удвічі більше, ніж торік. 

Він зазначив, що цього року почали діяти позитивні законодавчі новації для платників такого податку. Так, ставка останнього «схудла» до 19%, зменшилася кількість декларацій з податку: замість чотирьох до ДПС подається одна; введено авансові відрахування лише для тих підприємств, які за попередній рік отримали понад 10 мільйонів гривень прибутку. Решту звільнено від щомісячних авансових платежів, зокрема й новостворені підприємства. Усі вони податок на прибуток сплачують раз на рік.

Позитивна динаміка спостерігається і в надходженнях акцизного податку. За повідомленням прес-служби ДПС в Луганській області, в січні у скарбницю його перераховано 1,3 мільйона гривень, що майже на чверть перевищує показник січня 2012-го. На третину збільшили сплату акцизного податку виробники пива (їхній внесок у бюджет — 585 тисяч гривень), на 23% — виробники тютюнової продукції (750 тисяч). А за використання природних ресурсів підприємці регіону перерахували у бюджет 40 мільйонів гривень, що на 2 мільйони перевищує рівень надходжень січня минулого року. Крім того, землекористувачі поповнили місцеві бюджети на 24 мільйони гривень.

Як відомо, з 1 січня 2013-го громадяни почали декларувати свої торішні доходи. За даними прес-служби ДПС у Луганській області, в податкові інспекції надійшло понад 4 тисячі декларацій, відповідно до яких заявлена до сплати в бюджет сума податку на доходи фізосіб становить 6 млн грн. Звітувати йдуть і громадяни, які на свята підзаробляли Дідами Морозами та Снігуроньками.

Податківці нагадують, що до 1 травня цього року декларації повинні подати ті, хто торік отримав: спадок від спадкодавця не першого ступеня споріднення; дохід від операцій з інвестактивами шляхом продажу частки в статутному фонді; доходи за межами України. Це також стосується тих, кому зарплата надходила з різних джерел і її загальна сума перевищувала 128 760 гривень, хто здавав в оренду рухоме та нерухоме майно (зокрема житло та земельні паї), хто отримував подарунки, зокрема призи, вартість яких перевищує 50% однієї мінімальної зарплати — 536 гривень. Крім того, під декларування підпадають доходи від фінансових операцій між двома громадянами. Йдеться і про оплату послуг репетиторів, нянь, хатніх робітниць, уточнює прес-служба Луганської ДПС.