У ПІДПІЛЛІ

На Донеччині правоохоронці ліквідували «копанки»,  де незаконно видобували вугілля

Складається враження, що «чорне золото» в надрах поблизу Золотарівки в Шахтарському районі і справді на вагу золота: аби добути вугілля й підняти його на поверхню, місцеві жителі ладні трудитися навіть у незаконних «копанках», нехтуючи дотриманням правил безпеки праці. Кілька таких примітивних копалень, біля яких правоохоронці виявили й вилучили 5 одиниць техніки та 35 тонн вугілля, вже припинили свою діяльність.

Як повідомили «Урядовому кур’єру» у відділі зв’язків із громадськістю ГУ МВС України в Донецькій області, навідавшись до покинутого кар’єру, розташованого на території Золотарівської сільради, слідчо-оперативна група Шахтарського міськвідділу міліції переконалася, що тут справді триває незаконний видобуток палива. При вході до нелегальних шахт виявили 3 лебідки кустарного виробництва та 2 компресори, що використовуються для подачі повітря на відбійні молотки. Згадане обладнання, а також вже підняте на-гора паливо правоохоронці описали й вилучили, а дерев’яні халабуди — так звані «кайбаші» — зруйнували.

«Аби підрахувати, які економічні збитки заподіяно державі, відповідні матеріали відправили до технічної й екологічної інспекцій, — розповідає начальник сектору державної служби боротьби з економічною злочинністю міськвідділу міліції Володимир Хайкін. — А як саме і в якому розмірі відшкодовуватимуться збитки, вирішуватиме суд». За його ж словами, упродовж 2013 року в Шахтарському районі зареєстровано 38 повідомлень про незаконне використання надр.

У цих «норах» донедавна працювали нелегальні вуглекопи. Фото надане ГУМВС України в Донецькій області

За всіма справами нині проводяться досудові розслідування: семеро осіб отримали повідомлення про підозру у здійсненні правопорушень, передбачених ч.2. ст. 240 КК України («Порушення встановлених правил охорони та використання надр, а також незаконний видобуток корисних копалин»). Ще п’ять таких самих справ уже розглянуто в суді, і винні засуджені до покарання у вигляді штрафів із конфіскацією на користь держави обладнання та устаткування, що використовувалося в «копанках» для незаконного видобутку палива.