АКЦІЇ

Вимагаючи виплат пенсій у попередньому розмірі, чорнобильці Донеччини вдалися до голодування

«У  Чорнобильській зоні я пропрацювала аж дев’ять років, і що тепер маю?! — ледь стримуючи обурення, розповідає одна з учасниць акції протесту. — У листопаді я отримала пенсію аж… 938 гривень заміть 6 тисяч 800, як раніше… У Пенсійному фонді кажуть, що це тільки перша відомість, а потім буде й друга. Але коли? Ніхто нічого сказати не може…»

Саме ця причина — різке зменшення пенсій — привела більш як тисячу учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, «афганців» та дітей війни  до приміщення Головного управління Пенсійного фонду в Донецькій області. Після зустрічі з керівником управління Георгієм Якименком чотири десятки учасників акції протесту оголосили голодування і в ніч на вівторок залишилися в приміщенні. Інші після півночі роз’їхалися по домівках по теплі речі та медикаменти, аби облаштувати наметове містечко просто біля приміщення Пенсійного фонду. Всього свою готовність взяти участь у голодуванні підтвердили 218 пенсіонерів-інвалідів.

Головна вимога учасників акції протесту — виплата пенсій в попередньому розмірі та зустріч із Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим (найбільші нарікання в них викликає постанова Кабміну №745). Протестувальники вже зустрічалися з головою Донецької обласної державної адміністрації Андрієм Шишацьким. «Керівник області, за його словами, веде перемовини з керівниками Кабміну, пообіцяв посприяти розв’язанню нашої проблеми і попрохав для цього два дні», — повідомив голова обласної організації «Чорнобиль-Єдність» Микола Гончаров.

Як розповідають учасники акції протесту, з Донецької облдержадміністрації їм запропонували посильну допомогу — намети з підігрівом, «швидку допомогу» та все інше для облаштування наметового містечка біля приміщення Пенсійного фонду. Тут інваліди-пенсіонери мають намір чекати  відновлення попереднього розміру пенсій. І не приховують наміру пікетувати Кабмін. А тим часом уже відбулися перші кадрові результати акції протесту — начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Георгій Якименко написав заяву про звільнення з посади.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Схожі події відбуваються й у Харкові, інформують кілька Інтернет-сайтів. Чорнобильці захопили приміщення обласного відділення Пенсійного фонду, більш як  тисяча людей перебуває в актовому залі. За словами голови міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимира Проскурина, люди вимагають заборонити переглядати рішення судів про призначення їм пенсій і виплачувати їх у повному обсязі.  Керівництво закладу на контакт із протестувальниками не йде. Втім, голови чорнобильських організацій ведуть переговори з керівництвом Харківської облдержадміністрації.

За повідомленням місцевих ЗМІ, в Донецьку через погане самопочуття десятеро тих, хто голодує у приміщенні обласного відділення Пенсійного фонду, звернулися по медичну допомогу. Фельдшер «швидкої допомоги» Марія Кислова, яка надавала допомогу літнім людям, повідомила, що в залі перебуває 42 людини. Тим, хто погано почувається, дають чай з лимоном.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров учора на брифінгу зауважив, що в Донецьку є відповідальні керівники, які ведуть діалог з людьми. «У них досить повноважень для діалогу. Ми ситуацію тримаємо на контролі», — зазначив Прим’єр-міністр. Водночас під стінами Пенсійного фонду триває мітинг. Пов’язки «Я голодую!» ще одягли 50 протестувальників, і кількість цих людей збільшується.