ТАРИФИ

Кияни не помітили обіцяної знижки за житлово-комунальні послуги

Ми побачили, що кияни справно платили за житлово-комунальні послуги в лютому, і вирішили запровадити механізм знижок починаючи з березня. Таким чином, у цьому місяці понад 70% киян отримають знижку за житлово-комунальні послуги. Зокрема, за опалення та гаряче водопостачання вони сплатять на 6% менше, а за утримання будинків та прибудинкових територій - на 10%, - повідомив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.

Такі знижки, за словами посадовця, отримають ті, хто своєчасно та в повному обсязі до 20 лютого розрахувалися за спожиті послуги ЖКГ. Прес-служба КМДА нагадала, що знижкою не зможе скористатися той, хто має заборгованість і не уклав договір про її реструктуризацію або не виконав умови договору про реструктуризацію боргу. Механізм зменшення оплати за послуги не торкнеться тих, хто не сплатив за комунальні послуги у повному обсязі або послуговується субсидіями. До речі, сьогодні у столиці житловими субсидіями користуються майже 40,1 тис. родин, що становить 5,2% від їх загальної кількості.

- Зараз міська влада не може впливати на розмір тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води. Але ми маємо впливати на зниження собівартості цих послуг через заходи з енергоефективності та забезпечення обліку цих послуг на всіх рівнях, - зазначив Олександр Мазурчак.

Він повідомив, що нині започаткована програма встановлення квартирних лічильників холодної та гарячої води на виплат, а ще зауважив, що невдовзі буде проведено перерахунок за порушення температурного режиму в січні.

Все це добре. От тільки кияни, які днями отримали платіжки, ніяких знижок там не помітили. Приміром Дарина, яка живе на Харківському масиві, розповіла, що виявила лише підвищення плати, притому значне.

- Якщо в попередні місяці за 2-кімнатну квартиру я платила 231 грн 50 коп., то нині до сплати нараховано 280, 55 грн. Тобто майже на 50 грн більше. Чи це помилка при складанні платіжки, чи знижка буде врахована в наступному місяці? - запитує Дарина.

А Марія Василівна з Оболоні розповіла, що їй у цьому місяці - також за двокімнатну квартиру - нарахували більше аж на 95 грн!

Тож із запитанням - є знижка чи немає? - ми звернулися до директора комунального підприємства "Головний інформаційно-обчислювальний центр" Станіслава Каплуненка. Він пояснив, що як і було обіцяно керівництвом КМДА, знижки, або, як їх ще називають, пільгові тарифи, в платіжках уже є. От тільки... люди їх не помітили.

- Справді, майже 70% киян отримали знижку на послуги ЖКГ, -пояснив "Урядовому кур'єру" Станіслав Васильович. - Але вони її не бачать тому, що вона "потонула" в нових тарифах. Нагадаю, з 1 лютого вступили в дію нові тарифи на утримання будинків і прибудинкових територій, а також на опалення і гарячу воду. Так ось, спочатку планувалось, що споживачі за лютий заплатять за повним тарифом, а в наступному місяці для тих, хто розрахувався до 20 числа, діятиме знижка. Тоді б, звичайно, її помітили. Однак потім вирішили зробити по-іншому. Було прийнято розпорядження голови КМДА N40 про застосування пільгового тарифу з урахуванням оплати за січень. Тож люди не відчули цієї знижки. А в квитанції на наступний місяць ми плануємо ввести новий інформативний рядок, де буде чітко вказано, який тариф застосовано.

Станіслав Каплуненко також пояснив, чому нараховано неоднакову оплату за майже ідентичні квартири в різних районах міста:

- На опалення і гарячу воду тариф майже однаковий по всьому Києву. А ось на утримання будинків - у кожному домі свій тариф. Тому інколи складно зорієнтуватися. Хочу звернути увагу ще на одну річ. Ми з'ясували, що невелика кількість квартир має борг до 10 грн. Він пов'язаний, зазвичай, з перерахунком по газу. Є постанова Кабінету Міністрів, яка зобов'язує житлові організації за браку гарячого водопостачання у квартирах, де є газові плити і немає лічильника на газ, зробити перерахунок по газу. Ця постанова Кабміну була прийнята кілька років тому, щоб стимулювати людей встановлювати прилади обліку газу. Так ось, у таких випадках донарахування становить від 3 до 10 грн. Їх треба заплатити, бо цей невеликий борг є перешкодою до нарахування плати за пільговим тарифом.