ПОЗИЦІЯ

Без рішучих змін неможливо захистити найбідніших громадян

В уряді усвідомлюють важливість пошуку компромісів з актуальних питань реформ через повноцінний діалог із соціальними партнерами. Але такий діалог повинен бути взаємно відповідальним, бо всі його учасники орієнтовані на досягнення економічного зростання і підвищення добробуту українців. Таку думку віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко висловив у ході засідання Ради Федерації профспілок України.

Сторони обговорили виконання Генеральної угоди між урядом, профспілками і роботодавцями, зокрема механізми соціального захисту населення у зв'язку з коригуванням цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. За словами урядовця, в цьому році значно зросли виплати з держбюджету на пільги і субсидії. У 2010 році на це витрачено 5,2 мільярда гривень, а в 2011 передбачено 7 мільярдів.

Віце-прем'єр наголосив, що запроваджені компенсаторні механізми вже довели свою ефективність: "Жодна родина не повинна витрачати на сплату комунальних послуг більше 15% свого доходу, а пенсіонери - більше 10%. Решту уряд компенсує через механізм житлових субсидій. У грудні 2010 року субсидії отримували 1,4 млн. родин, або 8,2% загальної кількості сімей. Без захисту з боку держави не повинна залишитись жодна малозабезпечена родина".

Серед важливих досягнень уряду Сергій Тігіпко зазначив також значне зменшення заборгованості із заробітних плат, повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра - міністра соціальної політики.

Урядовець також закликав профспілки до тіснішої співпраці у сфері легалізації робочих місць і заробітних плат: "Це справа, у якій профспілки мають бути зацікавлені не менше, ніж уряд. Адже йдеться про майбутнє пенсійне забезпечення кожного працівника".

До осені буде 5 оптових ринків

Водночас уряд вживає всіх заходів для запобігання зростанню цін на продукти харчування. Є прогрес в організації оптових продуктових ринків, де торговельні мережі зможуть купувати продукти безпосередньо у виробника. Зараз такий ринок працює у Львові. "Це дуже хороша практика, і ми вирішили створити ще 5 таких ринків до осені цього року", - сказав Сергій Тігіпко.

Проекти буде реалізовано на умовах співфінансування з боку держави та бізнесу. Держава створить інфраструктуру, а бізнес вкладатиме кошти". Окрім Львівської області, такі ринки невдовзі працюватимуть у Київській, Запорізькій, Харківській та Донецькій областях. Хоча, на думку Сергія Тігіпка, оптимальним для України було б створення принаймні 10 таких ринків.

Крім того, цього року уряд надав підтримку аграріям на розвиток тепличного господарства, аби знизити потребу в імпорті, зокрема фруктів та овочів восени. Також спільно з обласними адміністраціями уряд планує відновити роботу системи овочесховищ. "Ми доручили повертатися до овочесховищ, які сьогодні приватизовані чи занедбані, щоб не залежати від імпорту", - повідомив Сергій Тігіпко.

Віце-прем'єр наголосив, що сьогодні стабілізовано ситуацію в Аграрному фонді та Держрезерві, що дасть змогу проводити інтервенції і запобігти подорожчанню продуктів. "Сьогодні і Держрезерв, і Аграрний фонд забезпечені фінансуванням та продукцією. Ми закладаємо нові кошти на закупівлю цукру, олії та інших продуктів. Це мінімізує цінові коливання на ринку шляхом товарних інтервенцій", - наголосив Сергій Тігіпко.