РЕКОРД

Її вага становила 100 кг, а довжина — 100(!) метрів

З давніх-давен повелося, що в  жовтні весь Запорізький край збирається на Покровський ярмарок. До того ж, за традицією, він припадає на День міста Запоріжжя. Тож на Набережну магістраль вздовж Славути-Дніпра з’їхалися браття-панове з усіх куточків  області. Кожний район облаштував власний оригінальний бівуак та організував тематичну театралізовану виставу. І гості ярмарку з усіх кінців країни — понад 120 тисяч — добре розважилися. А ще й зробили корисні покупки. Адже кращі місцеві аграрії та виробники вивезли на ярмарок принаймні 208 вантажівок продовольства: майже 20 тонн м’яса, 9 тонн олії, 70 тонн зерна, 43 тонни овочів, 23 тонни фруктів, 20 тонн борошна, понад 40 тисяч штук яєць, 4,5 тонни меду тощо.

Рекордною ковбасою посмакував не один десяток відвідувачів. Фото автора

Утім, як кажуть, не хлібом єдиним. Запорізька дирекція ДП «Укрпошта» відкрила на ярмарку пересувний пункт передплати на періодику. Своє почесне місце серед авторитетних видань посів і «Урядовий кур’єр». До того ж, кожний передплатник ще й зміг перевірити свою добру удачу — виграти цінну річ на розіграші призів, наданих виданнями.

Сюрпризів справді було чимало. Чого тільки вартий смачний 242-кілограмовий красень-торт, виготовлений кондитерами місцевого підприємства «Стелсі» на честь 242-ї річниці заснування міста Запоріжжя. До речі, вони добре знаються на цій справі, бо вже 8-й рік поспіль готують іменинний торт на День міста. Нині ж на його приготування витратили 20 кг борошна, 700 шт. яєць, 105 кг цукру, 11 кг масла, 8 кг маргарину, 19 кг згущеного молока, 12 кг повидла, 1,5 какао і 1 кг агару. Щоб випекти такого богатиря розміром 2,5 м на 1,5 м,  потрудилися п’ятеро кондитерів.

Кульмінацією стала театралізована вистава. Фото автора

Це був не єдиний рекорд Покровського ярмарку. Бо запорізькі кулінари спромоглися здивувати весь світ ще й своєю ковбасою. Просто неба  на сковороді діаметром 2(!) метри підсмажили найдовшу домашню ковбасу — 100(!) метрів. Її вага становила 100 кг. Цей шедевр розділили на 2 тисячі порцій і пригостили всіх охочих. Люди були в захваті, мовляв, навіть на Сорочинському ярмарку немає такої ковбаси.

За словами приватного підприємця Зінаїди Соловей, яка опікувалася  приготуванням ковбаси-рекордсменки, на неї пішло свинини напівжирної більш як 100 кг, часнику — 8 кг, солодкого перцю — 2 кг, на смаження знадобилося майже 40 літрів олії. На місце ковбасу привезли в чотирьох великих каструлях, по 25 метрів у кожній. Рекорд засвідчив представник Книги рекордів України Ігор Підчибій. Вручаючи сертифікат Запорізькому міському голові Олександрові Сіну, він підтвердив, що запоріжці побили попередній рекорд, який було зафіксовано у Дніпропетровську: там приготували ковбасу завдовжки тільки 19 метрів.

А ще на ярмарку відбувся Перший фестиваль кулешу. Його учасники приготували понад 300 літрів традиційного козацького наїдку за власними рецептами. Як розповів начальник міського управління розвитку підприємництва та дозвільних послуг Микола Петров, ароматне частування подавали на восьми точках по сто порцій. Кожен із підприємців — учасників фестивалю приготував від 30 до 40 кг кулешу на свій смак.

Гарного настрою численним відвідувачам Покровського ярмарку додала й різноманітна культурно-розважальна програма. У парку поряд  працювало містечко народних майстрів, розташувався художній вернісаж та виставка квіткових композицій, а викладачі творчих шкіл міста давали всім охочим майстер-класи з різних видів мистецтв. Кульмінацією Покровського ярмарку стала театралізована вистава на каскаді фонтанів «Райдуга» за участю професійних артистів та самодіяльних колективів Запорізького краю.