ДОГРАЛИСЯ

У Запоріжжі хлопці підірвали школу, бо… погано знали хімію та фізику

Звістка про вибух у запорізькій школі швидко поширилася містом і сколихнула країну. Надзвичайна подія сталася у школі №87, що в Осипенківському мікрорайоні міста, у п’ятницю, 23 листопада, о 9 год. 50 хв. За попередньою інформацією, постраждали троє: двоє чотирнадцятирічних підлітків та вчителька фізкультури.

— Школярі госпіталізовані. В одного — черепно-мозкова травма та тупа травма живота, у другого — порізи рук. У них ушкодження середнього ступеня важкості. Підлітків доправили до обласної дитячої лікарні, а вчителька відмовилася від госпіталізації, — повідомив керівник незалежної профспілки працівників швидкої допомоги, які першими прибули на місце трагедії, Анатолій Сидоренко.

Докладнішу інформацію вдалося з’ясувати у прес-службі ГТУ МНС України в Запорізькій області.

 — Щойно отримали повідомлення про те, що стався вибух, на місце події негайно ж були направлені підрозділи МНС, — розповіла керівник прес-служби Юлія Баришева. — В роздягальні спортзалу двоє школярів зробили отвір в одному із товстих квадратних скляних блоків стіни і заповнили його газом від запальнички, а потім підпалили. Стався вибух, скляний блок розлетівся на осколки. Руйнувань несучих конструкцій будівлі немає, вибух не спричинив пожежі. Остаточні обставини події з’ясовують.

Дітей разом із батьками, яких терміново викликали до постраждалих школярів, доставили в лікарню для обстеження і лікування.

— Після другого уроку, на перерві, діти прийшли на урок фізкультури, зайшли в роздягальню, хлопчики перевдягалися. І двом спало на думку погратися запальничкою. В одному з невеликих скляних блоків між роздягальнею і кімнатою тренера вони знайшли маленьку дірочку, в яку один з хлопчаків випустив газ від запальнички. А другий підпалив. Цей блок розлетівся вщент і поранив хлопчикові палець, і на лобі залишився поріз. А другого вибухова хвиля відкинула убік. Ми викликали швидку, перев’язали ушкоджені місця. Другий хлопчик поскаржився на те, що вдарився плечем. Його також лікарі повезли з собою, щоб обстежити і надати першу допомогу, — прокоментувала подію директор школи № 87 Наталія Скоморохова.

Дірка у стіні із скляних блоків утворилася після експериментів із запальничкою. Фото надане автором

На місце події прибули працівники міліції і прокуратури, представники влади. У школі створена комісія з розслідування нещасного випадку.

Стан хлопців оцінюють як задовільний. Про це повідомив Юрій Борзенко, головний лікар обласної дитячої лікарні, куди госпіталізували хлопців. Підлітки перебувають у хірургічному відділенні лікарні, втім, медики не збираються їх довго тут затримувати.

У лікарні хлопчаків провідав голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко і заспокоїв, що поспілкувався з начальником міського відділу ГУМВС України в Запорізькій області Віктором Калашниковим, чий підрозділ проводить розслідування справи, й попросив його поставитися до хлоп’ячої витівки лояльно.

— Вважаю, що хлопці не заслуговують суворого покарання. Вони стали заручниками ситуації, в якій міг би опинитися кожен юнак їхнього віку. Я переконаний, що сьогодні цих підлітків треба не карати, а навпаки, підтримати, — зазначив Олександр Пеклушенко.

Учні школи №87, з якими я поспілкувалася, вважають: якби хлопці добре вчили хімію та фізику, ні в якому разі не вдалися б до таких «пустощів». І добре, що відбулися лише переляком, бо страшно й подумати, чим могло все скінчитися. 

Нині у запорізькій школі №87 все спокійно