КРИМ

Посадовці переконують, що ціни на санаторно-курортні послуги в автономії, порівняно з іншими країнами узбережжя, найнижчі
 

Офіційно курортний сезон у Криму розпочався 1 червня. Але він давно в розпалі. Приміром, в Євпаторії стартував ще 29 квітня. З початку року на півострові вже оздоровилось півмільйона відпочивальників — на 50 тисяч більше, ніж за відповідний минулорічний період. Потік охочих побувати біля самого синього моря щодня наростає. Всі хочуть набратися сил і позитивних емоцій, глибше пізнати історію. І всі мріють, аби їх приймали, як 225 років тому царицю Катерину II, яку вважають першою туристкою Криму. Що для цього зроблено і робиться, на зустрічі з журналістами розповіли заступник голови Ради міністрів АРК Георгій Псарєв та міністр курортів і туризму автономії Олександр Алієв.

За їхніми словами, найперше завдання місцевої влади — створити бюджетоформуючий комплекс. Звичайно, для цього потрібно вкладати кошти в розвиток галузі. Торік в інфраструктуру було направлено понад два мільярди гривень. Майже рівні внески зробили бюджет автономії, Євросоюз і місцеві бізнесмени. За ці кошти були відремонтовані дороги, аеропорт, залізничний вузол, оновлені численні об’єкти.

Стратегія кримської влади в тому, щоб туристичний потік на півострів був організованим. Для цього майже тисячу агентств навчали майстерності продавати путівки. Ставиться мета відновити Криму славу національного українського курорту. Адже за останні роки значна частина туристів прибуває лише аби відпочити на березі моря. Водночас Крим — унікальне місце саме для лікування і профілактики. Цим займаються численні санаторії. Їх діяльність має тривати і розвиватися на новій основі.

При цьому посадовці наголосили, що вартість лікування у кримських санаторіях нижча, ніж в інших країнах узбережжя. Обійдеться вона пацієнту в 350 гривень за добу, а це й харчування, проживання, надання медичних послуг. Водночас курс тримають на створення нових туристичних продуктів і диверсифікацію послуг.

Посадовці визнають, що поліпшення вимагає сервіс. Для цього теж багато робиться. Зокрема цього року легалізовано 2,5 тисячі готелів. Відкриваються нові пляжі. Проводиться їхня категоризація. Клас залежатиме від кількості й якості послуг, що там надаються. При цьому, запевнили посадовці, половина кримських пляжів — безплатні. Для дітей на півострові відкриваються табори, які можуть за якістю обслуговування конкурувати з Артеком. Усього  гостей готові прийняти чотири тисячі об’єктів. Цього року роботу розпочали 40 нових туристичних маршрутів і програм.

Літо в Криму буде багате на різноманітні події. Відкриттям сезону став сафарі-парк «Тайган», де утримується 50 левів і єдина в Україні пара жирафів. У Євпаторії відкрили найбільший в Європі дельфінарій.

В Криму проходитимуть автоперегони, музичні фестивалі, джазовий та винний фестивалі…

Одне слово, Крим чекає…

ДО РЕЧІ. Днями в Києві відбулася міжнародна конференція «Державне управління інвестиціями у сфері туризму країн Чорноморського регіону» за участі посадовців з Туреччини, Росії, Грузії, Болгарії, Австрії, Польщі, США. Її головна  мета — надати можливість  представникам центральних органів виконавчої влади басейну Чорного моря обмінятися досвідом і  обговорити проблематику залучення інвестицій в туристичний сектор та розвиток інфраструктури узбережжя. Серед спікерів конференції — голова Державного агентства України з туризму і курортів Олена Шаповалова, заступник голови Ради мінстрів АР Крим Георгій Псарєв, директор Департаменту планування і розвитку Національної туристичної адміністрації Грузії Русудан Мамацашвілі.

Зокрема перший заступник міністра культури і туризму Туреччини Озгур Озаслан зазначив, що «країни Чорноморського регіону мають величезний потенціал для розвитку різних туристичних напрямків. Один з основних — круїзний туризм, але не варто забувати і про портовий, коли відпочивальник зупиняється в місті на одну добу, тож  має змогу ознайомитися з його  пам’ятками. Ця конференція дає нам змогу продемонструвати свою відкритість до співробітництва і обговорити варіанти партнерства».