РОЗСЛІДУВАННЯ
 

Журналіст "Урядовий кур'єра" дізналася, де і почім гречка для народу та чи існу. продуктовий ажіотаж у столиці
 

Кілька днів тому українців вразила новина, що відтепер окремі продукти продаватимуться в лімітованій кількості. Обмеження стосуються чи не найпопулярнішої крупи минулого року - гречки, а також олії й макаронних виробів. Гречку нібито обіцяють відпускати по кілограму одному покупцеві, олію - по літровій пляшці, а вермішель і крупи, здається, по 3 кг. Та чи й справді в магазинах ТАКИЙ ажіотаж навколо саме цих трьох продуктів і чи продаються вони із розрахунку кілограм - літр - 3 кг "в одні руки", дослідив "Урядовий кур'єр".



 

Незрозуміле тріо

Для початку намагаємось знайти бодай якийсь офіційний документ, який би рекомендував торговельній мережі вводити обмеження. У Міністерстві аграрної політики та продовольства нас запевнили, що такого документа не видавали. В Київській міській адміністрації теж не пригадали розпорядження, яке б рекомендувало торговельним мережам йти на подібні кроки. А те, що деякі магазини все-таки ввели ліміт відпуску товарів, це ініціатива самих продавців і так вони роблять із якихось власних міркувань. Таку думку висловили в прес-службі КМДА. Проте обмеження на продаж продукту вочевидь є, й від цього факту нікуди не подітись. Тому намагаємось дізнатись у продавців, чому ввели такі обмеження.

- У зв'язку із небувалим попитом на гречану крупу мережа "Сільпо" вживає заходів, аби цей продукт залишався на полиці і був доступний якомога більшій кількості покупців. Також за допомогою правила "1 кг - одному покупцеві" ми попереджаємо можливі спекуляції, щоб товар з нашого супермаркету не перепродавався вдвічі дорожче на ринках, - зауважили в прес-службі мережі супермаркетів "Сільпо". Ну з гречкою ситуація більш-менш прояснилась, але чому до лімітованого продажу потрапили ще й олія та макарони -загадка. Адже останнім часом особливого пожвавлення попиту на ці два продукти явно не спостерігалось. На вихідних я сама закуповувала продукти на тиждень, тому із стовідсотковою впевненістю можу говорити, що олія була і макарони теж. Причому вибір цих продуктів у магазині непоганий, і кожен міг купити те, що хотів.

Ріжок багато, причому дешевих

Щоб вивчити реальну ситуацію з цим продуктовим набором, вирушаю у невеличкий рейд столичними супермаркетами -Bіlla, "Велика кишеня", "Фуршет", "Сільпо", "Фора", "Еко-маркет" й "Метро". Щоб картина була максимально правдивою, заодно навідуюсь на невеличкий базарчик та в маленькі магазини.

Після вояжу знову постає питання, а чому, власне, до обмеженого продажу увійшли макарони й олія, адже в магазинах їх хоч греблю гати і ціна - на будь-який гаманець. Можна купити 500 г польських "ракушок" за 13 грн, якщо є бажання підтримати українського виробника, будь ласка, і кіло наших "ріжок" коштує 7 грн. І така ситуація у всіх магазинах й на базарі. Те саме спостерігається і стосовно олії - вона є всюди. Середня вартість - у межах 14-17 грн за літр. Якихось повідомлень, де б значилось, що олії чи макаронів не можна купувати більш ніж 3 кг в одні руки, не було в жодному магазині. А от із гречкою ситуація кардинально інша - в більшості магазинів її просто немає. Та все по порядку.

В магазині "Еко-маркет" на Привокзальній на прилавках із крупою є пшоно, рис, але гречки не видно, тому вирішую поговорити із продавцем і дізнатись, де ж вони заховали цю крупу. - Гречки у нас немає, була ще кілька днів тому, але її розібрали, навіть не пам'ятаю, скільки вона тоді коштувала, - зауважила продавчиня з цього супермаркету Наталя. Бабуся, яка стояла поруч, почула розмову і порекомендувала поїхати в супермаркет "Сільпо" на Харківське шосе, де вранці вона купила кіло гречки за 13 грн.

- Правда, багато взяти не вдалось, бо в одні руки давали тільки по одному кілограму крупи, - переконує Анастасія Петрівна. - Але ще не вечір, тому зазирніть у цей магазин, може, вдасться отоваритись.

Дослухаюсь до поради старенької, їду у "Сільпо". У супермаркеті біля полиць із крупами відразу помічаю оголошення, в якому говориться, що один покупець може придбати не більше 1 кг продукту. Заповітної гречки не видно. Цікавлюсь у продавця, де ж вона поділась.

- Сьогодні й учора вранці завезли гречку по 13 грн за кіло, але її доволі швидко розбирають, - каже продавець Марія. -Проте подивіться уважно, десь тут ще залишився один пакет, може, ще не купили. Проте є гречаний проділ по 13 грн за кіло. Також у нас гарний вибір макаронів і вермішелі -беріть скільки треба.

Йду на пошуки того самого заповітного кілограма гречки по 13 грн за кіло і, на диво, я його знаходжу. Пакет із крупою самотньо лежить серед макаронів і борошна. Чому він опинився на іншій поличці - питання риторичне, але ж він є! Поки тішуся своєю знахідкою і ловлю гав, якийсь спритний чоловік підійшов до стелажа та швиденько забрав крупу до себе в кошик. Радію за нього і відправляюсь на пошуки дешевої гречки, адже вона справді є - і це головне!

Наступний магазин - "Фора", теж на Харківському шосе. Проте тут мене чекало розчарування - крупи немає. А макаронів та олії великий вибір. І ціни помірні - за 5,04 грн можна придбати макаронні вироби вітчизняного виробництва, звісно, є й дорожчі - 12,98 -15,88 грн/кіло. Схожа ситуація і в "Фуршеті" на Архітектора Вербицького. Ще минулого тижня тут гречана крупа продавалась по 16 грн за кг. І лежала вона спокійно на прилавках, а споживачі не поспішали нею запасатись. Проте сьогодні вже її немає.

Хто шукає, той знайде

Не здаюсь і продовжую шукати гречку в столичних магазинах. Наступна точка - супермаркет "Велика кишеня" на Григоренка. Проте крупи знову немає. Цікавлюсь у продавців, куди поділась гречка. У відповідь чую, що розкупили, а коли будуть нові поставки, вони не знають. І знову олії та макаронів - повно. Вийшовши із супермаркету, помічаю поряд маленький продуктовий магазинчик. Заходжу - на поличці пакети із гречкою по 23,6 грн за кіло. Питаю у продавця, чи є ажіотаж, у відповідь чую, що крупу беруть, але все спокійно.

Схожа ситуація із крупою і в магазині "Bіlla". До речі, це чи не єдина торговельна точка, де крупи гарний вибір. Тут тобі кілограмові та 500-грамові пакети не тільки зі смаженою, а й із сирою гречкою. Щоправда, ціна не дуже низька і стартує з 21,39 грн, проте це вартість 500-грамової пачки, за кіло доведеться викласти 26,19 грн або 29,49 грн. Щоправда, бажаючих придбати гречку за такою ціною щось не було видно.

- Ми купили гречку, правда, в іншому магазині тиждень тому по 16 грн за кіло, на місяць нам її вистачить, - розповідає покупець магазину Вікторія. - Та коли сьогодні побачила, що крупи, дешевшої за 21 грн, немає, моєму здивуванню не було меж. Чому ціни ТАК виросли, не розумію, адже це продукція минулорічного врожаю.

Не погодитись із пересічним покупцем важко.

Останнє місце пошуку крупи - магазин "Метро", що на проспекті Григоренка. Саме на цю торгову точку покладала чи не найбільші сподівання, адже магазин оптової торгівлі і скуповуватись тут можуть тільки ті, в кого є картка. Відповідно, саме тут мають бути харчі, яких ніде немає. Проте очікування не виправдались. Єдине, що було на полицях, - необсмажена гречка по 44, 99 грн за дві пачки по 900 грамів або комплект із чотирьох пачок по 500 грамів за 86,39 грн. Покупець, який стоїть поряд, невдоволено зауважує: мовляв, їхав сюди за гречкою, та лише даремно витратив час.

Під завісу "гречаного" дослідження їду на невеличкий базар, що біля метро "Харківська". І тут знову розчарування - на більшості торговельних яток гречки немає. Продавці переконують, що була, але кілька днів тому. Проте в одному маленькому кіоску крупа все ж таки знайшлась - по 24 грн за кіло. Ось так і виходить, якщо дуже закортіло з'їсти саме гречаної каші, її можна знайти, проте чи смакуватиме українцям така дорога каша? І чи справді ця крупа повинна стільки коштувати?

ТОЧКА ЗОРУ
 

Не рубаймо корінь, зів'яне плід
 

Микола ПЕТРУШЕНКО

У кожній ситуації є причина і наслідок. Коли йдеться про захмарні ціни на гречану крупу, справу маємо з плодами людської діяльності. Адже на стіл споживачу потрапляє продукція не за собівартістю виробника, а з доданою надбавкою численних посередників. Часто вона перевершує відпускну ціну. Такі реалії нашого життя.

Чому ж перекупник править бал, ставить на коліна і виробника, і споживача? Умови сприяють. Першопричина проблеми - в незахищеності сільгоспвиробника, багаторічній відсутності у держави механізмів економічного регулювання ринку. Тому маємо не економічно обгрунтовані ціни на продукти, а ті, що диктують посередники. А їм порядок і гармонійне задоволення суспільних потреб - кістка в горлі. Перекупникам потрібний хаос, невизначеність, аби нагнітати нездоровий споживчий ажіотаж.

Як вдалося таким горе-комерсантам ситуацію з гречкою взяти під свій контроль? Завозячи дешеву продукцію з Росії, збивали в Україні закупівельні ціни на сировину. Культура для селян стала збитковою. Торік через посуху в сусідів видався неурожай, вітчизняні посіви були зведені до мінімуму. Проте зібраного урожаю, за розрахунками спеціалістів, вистачало для задоволення внутрішнього ринку. Вимагалось одне: правильно ним розпорядитись. Умов для цього держава вчасно не створила. Комерсанти скористались ситуацією, "вскочили у гречку" і зібрали усі вершки.

Нинішня влада вживає заходів для поліпшення ситуації. Сьогодні ми вже тішимось, що кілограм гречаної крупи можна купити не за 25, а за 15 гривень. Це багато чи мало? Яка їй красна ціна у базарний день?

- Гречка стане доступною за ціною для всіх громадян України, - каже багаторічний керівник сільгосппідприємства "Дніпро" Кагарлицького району Київської області Анатолій Ворона, - коли сільгоспвиробник буде зацікавлений у її виробництві. Для цього замовник має гарантувати стабільну ціну, яка б забезпечувала хоча б мінімальну рентабельність.

Повірте, гречка в економіці господарства погоди не робить. Але вона примхлива. Рано не посієш. Кажуть: "До Миколи не сій гречку і не стрижи овечку". Вчасно не збереш - обов'язково попаде під осінні дощі. Все це треба враховувати. Сьогодні обіцяють форвардні її закупівлі. А чи перевершить запропонована ціна подорожчання пального, добрив, запчастин? Тому сказати, скільки коштуватиме гречка восени, не наважиться жодний аналітик. Щоб ціна задовольнила всіх, треба в аграрному господарстві наводити елементарний порядок. Буде селянин захищеним, відчуватиме підтримку держави, тоді й розмов про дефіцит не стане...

Сьогодні споживачі великі надії покладають на відносно дешеву крупу, яку завозять з Китаю. А чи сприятиме вона становленню вітчизняних виробників? І чи не вийде так, що з'їмо імпортний продукт, а восени знову пожинатимемо проблеми? Запитання, як мовиться, без відповіді.

Проблема ця, думаю, потребує глибшого вивчення і ширшого узагальнення. Сьогодні маємо дефіцит гречки. Проблеми у нас з молоком, м'ясом, цукром, картоплею... Вірніше, важко сказати, де їх немає на аграрній ниві. І якщо працювати за принципом гасіння пожеж там, де найбільше горить, - з кризи ніколи не вийти. Потрібен комплексний підхід для створення нормальних умов сільгоспвиробнику.

Там, на землі він закладає основу основ забезпечення продовольчої безпеки держави. Його праця - своєрідний корінь, що тримає економіку суспільства. Останнє двадцятиріччя він недоотримує поживу, вологу і сонячне світло. Усунемо перешкоди, про гречку не говоритимемо, а споживатимемо на здоров'я.