ЗАКОННІСТЬ

Вища наглядова інстанція держави твердо вирішила позбавити бізнес  і підприємців від пресу
силових відомств

 

Якщо те, про що говорив на прес-конференції Генеральний прокурор Віктор Пшонка стане реальністю, то з нинішнього дня підприємці мають з полегшенням зітхнути. У цьому випадку без перебільшення можна стверджувати, що вперше з часів проголошення незалежності буде покладено край свавіллю силових структур стосовно бізнесменів і підприємців. Зокрема це стосується недопустимості зловживання застосовуванням спеціальних засобів спецпідрозділами, які одержали в народі назву «маски-шоу». Коли озброєний до зубів спецпідрозділ вривався  на підприємство чи  в організацію, клав усіх гамузом на підлогу, а інші представники силових структур починали виїмку. В підсумку це інколи нагадувало погром, який проводився часто на замовлення конкурентів чи рейдерів.

Дійшли до кожного

По суті, Генпрокурор говорив речі, які раніше обходили мовчанням, а саме про особисті інтереси контролюючих і правоохоронних органів: «Неважко уявити, як відбуваються ці перевірки, коли всі представники контролюючих органів приходять їх проводити по черзі. Як правило, це вже ціла операція. Сьогодні, наприклад, приходять податківці, вимагають документи, проводять перевірку. Завтра — податкова міліція, потім загальна міліція, потім СБУ, не стоять осторонь цього й органи прокуратури. Додайте сюди ж контролюючі відомства — пожежників, санстанцію і так далі. І все це практично з однієї теми перевірки, причому результат усіх перевірок здебільшого також однаковий, відрізняються тільки бланки відомств, на яких він записаний. До того ж у значній мірі результати цих перевірок мають «нульовий» характер».

Про небезпечні тенденції тиску на підприємництво з боку контролюючих органів свідчать і статистика, наведена Віктором Пшонкою. Зокрема, він навів вражаючі цифри і зазначив,  що упродовж минулого й цього року контролюючими органами проведено майже 3 млн перевірок у країні. Складено понад 8 млн протоколів про адміністративне правопорушення. Притягнуто до відповідальності майже 6,5 млн осіб. Призупинено діяльність більш як 442 тис. суб’єктів господарювання. Тому не важко підрахувати, що при загальній кількості зареєстрованих в Україні 1 млн 330 тис. підприємств та організацій і майже 1 млн 900 тис. фізичних осіб-підприємців  перевірено діяльність кожного підприємця і на кожного з них складено по три адмінпротоколи, а роботу кожного шостого з них — призупинено.

 «Візити» представників контролюючих органів віднині введуть у правове русло. Фото УНІАН 

На одного раба…

 Окрім того, якщо врахувати, що  за минулий рік призупинено реєстрацію 250 тис. підприємств, а нових зареєстровано тільки 30%, то «тиск контролюючих та правоохоронних органів у цій сфері є просто вбивчим. Усе це наслідок «активної діяльності» контролюючих органів наголосив Генеральний прокурор. Бо контролюючі відомства фактично «вишиковуються в чергу» на проведення перевірок. «Тобто не закінчила перевірку одна структура, як уже приходять інші. Вже черги є на перевірки. Як-то кажуть, швидкість стуку в двері перевищує швидкість звуку», — зауважив В. Пшонка. Тому, як вважає Генпрокурор, статистика і  узагальнення, які є у розпорядженні Генеральної прокуратури, свідчать, що описана ситуація призводить до смерті бізнесу й підприємництва.

Віктор Пшонка також нагадав, що 20 травня цього року були внесені зміни до Кримінального процесуального кодексу, які забороняють оперативним і слідчим підрозділам самостійно проводити  так звані «маски-шоу». І підкреслив, що такі спецоперації мають проводитися тільки з дозволу прокурора: «Я прийняв рішення, що давати такі узгодження будуть тільки прокурори областей та їх заступники. Тому що це стало хронічною «болячкою». Заодно керівник найвищого наглядового відомства країни обнадіяв підприємців: «З наступного тижня в Генеральній прокуратурі України розпочне роботу Служба захисту підприємців. Ми оприлюднимо контактні телефони. Жодне звернення не пройде поза увагою Генерального прокурора», — запевнив журналістів Віктор Пшонка. Він також пообіцяв перевіряти викладені у ЗМІ факти про порушення прав підприємців, законність проведення перевірок суб’єктів бізнесу контролюючими органами.

Якщо Генпрокуратурі все-таки вдасться довести заплановане до логічного завершення, то підприємці, мабуть, вважатимуть наглядову інстанцію своїми  ангелами-хранителями.