ДОСВІД

На Сумщині знаходять рецепти "комунального оздоровлення" житла, розташованого в глибинці

 

Абревіатура ОСББ асоціюється насамперед з великими містами. Мовляв, лише в столиці, обласних та більшості райцентрів зосереджений багатоквартирний житловий фонд. Та все ж варто зауважити, що і в сільській місцевості України є тисячі багатоквартирних будинків. Хай і не 9-12-поверхівок, та все-таки...

Наприклад, на Сумщині з 18 районів немає жодного, де б на селищних і сільських територіях не було бодай одного дво-, три-, чотириквартирного будинку. А що казати про житло, під дахом якого шість, вісім і більше помешкань? Зазвичай це колишнє відомче житло цукрових заводів, потужних спеціалізованих радгоспів, колгоспів, інших агропромислових формувань, які припинили своє існування за останні 20 років. Вони, як і їхні міські "родичі", а може, й навіть більше, потребують уваги, підтримки. Бо якщо в місті хоч якось можна домогтися вирішення того чи іншого питання, у селі все набагато складніше. Дорога одна - до сільської ради. Хоча, за великим рахунком, і приміщення самих сільрад часто потребують ремонту, на який зазвичай немає коштів.

То невже багатоквартирний житловий фонд у сільській місцевості приречений на поступовий занепад і немає шансів підтримати його належний технічний стан? Як з'ясувалося, є не тільки шанси, а й усі можливості. Звісно, за певних умов.

Щастя з нещастям в одних санях їздять

Микола Литвиненко добре пам'ятає 29 вересня 2000 року -день, що став поворотним у житті мешканців чотирьох багатоквартирних будинків села Косівщина Сумського району. Після багатомісячних ходінь по різних інстанціях йому разом із земляками вдалося офіційно зареєструвати ОСББ "Мир" по вулиці Садовій, до якого ввійшли 205 квартир.

Як пригадує Микола Павлович, тоді до справжнього миру на території сільської ради було далеченько. Щойно "наказав довго жити" місцевий птахорадгосп "Мирний" - і селяни залишилися без роботи, а все відомче житло - без господаря. Звернулися до сільради, а там розвели руками: мовляв, немає коштів, аби брати на баланс цілий мікрорайон із населенням понад 1000 осіб. Тож робіть як знаєте. І тоді Микола Литвиненко, який, до речі, працював інженером-будівельником у "Мирному", зібрав сусідів і запропонував створити об'єднання. Це тепер більшість знає, що таке ОСББ, а тоді про ці формування тільки починали говорити і організовувати перші осередки.

Початок роботи був надзвичайно складним. Непорозуміння насамперед виникали з газівниками, які виставляли за подане природне паливо такі рахунки, що доводилося звертатися до судових інстанцій. Аби покінчити з газовим свавіллям, вирішили поступово переходити на індивідуальне опалення. Водночас взялися за встановлення лічильників і газу, і води. Згодом взяли на власний баланс місцеву котельню. Таким чином через три роки практично в усіх помешканнях стояли котли і можна було хоч трішки передихнути. Ще б пак! Оплата за блакитне паливо стала нижчою майже в 3 рази, а споживання води скоротилося вдвічі! Мешканці відчули, що самі можуть розв'язати багато проблем без сторонньої допомоги.

Оскільки на території сільради немає жодного комунального підприємства, взялися за такі питання, як забезпечення водою, водовідведення, вивезення сміття. Далі почали домагатися виділення коштів на проведення капітального та поточного ремонтів житла. Адже будинки брали на баланс в авральному порядку і тоді не переймалися, що житло давно потребує не просто "косметики".

Насамперед працівники апарату об'єднання, у складі якого 7 осіб - бухгалтер, енергетик, двірник, слюсарі та мешканці, які вважають, що їхня хата - не скраю. Хоч і зі скрипом, усе ж таки справи поліпшувалися. Добре, що до Сум зовсім недалеко - не вибували з обласного управління ЖКГ. Швидко і скрупульозно готували документацію, постійно контролювали її проходження. Якщо до 2007 року "Мир" залишався в тіні господарської уваги, згодом, зважаючи на активність керівника і членів правління, Косівщина стала флагманом у питаннях реалізації комунальної політики. Спочатку одержали 230 тисяч державних гривень на капітальний ремонт двох будинків (це було у 2007 році), а в 2010-му - 664,1 тис., завдяки яким навели капітальний марафет у решті будинків.

"Меліоратор" осушив... байдужість

Тієї ж осені 2000-го, але в іншому кінці області, майже за 200 км від Сум, у глибинному поліському селі Миронівка Шосткинського району відбувалися події майже за косівщинським сценарієм. Тут збанкрутувала місцева ПМК-94 тресту "Сумиводбуд" і напризволяще залишилися 12 відомчих будинків на 227 квартир. Хтозна, як би склалася доля цього житла, якби не подружжя Матеко. Віктор Семенович та його дружина Валентина Миколаївна - колишні працівники колони - стояли біля витоків другого на Сумщині ОСББ "Меліоратор", що офіційно було зареєстроване 24 жовтня 2000 року (трохи менше ніж через місяць після "Миру").

Як розповідає голова об'єднання Валентина Матеко, за ці роки "Меліоратор" осушив... байдужість і зневіру мешканців. Вони переконалися в ефективності спільних зусиль і колективної відповідальності за стан власних будинків. Адже за цей час капітально полагоджено дві багатоповерхівки, в під'їздах трьох проведено поточні ремонти, ще на п'яти підготовлено документацію, і найближчим часом тут запрацюють будівельники. Практично всі квартири переведено на індивідуальне опалення, що дало можливість заощаджувати кошти населення при сплаті за газ.

Як вважають у Миронівці, зараз кожен селянин "Меліоратора" має надійний дах над головою в прямому і переносному значеннях. Узявши управління житлом під свою опіку, ОСББ узяло на себе і всю повноту відповідальності за кожне помешкання окремо і весь житловий масив у цілому.

На шляху до об'єднання

Ставши піонерами у справі створення ОСББ, "Мир" і "Меліоратор" задали тон іншим селам області. Люди зрозуміли: не варто чекати комунальної милості від добрих чарівників - слід самим братися до роботи. В 2001 році в селі Ковтунове Шосткинського району з'явилося ще одне ОСББ під назвою "Надія", яке взяло під свою опіку 10 будинків на 152 квартири. А далі на селі почали масово утворюватися нові формування. Мов гриби після дощу, в селах Липоводолинського, Недригайлівського, Конотопського, Ямпільського та інших районів зареєстрували ОСББ, які вже працювали не "навпомацки", а маючи досвід "першопрохідців".

Завідуюча сектором реформування управління ЖКГ Сумської облдержадміністрації Олена Сєчная розповідає, що селяни в питаннях створення ОСББ і практичного вболівання за стан житла вигідно відрізняються від міських колег. Якщо останні за радянською інерцією таки сподіваються на допомогу ЖЕКів чи владних структур, то селяни, не чекаючи нагадувань, готують заявки на проведення капітальних і поточних ремонтів, приїжджають або ж телефонують у надії на конкретні результати...

Нині в сільській місцевості Сумщини діють 33 ОСББ, під егідою яких 71 будинок, або кожен шостий. Вони об'єднують 1584 квартири. Передбачається, що до 2014 року їхня кількість збільшиться в 4-5 разів і 70% багатоквартирного житла в селах і селищах матиме конкретних господарів.

ВІТAННЯ

Віктор ТИХОНОВ,
віце-прем'єр-міністр України -
міністр регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального
господарства

Шановні працівники житлово-комунального господарства!

Щиро вітаю вас та ветеранів галузі з Днем працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення!

Глибоко шаную працю кожного, хто своїми руками, вмінням і талантом забезпечує комфорт і затишок в оселях людей, оберігає чистоту та охайність вулиць, і тим самим - дарує хороший настрій людям.

Комунальникам сьогодення судилося бути активними учасниками творення та реформування житлово-комунального господарства, що покликане вивести галузь на якісно новий рівень надання послуг населенню. Це благородна справа, велика честь і відповідальність перед власним сумлінням та прийдешніми поколіннями. Переконаний, що засукавши рукави, згуртувавшись, ми спільними зусиллями створимо те майбутнє, в якому люди почуватимуть себе людьми і будуть гордими з того, що живуть саме в Україні.

У цей святковий день бажаю працівникам галузі, їхнім сім'ям добра і радості, злагоди і достатку. Нехай серця сповняться гордістю за втілені проекти, а плідна праця буде запорукою майбутнього успіху!

КOМПЕТЕНТНO

Олександр СЕРГІЄНКО,
заступник начальника управління ЖКГ
Сумської облдержадміністрації:

- Сьогодні на Сумщині загалом 245 ОСББ, з них практично кожне третє прописане в селах і селищах. Чітко простежується тенденція активізації таких формувань саме на селі. Ми свідомі того, що на Сумщині одержано тільки перші паростки у справі реформування ЖКГ. Потрібно, аби вони зміцніли, утвердилися, стали маяками для інших сільських населених пунктів. Адже, на жаль, є низка районів, де поки що "розкачуються", придивляються, хоча це елементарна втрата дорогоцінного часу.

Створення ОСББ - процес складний і з організаційної, і з психологічної точок зору. Насамперед потрібна ініціатива знизу, від тих, хто зацікавлений у появі формувань, відповідальних за житло. Тобто відчувається дефіцит справжніх лідерів - грамотних, освічених, мобільних людей, які могли б повести за собою інших. Тому одним з головних напрямків нашої діяльності є робота з людьми, виявлення потенційних голів ОСББ.

Украй важлива фінансова підтримка держави. На перший капітальний ремонт житла гроші виділяли з великими перебоями. Сумщина, наприклад, одержувала кошти у 2007-му, затим була дворічна перерва. Вселяє оптимізм, що торік на ремонт будинків, де створені ОСББ, одержали понад 3 млн грн, з яких 1,7 млн спрямували на село.

Проблематичним залишається земельне питання. Що в містах, що в селах не відрегульовано механізм передачі прибудинкових територій. Тут повинні сказати своє слово законодавці, аби чітко і конкретно виписати відповідне земельне правило.