РІВЕНЬ ЖИТТЯ

Облдержадміністрація відзвітувалася про реалізацію програми  «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава»

Аби журналісти, через яких здійснювався цей звіт, могли об’ємніше побачити хід перетворень, для них спочатку було організоване точкове ознайомлення з ходом реформ у різних сферах економіки та соціальної сфери.

Кошторис соціальних програм збільшено

Найперше для представників електронних, друкованих та інтернет-засобів масової інформації був організований прес-тур. Щоб журналісти змогли на власні очі побачити й оцінити позитивні перетворення в обласній клінічній лікарні, Піддубцівській сільській раді, де велику увагу приділяють розвитку спорту і підтримці соціально незахищених, у сільськогосподарському приватному підприємстві «Рать» Луцького району, яке є флагманом виробників агропродукції, в акціонерному товаристві «СКФ-Україна», що виробляє підшипники кочення і є одним із бюджетоутворюючих підприємств обласного центру.

Не оминули журналісти і збудований уперше за роки незалежності України на виконання доручення глави держави Луцький дитячий садок №40. Тут застосовані найсучасніші технології не тільки під час будівництва, а й під час організації всього побуту та навчального життя малят.

Другим етапом став власне звіт керівника виконавчої влади регіону Бориса Клімчука. Він не тільки зосередився на баченні проблем і перспектив області, а й докладно розповів про засадничі принципи роботи в минулі роки, привернув увагу до того, що зроблено для волинян у 2012-му та загалом за три останніх роки. Акцент керівник виконавчої влади регіону при цьому зробив на висвітленні соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича на Волині, реалізація яких дала змогу підвищити рівень життя тисяч соціально вразливих громадян.

Було оприлюднено багато цифр. Торік, зокрема, п’ять разів підвищували соціальні стандарти: мінімальну заробітну плату і прожитковий мінімум. Відтак зростали і соціальні виплати сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

Загалом у регіоні для забезпечення виплати державних соціальних допомог торік спрямовано 1 мільярд 176 мільйонів гривень. Це на 177,5 мільйона гривень більше, ніж було використано для цієї мети у 2011-му. Всього ж за три роки кошторис усіх соціальних програм становив майже чотири мільярди гривень.

Голова облдержадміністрації Борис Клімчук спілкується з журналістами. Фото автора

29 мільйонів — матерям-героїням

Показовим тут, зокрема, є красномовний факт: середній розмір допомоги для багатодітних збільшився з 1002 до 2508 гривень. Ще істотнішою стала допомога родинам, які отримують компенсацію по догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу. Її збільшено в 10 разів, і нині її розмір становить 2802 гривні. Всього торік людям виплачено майже 12 мільйонів гривень такої допомоги.

Надзвичайно важливими в регіоні залишаються підтримка народжуваності, запобігання дитячій смертності, будівництво нового перинатального центру. Торік 2695 волинянок отримали винагороду, яку виплачують при отриманні почесного звання України «Мати-героїня». Сумарний обсяг її сягнув майже 29 мільйонів гривень. Це реальні гроші, що прийшли у волинські сім’ї. А всього за три минулі роки жінкам, які свої життя присвятили дітям, виплачено понад 102 мільйони гривень винагороди. Розмір її, до речі, за три останніх роки зріс із 8690 до 10 730 гривень.

Достукатися до влади й отримати від неї ту чи ту допомогу нині в регіоні легше й завдяки тому, що в липні минулого року на Волині в штат виконавчої влади прийнято 413 соціальних працівників. Головним завданням їм визначено здійснення соціального супроводу сімей та осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах. Ці фахівці, серед яких чимало небайдужих серцем молодих людей, відвідали майже 46 тисяч сімей із дітьми, які потребують підтримки. І тисячам допомогли кваліфікованими порадами, з реальним розв’язанням наболілих проблем.

Встановленню тісніших контактів з органами місцевої влади сприяли і 16 виїзних «мобільних соціальних офісів», що розпочали виїзди в села з червня минулого року. До їх складу входять представники органів соціального захисту населення, Пенсійного фонду, центрів зайнятості, служб у справах дітей і територіальних центрів соціального обслуговування. У чотирьох сотнях віддалених сіл за місцем проживання фахівці надали майже три тисячі консультацій та прийняли в людей півтори тисячі пакетів документів на призначення соціальних допомог.

Переданий журналістам грунтовний аналіз ситуації розповів і про чимало інших позитивних зрушень, що відбуваються у сфері соціального захисту. Зокрема в рамках соціальних ініціатив для ветеранів та інвалідів війни істотно збільшено одноразову допомогу, яка становить нині від 1720 до 2200 гривень. Торік її отримали 57 тисяч інвалідів і ветеранів війни. В рамках реалізації державної програми у 2012-му шістьом інвалідам війни придбано квартири, 70 осіб отримали спецтранспорт (у 2011-му — 44). В рамках соціальних ініціатив 2929 неповносправних волинян забезпечено технічними засобами реабілітації. В тому числі 836 людей, які з тих чи інших причин втратили можливість пересуватися ногами, отримали інвалідні візки.

Торік з державного й обласного бюджетів для виплати допомог, компенсацій, передбачених Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», профінансовано 83 мільйони гривень. Це на 13 мільйонів більше, ніж у 2011-му. З обласного бюджету на забезпечення безплатними ліками за рецептами та на послуги безкоштовного зубопротезування виділено ще 6,3 мільйона гривень. Кошти виплачено більш ніж 21 тисячі заявників. Допомогла влада й оздоровити понад шість тисяч дітей.

Одне слово, звітуватися керівництву області, яка має у своєму активі чимало набраного за останні роки позитиву і яку у провадженні соціально орієнтованої політики активно підтримує уряд, було чим. І це не може не радувати.

Адже за кожною цифрою стоять конкретні долі тих, хто нині потребує підтримки держави, і рівень соціального захисту нині при фактично замороженій в області інфляції реально зростає.