БОРГИ

Гірники шахти "Красний Жовтень"" ніяк не дочекаються зарплати за два місяці поточного року

...Телефонна трубка вібрувала від слів, якими люди важкої фізичної праці не лаються, а розмовляють, сипала запитаннями і водночас відповідала на них.

- Знаєте, яка зараз найпопулярніша пісня в Єнакієвому? Це "Раскинулось море широко"... Ми її вже замовили для керівників "Укршахтгідрозахисту"! Бо якщо ми припинимо відкачувати з шахти воду, море й справді розіллється по місту. Які наші вимоги? Та елементарні - віддати нарешті нам зароблені гроші за два місяці нинішнього року!..

На жаль, буває, ось так розпочинається реальний ранок журналістів, які працюють на Донеччині. І спілкуватися доводиться не з якимись "терористами", а з конкретними гірниками шахти "Красний Жовтень", які не приховують намірів припинити роботу. В цьому випадку спрацює оте відоме "Після нас хоч потоп!". Адже підприємство вже не видобуває вугілля, а тільки відкачує і не пускає на поверхню підземні води. Причому сюди збігають води ще й із сусідніх вугільних шахт, а тому після зупинки водовідливного комплексу в зоні підтоплення можуть опинитися і тутешні промислові підприємства, і житлові будинки.

- Сьогодні вранці начальник зміни вже ледве умовив гірників приступити до роботи, - розповідає "УК" голова первинної профспілкової організації шахти "Красний Жовтень" Юрій Тесля. - Доведених до відчаю людей зрозуміти можна: востаннє тут отримували зарплату за грудень 2010 року. В нинішньому році з чотирьох передбачених виплат - двох авансів та зарплат - гірники не дочекалися жодної копійки!

Ситуація в Єнакієвому і справді на межі соціального вибуху, що може обернутися екологічною катастрофою у вигляді отого підтоплення великої частини територій. Як повідомили в Донецькій облдержадміністрації, фінансування державного підприємства "Укршахтгідрозахист" здійснюється тільки за рахунок коштів державного бюджету. Ліміт фінансування на 1-й квартал - 12 млн грн. За два місяці нинішнього року підприємством отримано тільки 4 млн, яких вистачило на виплату зарплати за грудень 2010 року та обов'язкові відрахування.

Прикметно, що затримка заробітку не вперше змушує гірників шахт-"водокачок" Єнакієвого погрожувати залишати робочі місця. В такій ситуації, наприклад, вони опинилися влітку минулого року. Як згадує профспілковий лідер шахти - "Тоді нас запевняли, що подібного більше не буде".

Коли матеріал готувався до друку, пройшла зустріч трудового колективу шахти "Красний Жовтень" з керівниками ДП "Укршахтгідрозахист". Шахтарів таки умовили не вдаватися до акцій протесту, а почекати виплати заборгованої зарплати ще трохи. Тим часом профспілкова організація підприємства вже підготувала звернення до Кабінету Міністрів із проханням вплинути на ситуацію і притягнути до відповідальності посадових осіб, причетних до виникнення заборгованості. Отож гірники поки що утрималися від наміру "топити" шахту та навколишню територію. Втім, вони не приховують, що це рішення тимчасове.

ДOВІДКOВO

За даними Головного управління статистики в Донецькій області, заборгованість із заробітної плати станом на 1 лютого 2011 року в регіоні становила 251,7 млн грн -18,7% всіх зарплатних боргів в Україні.