Прокурор
Сумської області
Руслан БІЛОКІНЬ

Серед пріоритетних напрямів у роботі органів прокуратури — нагляд за додержанням і застосуванням законів у сфері оподаткування і насамперед у діяльності територіальних підрозділів Міністерства доходів і зборів, а також контроль за дотриманням бюджетного законодавства. Про це кореспонденту «УК» розповідає прокурор Сумської області Руслан Білокінь. 

— Руслане Михайловичу, не буде відкриттям Америки твердження про те, що самі податківці повинні в першу чергу стежити за дотриманням законодавства в частині своєчасної сплати необхідних податкових нарахувань. Та чи завжди вони дотримуються цього?

— На жаль, не завжди. Відповідь підкріплю такими цифрами і фактами. З початку року за документами прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 48 податківців, а стосовно посадових осіб органів Міністерства і зборів (колишньої податкової служби) розпочато шість кримінальних проваджень.

Загалом по області за цей час податковий борг скоротився майже на чотири мільйони гривень, хоча й зараз залишається доволі значним — понад 476 мільйонів. Але наполеглива і невпинна робота працівників прокуратури все-таки дає свої результати. Тому для нас зараз головне — не збавляти темпів перевірок, посилювати контроль на всіх ланках економічного механізму і ставити максимально щільний заслін перед будь-якими порушеннями.

— Які типові порушення допускають податківці? Наведіть ті чи ті конкретні факти.

— Хоч вони й різні, та результат один — несплачені податки фінансово знекровлюють бюджет, змушують удаватися до «нашивання» на ньому нових і нових латок. А що це означає, пояснювати зайве.

Ось приклад із цьогорічного січня, коли розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 364 Кримінального кодексу України стосовно посадових осіб ДПІ в Сумах.

Останні надали протиправний висновок про відшкодування податку на додану вартість ТОВ «Сумиавтогаз» на доволі круглу суму — 74 мільйони гривень. І ці гроші з державного бюджету незаконно перерахували на рахунок товариства.

У ході досудового розслідування вдалося розплутати доволі непростий клубок, фігурантами якого виявилися керівники кількох підприємств у Харкові та Сумах, а також посадовці Сумської ДПІ. За попередньою домовленістю вони організували придбання фіктивних підприємств, через які «по колу» перераховували кошти, щоб прикрити фактичну відсутність господарських операцій. За 2—3 дні по рахунках трьох підприємств проходили сотні мільйонів гривень — віртуальним продуктом слугувало пшоно.

Після цього ділки, заручившись підтримкою податкової служби, подали звітність і щодо підприємств-«постачальників», і щодо «покупців». Звісно, що задекларовані до відшкодування суми ПДВ ТОВ ІТЦ «Сумиавтогаз» і ТОВ «Сумтеххім» відповідали сумам податкових зобов’язань «постачальників» товарів — ТОВ «Слов’яни» і ТОВ «Комплектенерго-С». При цьому останні, аби не сплачувати ПДВ, без жодного документального підтвердження завищили у деклараціях на відповідні суми податковий кредит.

«Не помітивши» порушень у звітності і не провівши документальної перевірки вказаних підприємств, податківці швиденько погодилися із заявленими до відшкодування сумами ПДВ, склавши відповідні висновки. А вже в жовтні та листопаді торік понад 76 мільйонів гривень ПДВ було незаконно відшкодовано з державного бюджету.

Нині шістьом особам, зокрема одному працівнику податкової служби, оголошено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень. Досудове розслідування триває.

Ще один приклад. Сумський окружний адміністративний суд за позовом ДПІ в Сумах до фізичної особи-підприємця виніс постанову про стягнення з відповідача податкового боргу на загальну суму 270,4 тисячі гривень. Це рішення суду першої інстанції залишив у силі і Харківський апеляційний адміністративний суд. Службові особи ДПІ виконавчий лист отримали, однак своєчасно до виконання його не звернули, у зв’язку з чим фактично втратили можливість стягнути в дохід держави згадану вище суму.

Звісно, в діях службових осіб ДПІ в м. Сумах наявні ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Тому слідчим відділом прокуратури області стосовно них розпочате кримінальне провадження.

Фото з сайту blog.abramovae

— Руслане Михайловичу, яка ситуація з дотриманням бюджетного законодавства, зокрема витрачанням коштів?

— До ідеального порядку далеко. Цього року розпочали 21 кримінальне провадження, сума збитків за якими становить майже мільйон 400 тисяч гривень. За документами прокурорського реагування попереджено незаконне витрачання понад 21 мільйона, 74 посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування притягнуті до дисциплінарної відповідальності, з них 25 — посадовці органів державного контролю.

Загалом нинішнього року дано правову оцінку діяльності всіх контролюючих органів у бюджетній системі: територіальних підрозділів Державної фінансової інспекції, Державної казначейської служби, Антимонопольного комітету України, місцевих фінансових органів. У ході перевірок виявлено системні та грубі порушення законодавства, що створювали «шпарки» для можливих фінансово-бюджетних зловживань.

Крім того, зафіксовані і кримінально покарані діяння, пов’язані з розтратою бюджетних коштів їх розпорядниками. Зокрема розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України стосовно посадових осіб інспекції державного технічного нагляду Сумської облдержадміністрації за фактом розтрати державних коштів розміром майже 170 тисяч гривень та підробки офіційних документів.

— Багато порушень допускають під час державних закупівель…

— Саме так. Це насамперед безпідставне відхилення найбільш економічно вигідних пропозицій конкурсних торгів, допуск до оцінки пропозицій учасників, які є пов’язаними особами, обрання переможців із числа учасників, пропозиції яких не відповідали умовам документації конкурсних торгів.

Так, за нашим поданням скасовано результати закупівлі комунальним закладом Сумської обласної ради «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» рідких продуктів нафтопереробки на суму майже 3,2 мільйона гривень, проведеної з істотними порушеннями вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Аналогічні подання внесено Конотопським, Шосткинським та Роменським міжрайонними прокурорами, за наслідками розгляду яких також відмінено результати закупівель.

Одне слово, роботи не меншає.

Олександр Вертіль,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Руслан БІЛОКІНЬ. Народився 1974 року в селі Руденківка Новосанжарського району Полтавської області. Закінчив Одеську національну юридичну академію за спеціальністю «Правознавство». Має також вищу педагогічну освіту. В органах прокуратури працює з 1999 року. З березня 2012-го –– прокурор Сумської області.

Державний радник юстиції третього класу. Кандидат юридичних наук.