РЕЗОНАНС

Рада Європи схвально оцінила крок офіційного Києва на підтримку та розвиток регіонів

Ідеться про Указ Президента «Про Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010—2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», який було підписано на початку березня. Чимало пунктів цієї програми присвячено саме шляхам розвитку регіонів. Про те, що такий документ з’явився в Україні, на засіданні Бюро Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, сесія якого триває у Страсбурзі, повідомив президент цього органу Гервіг ван Стаа.

Від слів до справи

Президент Палати регіонів конгресу депутат Чернігівської районної ради Наталія Романова вважає, що підписання цього указу особливо важливе ще й тому, що цього року Україну відвідає  моніторингова місія конгресу, а на жовтневій сесії за результатами цієї місії буде заслухано доповідь й ухвалено відповідну резолюцію. «Рекомендації, які буде внесено до тексту резолюції, будуть адресовані  як центральній, так і регіональній та місцевій владі, — наголосила Наталія Романова. — Тому для нас дуже важливо, щоб на момент, коли резолюцію буде оприлюднено у жовтні, Україна вже зробила певні кроки, зокрема й законодавчі, спрямовані на реалізацію основних положень Європейської хартії місцевого самоврядування». Крім того, за її словами, у 2013 році у всіх 47 країнах — членах Ради Європи пройде Тиждень  європейського самоврядування. «Нам важливо не на словах продемонструвати, що ми чудово розуміємо, що таке участь громадян в управлінні державою», — сказала президент Палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад РЄ. За її словами, у Верховній Раді на обговоренні перебуває кілька важливих документів, ухвалення яких наблизить нашу державу до європейських стандартів самоврядування. Серед них — законопроект про місцеві референдуми, який уже пройшов перше читання і обговорення на «круглому столі» за участю представників влади і громадськості. «Сподіваюся, що до жовтня цей закон буде ухвалено», — сказала вона. 

На думку Наталії Романової, кульмінацією нинішньої сесії конгресу стане «круглий стіл», присвячений темі розширення та передачі повноважень місцевим і регіональним владам у часи кризи. «Ми розглядатимемо досвід зокрема Франції, яка, хоч і є централізованою державою, запустила пілотний проект, що реалізується у провінції Ельзас, — розповіла президент Палати регіонів. — У часи фінансової кризи цій провінції буде надано серйозні автономні й бюджетні повноваження».

Секрети успіху

Голова харківської обласної ради Сергій Чернов, який входить до складу української делегації на Конгресі місцевих і регіональних влад, сказав у коментарі «УК», що указ Президента, підписання якого схвалила Рада Європи, покликаний передусім розбудити ініціативу на місцях і дати можливість кожному регіону з урахуванням його особливостей, ментальності, традицій розкритися. Це надасть можливість залучити інвестиції і створити систему, за якої  територіальні громади і регіони стали б самодостатніми,  могли заробляти, будувати свою середньо- і довгострокову стратегії, вважає він.

«Сучасний європейський досвід свідчить, що ті країни, які надають перевагу потужній регіональні політиці, які пішли на децентралізацію влади і рухаються далі цим  шляхом, з меншими втратами переживають наслідки світової фінансової кризи, — сказав Сергій Чернов. — Нині регіони мають більш гнучкі можливості співпрацювати один з одним, знаходити точки дотику, використовуючи і менеджерів, і кадровий потенціал, і сучасні технології, що набагато швидше, ніж здійснювати це через надбудову центральних органів влади. Треба дати можливість потенціалу й ініціативам на місцях працювати».

Інший член української делегації, Донецький міський голова Олександр Лук’янченко, вважає, що хоч кризові явища певною мірою охопили всі європейські країни, Україна повинна шукати власні шляхи виходу із кризи. «Нам ніхто тут не повинен радити, — вважає міський голова. — У Ради Європи власні умови і підходи, але нам потрібно думати над своїми, саме тому вважаю, що указ Президента про впровадження програми економічних реформ своєчасний».  Адже, на його думку, удосконалення і реформування місцевого самоврядування дасть змогу розв’язати велику кількість проблем, з якими часто не може впоратися центр.