ТОРГ ДОРЕЧНИЙ

Європейський центробанк схиляє кредиторів іспанських фінустанов  до списання боргів

Європейський центральний банк наполягає на тому, щоб старші кредитори іспанських банків пішли на списання боргу. Однак, як пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела, знайомі із ситуацією, ця позиція поки що не знаходить підтримки серед міністрів фінансів єврозони.

За словами співрозмовників американського видання, пропозицію ЄЦБ обговорювали на зустрічі Єврогрупи 9 липня. Тоді міністри фінансів зони єдиної європейської валюти її відкинули, пославшись на можливу негативну реакцію ринку.

Як свідчить дослідження, проведене наприкінці червня Бі-Бі-Сі, у кожного з гравців «євроринку» свій інтерес і водночас власні побоювання. Приміром іспанський прем’єр-міністр Мар’яно Рахой, який нещодавно подав до парламенту нові пропозиції щодо скорочення бюджетних витрат, найбільше побоюється саме банківської кризи: банки зазнають величезних збитків через крах на ринку нерухомості, який протягом останнього десятиліття штучно роздувався, немов мильна бульбашка.

Як відомо, Іспанії довелося звернутися до єврозони по кредити для підтримки своїх банків, однак, на думку скептиків, виділення кредитів аж ніяк не сприяє оздоровленню фінансової системи країни.

Надійність скляної банки у справі зберігання грошей доведена часом... Фото з сайту clip.dn.ua

А ось  прем’єр-міністр Португалії Педро Пассос Коельо найбільше побоюється масового вилучення банківських вкладів.

Уряд Португалії та її банківська система вже зараз тримаються на плаву виключно за рахунок підтримки Європи. Після перемоги на торішніх виборах Коельо всіма силами намагається довести, що його кабінет здатний скоротити державні витрати і повернути довіру інвесторів до португальської економіки. Поки що португальські вкладники не втрачають довіри до своїх банків, проте все залежатиме від того, чи впорається зі своїми проблемами сусідня  Греція.

Слабкою загалом залишається й італійська економіка, а в політичній системі країни домінують бізнес-кола, які виступають проти реформ уряду Маріо Монті. Якщо популярність Монті різко впаде, деякі політики, зокрема екс-прем’єр Сильвіо Берлусконі, спробують відправити його уряд, який прийшов до влади не через парламентські вибори, а був призначений Президентом Італії Джорджо Наполітано після широких консультацій, у відставку.

У Європейського центрального  банку власне бачення процесу.  Сьогодні його керівник Маріо Драгі, або просто Супер-Маріо, найбільше побоюється  політичного тиску.

Торік після вступу на посаду Маріо Драгі виділив трильйон євро екстреної фінансової допомоги, що підтримало банки і фактично знизило відсотки за позиками для європейських держав — особливо для Іспанії та його батьківщини Італії. Нині Драгі наполягає, що ЄЦБ не може виконувати всю роботу урядів ЄС, і нещодавно закликав лідерів країн єврозони самостійно навести лад у їхніх фінансах.  Однак якщо клієнти почнуть масово забирати свої гроші з банків Греції, Іспанії та інших європейських держав, Драгі, ймовірно, буде готовий виділити ще кілька трильйонів екстрених кредитів.

Ризик для нього полягає в тому, що з цієї гри він може вийти або беззаперечним переможцем, або програвши все до останнього євроцента. Що більший обсяг кредитів, то більшими будуть втрати, у разі якщо країна-позичальник вийде з єврозони.

Одночасно сильним і слабким боком ЄЦБ, який зіграв ключову роль в ході нинішньої боргової кризи, є його залежність від урядів ЄС і потреба у їхній повній підтримці.

Відомо, що формально єврогрупа (а це міністри фінансів 17 країн — членів єврозони й єврокомісари з фінансів та економіки, голова Європейського центрального банку, інші високопосадовці ЄС)  владних повноважень не має, але реально саме вона координує заходи щодо виходу з боргової кризи. Тож і фінальне рішення  у питанні рекапіталізації банківського сектору Іспанії, ймовірно,  буде сформовано 20 липня на засіданні Єврогрупи. Основною умовою цієї програми стане вимога до мінімального рівня власного капіталу банків.