НОВАЦІЇ

Кому належить допомога від держави

З нинішнього року платники податку-фізичні особи (крім державних службовців) мають право скористатися податковою соціальною пільгою. Однак претендувати на неї можуть лише ті, чия заробітна плата не перевищує місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи (станом на 1 січня звітного податкового року), помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. На 2011 рік ця сума дорівнює 1320 грн.

- Податкова соціальна пільга, - пояснив директор департаменту оподаткування фізичних осіб Степан Дусяк, -застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу (заробітної плати) тільки за одним місцем його роботи. Щоб отримати пільгу, треба подати своєму роботодавцю відповідну заяву. Що стосується державних службовців, то для них існує інший порядок, визначений Податковим кодексом: все передбачено вже від початку нарахування їхньої зарплати і аж до завершення цих доходів. Держслужбовцям не треба подавати заяву на 100% пільгу, але якщо він претендує на підвищену, то без заяви і відповідних документів для встановлення розміру пільги не обійтися (перелік документів можна знайти в урядовій постанові від 29.12.10 р. N1227).

У Податковому кодексі зазначено, що для будь-якого платника до 31 грудня 2014 року податкова соціальна пільга надається у розмірі, який дорівнює 50% прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому на 1 січня звітного року. У 2011-му вона становить 470 грн 50 коп. У цьому ж документі передбачено й застосування підвищеного розміру пільги для деяких категорій населення. Приміром, для одиноких батьків, чорнобильців 1-ї та 2-ї категорії, учасників бойових дій на території інших держав - 150% (705 грн 75 коп.), та 200% (941 грн) - Героїв України, учасників бойових дій під час Другої світової війни.

- Згідно з нормами Податкового кодексу, - уточнив посадовець, - розширено право на податкову соціальну пільгу для тих платників, які утримують дітей. Зокрема, на її 100% розмір мають право як батько, так і мати, у яких двоє і більше дітей віком до 18 років (з розрахунку на кожну дитину). У разі якщо громадянин має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав, надається одна найбільша. Щоправда, крім випадку, коли особа утримує двох і більше дітей, один з яких є інвалідом.

Додатково на цю преференцію у розмірі 150% її суми можуть розраховувати платники, які утримують дитину-інваліда (також із розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років). Тобто обоє батьків при додержанні всіх вимог мають право на застосування двох пільг: по 100% на кожного з дітей віком до 18 років, що не є інвалідами, та додатково 150% на кожну дитину-інваліда. Мають податкові преференції в розмірі 150% й одинокі матері чи батьки, опікуни та піклувальники. Причому на кожну дитину (навіть одну) віком до 18 років.

- Також один з батьків, які утримують двох та більше дітей, - уточнив С. Дусяк, - має право одержати пільгу з огляду на збільшений кратно (стосовно кількості дітей) дохід. Скажімо, якщо в родині двоє дітей віком до 18 років, то батько чи мати можуть одержати соціальну пільгу на них у тому разі, якщо їхня місячна зарплата у 2011 році не перевищує 2640 грн (1320 грн х 2, де 2 - кількість дітей).