БЕЗ БАР’ЄРІВ

Чи не найважче нині отримати візи до Італії, Чехії та Великої Британії 

Представники візових служб зарубіжних посольств неодноразово запевняли, що для представників ЗМІ та бізнесу в них замалим не «зелений коридор». Моя колега повірила і, підкріпивши свій черговий намір у редакційних справах відвідати Францію офіційним проханням Ради Європи про надання їй довготривалого дозволу на в’їзд, відвідала один з візових центрів. Натомість без бодай найменших пояснень отримала перепустку на… тиждень.

Погодьтеся, для людини, яка впродовж 15 років пише про європейський досвід місцевої демократії, це образливо. Та, виявляється, не для неї одної.

Запровадивши інституцію посередництва між безпосередньо посольствами і громадянами у вигляді комерційних центрів, які від імені окремих посольств надають послуги в отриманні віз, ці дипломатичні установи відгородилися від нас ще одним додатковим частоколом.

Простір чи зона

Відмову в шенгенській візі в середньому отримують 3,5 відсотка громадян, свідчить статистика. Однак якість отриманих дозволів здатна значно погіршити цю цифру.

Найбільше нарікань серед українських громадян викликають консульські установи Італії, Чехії та Великої Британії, повідомила днями керівник громадської ініціативи «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко, презентуючи свіжі результати незалежного моніторингу практики видачі віз громадянам України консульствами країн ЄС та Шенгену.

За її словами, місце лідера критичних ситуацій знову посідає консульство Італії. Воно з-поміж шенгенських країн викликає найбільше нарікань у наших співвітчизників. Також серед «лідерів занепокоєння» — Чеська Республіка. «Ця країна проводить візову політику, нетипову для країн Центрально-Східної Європи. Неприродно низька частка віз за тривалим терміном дії, відносно високий рівень відмов, тривалий термін розгляду документів тощо», — зазначила експерт.

А практику «нешенгенської» Великої Британії взагалі варто виокремити. «На наш погляд, Велика Британія уникає системних кроків у напрямку спрощення візових вимог і проводить найбільш закриту й непрозору візову політику з-поміж країн-членів ЄС»,  — каже експерт. Водночас, за словами Ірини Сушко, останнім часом найпозитивнішу динаміку до більш дружніх стандартів консульської практики продемонстрували консульські служби Іспанії і Греції.

Внаслідок позитивних змін з нижньої частини рейтингу ці країни перемістилися до «нейтральних» та «контрастних» консульських служб і мають потенціал переходу до категорії «дружніх». Зокрема експерти відзначили значне збільшення кількості видачі віз консульством Іспанії, а також різке скорочення рівня відмов у консульствах Греції.

За словами І. Сушко, активісти ініціативи «Європа без бар’єрів» опитали 1380 респондентів у Києві та 900 — в інших українських містах, які подавали документи на отримання віз у 23 консульські служби держав-членів ЄС.

А щодо діяльності так званих візових центрів, про які йшлося вище, то чимало таких установ не мають жодних домовленостей із консульствами країн, до яких видає візи. І навіть не зареєстрована на території України, переконують у Державному центрі з питань захисту персональних даних. Більшість візових центрів в Україні юридично не здійснюють ніякої господарської діяльності, а деякі  — не мають жодних документів про співпрацю з іноземними консульствами.

За кордон —  як у метро

За наполяганням України Єврокомісія готує претензії до деяких країн-членів ЄС щодо недотримання домовленостей про візову лібералізацію та несправедливе ставлення до українських громадян у питанні отримання віз, заявив днями в Брюсселі перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський.

Він також запевнив європейських посадовців, що Україна виконує зобов’язання щодо плану дій з лібералізації візового режиму. Як відомо, указ Президента про виконання Національного плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС підписаний ще 22 квітня 2011 року. Та прийняття передбаченої ним низки законодавчих актів нині гальмується.

Йдеться передовсім про закон про біометричні паспорти, ухвалення якого навряд чи слід очікувати до кінця каденції нинішнього парламенту. Адже навколо нього, окрім іншого, зійшлися бізнес-інтереси кількох груп, які бажали б отримати доступ до передбачених на втілення бюджетних коштів.

А тим часом у ЄС заявляють, що власникам біометричних паспортів більше не потрібно буде стояти в чергах на митному контролі: Євросоюз планує ввести на своїх кордонах автоматичну систему паспортного контролю, повідомив глава генерального директорату внутрішніх справ Європейської комісії Стефано Мансервізі.

«Людина, яка має право на перетин кордону, просто прикладає біометричний паспорт до зчитуючого пристрою прикордонного турнікета і проходить, як у метро»,  — каже він.

За словами Мансервізі, ця система називатиметься «Зареєстрований пасажир» і стане частиною ширшої ініціативи «Розумна межа».

Звісно, ніхто не очікує настання безвізового раю з наступного понеділка (місяця, року), як це повсюдно траплялося ще зовсім недавно. Та очевидно, що виконання технічних критеріїв Плану дій з візової лібералізації зрештою приведе до очікуваного результату — скасування віз. Цей процес не зупинять, навіть якщо досягнення влади будуть формальними, реформи — недосконалими, а запевнення — не надто щирими, переконаний директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

А поки Стара Європа вередує, далекі країни зустрічають нас із відкритими обіймами. На нашому континенті доступнішими стали «вихідці» з колишньої Югославії, а за океаном це, приміром, низка держав Латинської Америки. Без тяганини, абсолютно вільно можна поїхати до Мексики, Аргентини, Чилі, Бразилії. Ось тільки українців, охочих туди їхати, небагато. Та ця проблема вже з економічної площини.

ДО РЕЧІ

І євровіза не за горами

Група з питань майбутнього Євросоюзу, куди входять 11 голів МЗС країн ЄС, схвалила у вересні проект реформ, де запропоновано ввести єдину євровізу, повідомила агенція Голос.UA. Під цю реформу може бути впроваджена і єдина візова інформаційна система, де зберігатимуться і біометричні дані, до збору яких нині готуються консульства ЄС.

Водночас скептики побоюються, що єдину в’їзну візу видаватимуть строго на певний час поїздки, а наші громадяни позбавляться можливості подавати документи в посольства, які демонструють більшу лояльність до нас. Загальна віза Євросоюзу означає і загальну «чорну» базу порушників, адже для контролю планують створити Європейську прикордонну поліцію.