ВБИВСТВО В СЕЛІ

Діти виявилися сміливішими за дорослих

Це просто унікальний випадок: у село Петрівка Бобровицького району, що на Чернігівщині, керівник обласної міліції Олександр Михайлик за неповні два роки приїжджає уже вдруге. І знову з приємною місією: дякувати за надану правоохоронцям допомогу. Адже історія вбивства, яке тут сталося нещодавно, була вкрай незрозумілою: на узбіччі дороги знайшли труп 55-річного жителя столиці, що завітав на зустріч випускників школи. Чоловік уже давно не мешкав у селі, у нього тут не було ні друзів, ні ворогів. З ким він міг за кілька годин законфліктувати аж до трагічного фіналу?

Ретельно опитавши всіх жителів вулиці й не виявивши мотиву вбивства, міліціонери почали відпрацьовувати версію наїзду на потерпілого автівкою, що того вечора гасала селом. І все ж кінці з кінцями не сходилися. Відчувалося, що дорослі жителі Петрівки чогось недоговорюють.

Уточнення деталей: у цю будку вбивця намагався засунути свою жертву. Фото автора

— Не хочуть зайвого клопоту, то й мовчать, — пояснив дільничний міліціонер Максим Бурзак. Він один правоохоронець на сім сіл. Спробуй тут за всім устеж. Тому справжнім подарунком стало звернення 10-11-річних дітлахів: «Дядечки міліціонери, ми все бачили!»

…Того вечора друзі-сусіди Яна Ковач та Олег Дударець разом зі своєю київською подружкою, яка приїхала до бабусі на канікули, Веронікою Біленко каталися на велосипедах. На село поволі опускалися сутінки, але теплий вечір не відпускав по домівках. Неподалік зупинилася автівка, з якої, нетвердо ступаючи, вийшов сусід, що його мати живе за три будинки. Якби чоловіка провезли ще кілька десятків метрів і висадили вдома, трагедії не сталося б. А так він зупинився біля чужого тину, господар якого одразу ж зчинив сварку. Слово за слово — почалася бійка.

Діти кликали дорослих, хтось намагався розтягнути забіяк, та реакція на ті спроби була настільки агресивною, що сусіди розійшлися. Під розлогою шовковицею, яка губила на землю важкі чорні ягоди, крапнула перша кров. На очах застиглих від жаху дітлахів розгорталася сцена жорстокого вбивства: агресивний сусід спершу озвіріло душив приїжджого чоловіка, який обм’якло лежав у траві, потім вискакував йому на груди, штурхав і смикав, а зрештою потягнув у двір, намагаючись засунути в… собачу будку. Потім витягнув на узбіччя і пішов спати, з люттю кинувши дітям: «Ідіть звідси по-доброму!»

Перелякані друзі не знали, що робити: і мовчати — недобре, й розповісти про все, що бачили, — боязко. Зрештою вирішили, що вбивця не повинен залишитися безкарним.

— Завдяки вашій допомозі міліція швидко встановила особу підозрюваного, провела обшук і знайшла речові докази. Нещодавно ми нагороджували трохи старших учнів вашої школи за такий самий мужній вчинок. Приємно, що й школярі молодших класів переймаються проблемами охорони громадського порядку свого села, довіряють правоохоронцям та діють у злагоді з власним сумлінням та законом, — сказав начальник управління УМВС в області Олександр Михайлик, вручаючи юним помічникам міліції мобільні телефони та солодкі подарунки. А ще міліцейський керівник пообіцяв петрівським учням здійснити нарешті їхню мрію: провести до 100-річної школи давно очікуваний Інтернет.