НЕЛЮДИ

За свою гостинність 81-річна пенсіонерка поплатилася і життям, і заощадженнями «на смерть»

Жахлива драма в приморському селищі Урзуф Донецької області розгорталася майже за народною приказкою «Хоч як вовка годуй, а він у ліс дивиться». Адже раніше засуджений житель сусідньої області чорною невдячністю відплатив пенсіонерці за її турботу, якою вона оточила «бідолаху». Стареньку не тільки позбавили останніх заощаджень «на смерть» та майна, а й жорстоко вбили.

Солодка спокуса видала зловмисників. Фото Володимира ЗAЇКИ

Щоліта житель міста Антрацит Луганської області, який приїздив до селища в пошуках сезонних робіт, винаймав у 81-річної бабусі кімнату. Знаючи про непросту долю постояльця (за скоєння злочину той вже встиг побувати за гратами), вона всіляко допомагала йому: годувала, давала гроші на кишенькові витрати тощо. Таке піклування й навело молодика на думку, що буцімто у старенької грошей кури не клюють.

Переконавши свого земляка та 17-річну подружку, що в бабусі десь схований принаймні мільйон гривень, глупої ночі колишній постоялець та його спільники навідалися до двору потенційної жертви. На стук у вікно пенсіонерка відреагувала прогнозовано: поспішила відчинити двері своєму доброму знайомому. І відразу ж поплатилася за це, адже непрохані гості збили її з ніг, зв’язали і почали вимагати гроші. Налякана господиня не мала сили пручатися і відразу віддала 6 тисяч гривень — усе, що мала. Утім, звісно, трійці цього було мало, і вони взялися «вибивати» та самотужки шукати неіснуючі кошти. Зробивши в хаті справжній погром і переконавшись, що грошей тут катма, вони забрали дещицю золотих прикрас, сякі-такі харчі та кілька коробок шоколадних цукерок на десерт. А з пенсіонеркою не церемонилися — відтягли нещасну в підвал і перерізали їй горло.

Повернувшись до помешкання на цій самій вулиці курортного селища, де цього разу тимчасово винаймали куток, бузувіри взялися ховати сліди злочину. Кинули у багаття закривавлений одяг, речі та ніж. А перед тим, як податися до рейсового автобуса, яким вирішили їхати в Крим, трійця розплатилася з господинею й навіть почастувала її краденими цукерками. І саме цей «трофей» невдовзі допоміг правоохоронцям оперативно натрапити на сліди вбивць.

Можна тільки уявити стан онука загиблої бабусі, який вранці навідався до її помешкання і побачив сліди нічної трагедії… Як розповів заступник начальника управління карного розшуку ГУ МВС України в Донецькій області Едуард Комісаров, з’ясовуючи, що саме зникло з хати жертви, слідчі звернули увагу на таку деталь. Зі слів родичів, у буфеті потерпілої зберігався солідний запас шоколадних цукерок у коробках, у деяких з яких давно минув термін придатності. І саме такі солодощі виявили й у господині будинку, де нещодавно зупинялася трійця луганчан.

Відстежуючи маршрут «туристів», які хутко накивали п’ятами з донецького селища, оперативники таки «вирахували» їх і затримали у херсонському селі Чонгар. А оскільки в лиходіїв виявили поцуплені гроші, коштовності та інші речі покійної, ті не дуже й опиралися і почали давати свідчення. Нині злочинці перебувають у слідчому ізоляторі, стосовно них порушили кримінальну справу за ст. 4 ст. 187 КК України («Розбій, спрямований на заволодіння майном організованою групою осіб із заподіянням важких тілесних ушкоджень») і ч. 2 ст. 115 ККУ («Навмисне вбивство з корисливих мотивів»). Подальшу долю бузувірів вирішуватиме суд, і їм «світить» покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.