АЛЬТЕРНАТИВА 

Запропонували українцям посли кількох країн ЄС, які власноруч готували страви за допомогою променів
 

Дива енергоощадності продемонстрували українцям посли кількох європейських держав, які відкрили в «Європейському містечку» біля арки Дружби народів у Києві «Тиждень сталої енергетики». Зокрема посол Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра без струму і газу за лічені хвилини підсмажив ковбаски, а посол Німеччини Ганс-Юрген Гаймзьот — яєчню. Допомагали їм у цьому геліоконцентратори українського і німецького виробництва, так звані «сонячні грилі» — пристрої, що акумулюють енергію сонця. «Аби скип’ятити літр води на таких пристроях, треба 10-13 хвилин», — кажуть організатори.

Показали, і як за допомогою велосипеда та спеціального пристрою, що акумулює енергію, запалити лампочку чи змолоти каву. До речі, 30 хвилин крутіння педалей — і ви маєте годину заряду для ноутбука. Як то кажуть, зарядку зробив — і до творчої праці. У натовпі хтось навіть пожартував: «Уявляю собі, як мати на кухні готує їсти, а батько поряд крутить педалі, аби було на чому».

Та влучно зауважив посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот: «Чи знає хтось із вас, скільки Україна виплачує грошей, компенсуючи вартість енергії для населення? За моїми даними, 16 мільярдів євро! Чи не краще хоча б чверть із них спрямувати на зменшення споживання?… Україна вже нині може скоротити на 25% споживання енергії. У тому числі і за рахунок використання енергії сонця. Німці 20% енергії отримують від сонця й вітру. Українці ж — менш ніж 1%».

«Альтернативу» яєшню приготував за кілька хвилин посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот. Фото Укрінформу

Підтримав посла Німеччини й голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра: «Вам потрібно говорити не про дорожнечу російського газу, а як скоротити його споживання. Чи не найголовніше нині — змінити ментальність українців: навчити їх енергоощадності, а також відкривати нові джерела енергії, що в Україні взагалі не використовують або використовують мало».

За словами голови Держагентства з енергоефективності Миколи Паш?кевича, нині ЄС усіляко вчить і допомагає Україні визначити стратегічні напрямки з енергоефективності, енергопланування. Зокрема цьогоріч уже надійшло 31 млн євро прямої підтримки ЄС для впровадження проектів альтернативної енергетики. Ще 502 млн грн виділила на ці цілі держава, які, насамперед, витратять на модернізацію теплокомуненерго. Щодо приватних власників будинків і квартир, то нині агентство розробляє програму з підтримки впровадження енергоощадних технологій, за якою надаватимуться безвідсоткові кредити на заходи з утеплення та перехід на використання новітніх засобів і технологій.