ТРАДИЦІЇ

За що полтавчани шанують український брендовий продукт

У Полтаві вчетверте поспіль відбувся День сала. Присвячене брендовому українському продукту велелюдне дійство цього разу вирувало в Полтаві на відрізку вулиці Жовтневої, починаючи від комплексу "Злато місто" і до Театральної площі. У його підготовці були задіяні понад 30 підприємців, 15 творчих колективів. Усіх охочих пригощали салом і виробами з нього, а їх було десятки найменувань, кулішем, теплим вином-глінтвейном, розважали цікавими концертними номерами. Відбувся конкурс виробів із сала "Полтавське сало - найкращий делікатес", у якому взяли участь товаровиробники з районів.

Якщо торік родзинкою свята було сало в шампанському, то нині людей порадував несподіваний "дует" - сало з родзинками. Воно сподобалось і Полтавському міському голові Олександрові Мамаю, який завважив, що такої смачної страви ще не куштував, хоча сало полюбляє. Принагідно він закликав городян активніше долучатися до сільського господарства, бо "гроші у нас ростуть не на асфальті, а на землі".

На необхідності збільшувати виробництво продукції свинарства в області наголосив і директор Полтавського інституту свинарства імені О. Квасницького УААН Андрій Гетя. А провідний науковий співробітник цього інституту, академік УААН і РАСГН Валентин Рибалко не тільки поділився з кореспондентом "УК" думками щодо організації Дня сала в Полтаві, а й розповів, що він "...сало полюбив з дитячих років. І за життя поїв його немало. Смачнішого продукту в світі не знайти. Смачніше за нього тільки... сало з салом!"

На його тверде переконання, сало треба їсти щодня: чоловікам по 50-70 грамів на день, а жінкам - 35-50 грамів, бо воно сприяє виведенню з організму радіонуклідів. "Окрім цього, люди, які регулярно вживали сало і випивали щодня 50-100 грамів горілки, жили в середньому 80-90 років", - цілком серйозно заявив учений.

Тут головне не переборщити з виконанням рекомендації, особливо її другої частини.