Юрій ЧМИРЬ, 
голова Сумської облдержадміністрації


Сьогодні Сумщина далеко не сповна використовує наявний потенціал. Однак нова владна команда визначила для себе чіткі рубежі та орієнтири, які найближчим часом обіцяють вагомі результати. Про це кореспонденту "Урядового кур'єра" розповів очільник області.

- Юрію Павловичу, чи все із задуманого на перші сто днів вдалося реалізувати?

- Ми зробили чимало важливих кроків, спрямованих на покращення економічної та соціальної ситуації. Зокрема започаткували передумови для сталого розвитку, ефективного управління, зниження бюджетного дефіциту, збільшення фінансової і витратної автономії області.

Створюємо умови для залучення інвестицій і розвиток територій. Передусім ініціюємо відновлення дії закону про спеціальні умови інвестування та запровадження в місті Шостка особливого інвестиційного режиму, що діяв до 2005 року. Він дозволить надати пільги підприємствам на стартовому етапі розвитку та спрямувати відповідний капітал.

Введено в дію реконструйований пасажирський вокзал на станції Конотоп Південно-Західної залізниці, вартість якого 4,6 мільйона гривень. Завершено роботи з електрифікації дільниці Конотоп - Ворожба Південно-Західної залізниці на суму 275 млн грн. Запланували електрифікувати дільниці Ворожба - Суми, Суми - Люботин Південно-Західної залізниці вартістю 825 млн грн.

Активно працюємо над вирішенням найгостріших питань, пов'язаних з діяльністю ВАТ "Сумихімпром", "Селмі", інших провідних бюджетоутворюючих підприємств.

Контролюємо раціональне використання орних земель, розвиток соціальної сфери сільських територій, на яких працюють інвестори, дотримання умов оренди ріллі. Якщо торік підписано договорів про фінансування розвитку сільських територій на 300 тис. грн, то у 2010 році ця сума становить 4 млн 200 тис. грн.

Позитивним є факт виконання місцевих бюджетів. Це дає добрі передумови для спрямування коштів бюджетного перевиконання на розв'язання невідкладних проблем охорони здоров'я, освіти, молоді і спорту.

Наша команда налаштована втілювати у життя ті реформи, на які Сумщина чекає вже майже 20 років. У своїй діяльності маємо порозуміння та підтримку Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента України.

- Прикордоння відкриває певні перспективи співпраці з російськими партнерами. Що саме отримає від цього економіка?

- Російська Федерація була і залишається головним нашим зовнішньоторговельним партнером. Частка експортних поставок до сусідів в загальному товарообігу за підсумками І кварталу 2010 року становить понад 60 відсотків.

Основу товарної структури експорту в РФ, як і в попередні роки, становлять машини та механічне обладнання, екстракти і барвники, прилади, електричне обладнання, какао та продукти з нього.

Провідними експортерами є ВАТ "СНВО ім. Фрунзе", "Сумський завод "Насосенергомаш", "Завод обважнених бурильних і ведучих труб" ДП ВАТ "СНВО ім. Фрунзе", "Сумихімпром", "Керамейя".

Великим попитом у росіян користуються харчові продукти виробництва ЗАТ "Крафт Фудз Україна", ВАТ "Конотопм'ясо" і "Шосткинський міськмолокозавод". Є попит на продукцію нашої легкої промисловості - спецвзуття, одяг, гардинне полотно, яку випускають ТОВ "Таланлегпром", ТОВ "Фірма Роменська гардинно-тюлева фабрика ЛТД".

Збільшення експортних поставок передбачає зростання кількості робочих місць та надходжень до бюджету.

Нещодавно в рамках Єврорегіону "Ярославна" надіслали звернення до президентів України та Росії з проханням розглянути питання щодо спрощення порядку переміщення товарів і перетину українсько-російського кордону жителями прикордонних територій України та Росії, врегулювати цю процедуру на законодавчому рівні.

- Як реанімуватимете промислові підприємства краю, передусім сконцентровані в Шостці?

- Шляхом повернення цьому місту статусу території пріоритетного розвитку, що дозволить надати пільги суб'єктам господарювання, а також спрямувати інвестиції. Пакет відповідних документів уже направлений до Верховної Ради.

Звернулися ми до уряду з ініціативою скасувати постанову Кабінету Міністрів від 15 квітня 2009 р. "Про внесення змін у додаток 1 до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання". Це, зокрема, дозволить обмежити імпорт виробів подвійного призначення (комплектуючі до неелектричної системи ініціювання вибуху), які виготовляють на шосткинському казенному підприємстві "Імпульс".

Область зацікавлена у відновленні дії постанови Кабінету Міністрів від 28 жовтня 2009 р. "Про спрямування коштів Стабілізаційного фонду для фінансування інвестиційних проектів, які реалізуються на підприємствах авіабудування, оборонно-промислового комплексу і машинобудування". Йдеться про ВАТ "Селмі", яке сьогодні потребує оперативної і ділової підтримки.

- Чи продовжуватимете практику соціально-економічних угод, що укладаються суб'єктами господарювання з органами місцевого самоврядування?

- Так. У першочергових планах - забезпечити село якісними дорогами, організувати вчасне та комфортне підвезення дітей до місць навчання, підвищити якість медичного обслуговування. Щодо останнього, є чіткі гарантії Міністерства охорони здоров'я про закупівлю найнеобхіднішого медичного обладнання для ФАПів на суму 2,5 млн доларів, яке розподілимо між районами області.

- Нинішня осінь повинна стати переломною у відродженні цукрової галузі в нашому краї, чи не так?

- Справді, цього року очікуємо на високий урожай усіх сільськогосподарських культур. Будемо із власним цукром, бо посіяли буряки на 14 тисячах гектарів. Великі надії покладаємо на два цукрових заводи - Угроїдський та Віринський, які запустимо вже в серпні-вересні. У їх відновлення інвестовано близько 37 млн грн.

Сільськогосподарські угіддя Сумщини стають дедалі привабливішими для інвестицій. Багата чорноземом область вже стала об'єктом вкладення мільйонів доларів, і це тільки початок. Увагу інвесторів звертаємо на велику кількість вільної неораної землі, сприятливі природні умови.

У Сумському Національному аграрному університеті днями пройшла Міжнародна науково-практична конференція "Аграрний форум-2010". За її підсумками розглядали пропозиції вчених-аграріїв, як втричі збільшити валове виробництво сільгосппродукції на Сумщині, повернути регіону славу цукрового краю. Скажу відверто: перспективи є. Та стратегію дій треба ще ретельно розробляти і вивіряти.

У першочергових планах - забезпечити село якісними дорогами, організувати вчасне та комфортне підвезення дітей до місць навчання, підвищити якість медичного обслуговування.