ДОЗВІЛЛЯ

Після реконструкції Харківський парк імені Горького перетворився  на український Діснейленд

Хоч і кажуть останнім часом у Харкові, що всі дороги на вихідні ведуть до оновленого парку Горького, проте за щоденною біганиною мені так і не вдалося там відпочити. Та тепер питання паркового вікенду вирішилося саме собою. З Бєлгорода з дітьми на вихідні приїжджає двоюрідний брат, щоб показати харківське диво своїм школярикам. Правду кажучи, зраділа нагоді відсунути вбік усі поточні справи і погуляти парком. Бо й справді якось неправильно: понад два мільйони людей, за підрахунками міської влади, зокрема з Росії, Білорусі та і трішки дальших сусідів із Польщі, Німеччини, Нідерландів уже змогли насолодитися відпочинком, обкатати каруселі, американські гірки та десятки інших атракціонів, а я спромоглася там побувати лише на відкриття.

У казку запрошують мультяшні герої. Фото автора

Гірки додають адреналіну  на тиждень

Тут працює майже 40 атракціонів італійських, німецьких і американських виробників, які готові подарувати і малим, і дорослим відвідувачам найрізноманітніші відчуття з десятої ранку і до пізнього вечора. А оглядове колесо працює у парку аж до останнього відвідувача. До речі, саме воно, судячи з довжелезної черги, стало найулюбленішим атракціоном. І це, як мені здалося, можна пояснити  тривалістю катання на ньому. Повний круг колесо робить за 15 хвилин, а пускають людей через 1—3 кабінки, щоб не було надміру ваги з якого-небудь боку. Одне слово, катають безпечно, довго, та й вражень можна набратися вдосталь. Тож не роздумуючи довго, ми теж стали в чергу і не пошкодували. На  висоті 55 метрів перед нами відкрився  чудовий краєвид на місто. При цьому всі кабінки засклені, двері зачиняються ззовні, тож усередині можна пересуватися не боячись. І дітвора, насолоджуючись комфортом, почергового прилипала до стінок кабінки з усіх боків.

Насолодившись чудовими краєвидами Харкова, бєлгородські гості забажали відвідати американські гірки. Їх абсолютно не можна порівняти з оглядовим колесом, оскільки там пристойна відстань траси 520 метрів долається всього за 40(!) секунд. Крім цього, на гірках катають лише одне коло, отож я не встигла отямитися, як усе скінчилося. Втім, і на більшості інших екстремальних атракціонів розумієш, що відбувається, тільки тоді, коли стоїш поруч і стежиш за тими, що катаються. Коли сам сідаєш у крісло, тебе крутить, перевертає 3(!) хвилини — це максимальний час катання. Але і його вистачає, щоб набратися адреналіну на весь наступний тиждень. Та мої гості хотіли набратися його на весь рік. Бажання повторити екстремальні  катання зупинила лише вартість квитків. На оглядове колесо їх продають по 25 грн  для дорослих і 15 — для дітей. Розваги  на гірках обходяться батькам у 25—35 грн, а дитячий квиток на них коштує 15 грн. Винятком  стали «Арабія» і «Єгипет». Тут ціна для всіх однакова — 35 грн, але дітей пускають лише  з 13 років і за умови, що вони виросли до 130 см.

У цьому замку — затишне кафе. Фото автора

Найдорожчий — Будинок жахів

Цього віку мої племінники  вже досягли, тож попросилися покататися ще й на «Арабії». Із цього атракціону лунали найгучніші крики в парку, однак нас це не зупинило. Зовні «Арабія» нагадує  знайому з дитинства карусель «ланцюжок», яка ще донедавна тішила і харківську малечу. Ми теж раділи, поки нас крутили внизу, а як підняли вгору на 25 метрів і почали перевертати, то згадалося декому не лише дитинство, а й прожите життя!

І хоч в оновленому парку є безліч спокійніших розваг, як, наприклад, «Барбадос» у вигляді піратського корабля чи каруселі «Тортуга» та «Італія», що можуть зацікавити дітей середнього віку, або ж «Канада», де також піднімають на висоту, але кабінку не перевертають,  бєлгородці забажали відвідати Будинок жахів. Цей атракціон оповитий неймовірними чутками, жахає ще до його відвідання. Це, між іншим, найдорожчий атракціон парку Горького. За вхід у нього потрібно заплатити 40 грн. За легендою, покинутий особняк належав харків’янину Олександрові Козлову, який умів воскрешати мерців. На вході сам власник застерігає відвідувачів, що вони ніколи не виберуться з його володінь, і відразу починається сутичка із зомбі. Напівтемрява та досвідчений провідник уміло роблять свою справу, і переляканими з цього будиночка виходять геть усі.

А ще в парку, окрім атракціонів, можна взяти напрокат різні пересувні засоби. Годинна експлуатація роликів коштує 30 грн, скейта — 20 грн, трайка (двомісної педальної машини) — 80 грн, велосипед дорослий і дитячий — 25 і 20 грн відповідно. Найдорожчий прокат електроскутера «Segway» — 180 грн за півгодини, на якому бєлгородські гості також покаталися і залишилися задоволеними.

За цілий день активного відпочинку приємним здалося й те, що в парку є чисті й безплатні туалети, а також можна перекусити і випити чаю чи кави.

 На таких каруселях найкраще почуваються маленькі відвідувачі. Фото автора

ОФІЦІЙНО

Михайло ДОБКІН,
голова Харківської облдержадміністрації:

— Ми отримали ще один плюс у плані підвищення інвестиційної привабливості Харкова, Харківської області та й усієї України. Тому що велика кількість російських відвідувачів була ще в перші дні й без реклами. Люди скористалися сарафанним радіо, дізналися, приїхали і далі передаватимуть свої позитивні емоції. Відомо, що Харків зручно розміщений і для Воронезької, Курської, Бєлгородської, Орловської областей. Тож потік охочих звідти провести своє дозвілля в нашому  оновленому парку імені Горького тільки зростатиме, а разом з ними — й міська та обласна скарбниці. 

ДОВІДКА «УК»

Центральний парк культури і відпочинку ім. Горького 23 серпня – на День міста – було відкрито після реконструкції. Тут працюють тематичні майданчики й сучасні атракціони, є комплекс для любителів екстремальних видів спорту, ролердром, ретро-зона, ставок із човнами, автодром, альтанки для любителів доміно, контактний зоопарк, зоомагазин. Встановлено декоративні конструкції: «Канада», «Єгипет», «Дикий Захід» тощо. Залишилося облаштувати сімейно-розважальний центр, який працюватиме протягом усього року. У ньому також  з’являться ролердром, зона «Озеро», де плаватимуть лебеді, футбольне і баскетбольне поля. Запрацює Wi-Fi. І, можливо, вже наступного року для парку куплять ще одні, більш екстремальні, американські гірки з елементами «мертвої петлі», вільного падіння та інверсії.