АКТУАЛЬНО 

Уряд оголошує війну застарілій системі водовідведення

Технічний стан систем централізованого водовідведення перевірить робоча група, до складу якої ввійдуть представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, МОЗ, МНС, Мінекоресурсів, Держагентства водних ресурсів, СБУ, МВС і Генпрокуратури.

Створити таку робочу групу вирішено у ході наради в Мінрегіонбуді під головуванням віце-прем'єр-міністра Віктора Тихонова. На зібранні обговорили виконання завдань, визначених Президентом України щодо поліпшення технічного стану централізованих систем водовідведення та припинення скидання неочищених стічних вод в акваторії великих річок та узбережжя Криму.

"Основну частину таких централізованих систем від населених пунктів збудовано ще 30 - 50 років тому. Зношення та аварійність каналізаційних мереж щорічно зростають і вже досягли 35% від їх загальної протяжності. Понад 40% обладнання систем водовідведення сьогодні потребують заміни, 25 % каналізаційних станцій очистки експлуатуються понад 40 років, і лише близько десятої частини - менше 15 років", - констатував Віктор Тихонов.

Він наголосив на необхідності розробки Загальнодержавної програми розвитку та реконструкції централізованих систем водовідведення населених пунктів, реалізація якої повинна вирішити проблемні питання водовідведення. Проект Концепції цієї програми, розрахованої на період 2012 - 2020 років, буде затверджено наприкінці травня.

Радник Президента Валерій Пустовойтенко запропонував вже найближчої середи організувати перевірку очисних споруд у Криму та провести за її результатами нараду в Ялті. Він також наголосив на необхідності зобов'язати водоканали проводити ремонт та модернізацію мереж: "Більшість водоканалів мережі експлуатують, а їх реконструкцію не проводять. Так не повинно бути. В тариф треба закладати складову, яка йтиме саме на ці потреби".

Перевірки мереж, як зазначив Віктор Тихонов, до квітня відбудуться в усіх регіонах, повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. В областях створять регіональні робочі групи з перевірки технічного стану вказаних систем.

ДOВІДКA "УК"

♦ На сьогодні централізованими системами водовідведення забезпечено 1685 (445 міст,  503 селища міського типу, 737 сіл) населених пунктів України із 29815 наявних, або 5,7% загальної їх кількості.

♦ Найбільше таких населених пунктів в АР Крим, Луганській, Київській та Донецькій областях.

♦ Загальна протяжність каналізаційних мереж - 50 837,2 км, з яких в аварійному і зношеному стані перебувають 17 692,9 км.