УПЕРШЕ

Восени до України приїдуть топ-менеджери провідних видань з-понад ста країн та відомі журналісти 

2-5 вересня в Києві проходитиме 64-й Всесвітній газетний конгрес, 19-й Всесвітній форум редакторів та виставка інформаційних технологій «Info Services Expo 2012», організовані потужним міжнародним професійним об’єднанням WAN-IFRA (World Association of Newspapers and News Publishers).

Ці два представницьких форуми — унікальний огляд глобальних тенденцій медіа-сфери. Вони зберуть докупи традиційні та нові газетні ринки, інвесторів, початківців і глобальних гравців. Представники української преси зможуть визначити основні тенденції галузі й зав’язати корисні контакти.

Почесне право  не подарували

За словами генерального директора Української асоціації видавців періодичної преси Олексія Погорєлова, цьогорічний конгрес лише вдруге проводитиметься на території СНД: у 2006 році він відбувся в Москві. За право приймати форум боролися ще три країни-претенденти: Кенія, Австралія та Іспанія. «Надавши перевагу Києву, WAN-IFRA тим самим визнала перспективність українського медіа-ринку», — впевнений він.

Нещодавно президент світової асоціації Джейкоб Метью поширив у міжнародних, а в тому числі — й українських ЗМІ лист під майже програмним заголовком «Чому ми збираємося у Київ» із закликом підтримки журналістами і топ-менеджерами видань цьогорічного конгресу газетярів. Він зазначив, що проведення подібних форумів та виставок в українській столиці «дасть змогу українській пресі поділитися досвідом з міжнародним співтовариством газетної індустрії, отримати вигоду з міжнародної практики та можливості навчання».

Також метою Джейкоба Метью є зустріч із Президентом України Віктором Януковичем для обговорення питання свободи слова.

«У квітні в Україні перебувала місія WAN-IFRA з питань свободи слова, — каже Олексій Погорєлов. — Її метою було дослідити реальну ситуацію у вітчизняному медіа-просторі».

Президент групи компаній United Media Holding (UMH Group) Борис Ложкін підтримує колегу та запевняє: Україні почесне право проведення глобального медіа-форуму не подарували. Це — результат наполегливої праці чиновників і громадських організацій.

ЗМІ — це теж індустрія

«Торік відбулася зустріч Президента України із президентом WAN-IFRA. Ми змогли переконати асоціацію, що Україна — найкраще місце для форуму газетярів. В усіх країнах нині спостерігається зростання кількості друкованих видань. На форумі також проходитимуть дискусії щодо трансформації цієї сфери, порушуватимуться питання про те, як же вижити видавцям преси в непрості часи», — говорить Борис Ложкін.

На його думку, організований медіа-майданчик стане чудовою можливістю донести до української влади, що ЗМІ — це теж індустрія, така сама сфера, як, наприклад, будівництво, енергетика тощо.

«Вона потребує регулювання. Однак часто економічні проблеми підміняються дискусіями про свободу слова. Якщо ЗМІ будуть економічно незалежними, тоді і професіоналізм з’явиться, і «джинса» відпаде», — резюмував президент UMH Group.

Загалом Всесвітній газетний конгрес та Всесвітній форум редакторів за масштабністю можна порівняти хіба що з футбольним чемпіонатом Євро-2012 — таку думку висловив голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович. «Колеги-медійники повинні побачити справжній рівень розвитку країни, її інфраструктуру, що значно поліпшилася, особливо перед Євро-2012, — впевнений він. — Завдяки цьому конгресу Україна залишатиметься на перших шпальтах міжнародних видань і після проведення чемпіонату».

Голова Держкомтелерадіо також повідомив, що за дорученням глави держави та уряду заплановано проведення різноманітних заходів для учасників форуму, а також його організаційне та технічне забезпечення. На фінансування оренди приміщень Палацу «Україна» та Українського дому, де проводитиметься конгрес на технічну підготовку з держбюджету виділять 3,1 млн гривень.

Потурбувалась Українська асоціація видавців періодичної преси не лише про міжнародний імідж країни, а й про гаманці співвітчизників-учасників конгресу. Для своїх членів УАВПП забезпечила унікально низьку ціну — вдвічі нижчу, ніж для членів WAN-IFRA. Так, якщо іноземні журналісти заплатять за участь у форумі 1190 євро, то для українців ця сума становитиме 590 євро. «Розумію, для багатьох медійників в нашій країні і це дорого. Але реєструє учасників саме WAN-IFRA — вона і збирає кошти», — каже Олексій Погорєлов.