ВІДПОЧИНОК

Драйв на… мотузках

Cпортивно-розважальний комплекс «Драйв», що розмістився на території парку Перемоги у Миколаєві, включає в себе туристичні етапи на висоті восьми метрів, підвісні мости, повітряні щаблі й сходи, мотузкові павутину і ліани, а також скеледром, майданчик для джолі-джамперів, лучний і арбалетний тири, де також можна постріляти з духової рушниці або покидати ножі. У парку можна взяти напрокат велосипед і каяк. Тут передбачено п’ять мотузкових трас різної складності, серед яких є і екстремальний тролей завдовжки 40 метрів, і стрибок у вільному падінні.

Юні любителі пройтися мотузками відчувають себе сучасними тарзанами. Фото автора

Ідея створення такого парку в Миколаєві виникла після організації вже традиційних фестивалів екстремального туризму «Адреналін». Ініціативна група молодих людей протягом кількох років намагалася «достукатися» у різні двері зі своєю ідеєю. І от перемогли у конкурсі, який регулярно проводить  одне з потужних підприємств міста. Хлопці виграли грант у розмірі 30 тисяч гривень. Як розповідає керівник проекту Антон Миколаєвич, до створення парку доклали сил самі ентузіасти, Миколаївська облдержадміністрація, Миколаївський національний університет ім. В.О. Сухомлинського, обласний Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, народні депутати України. Знадобилися і додаткові кошти, і реальна робота на новому об’єкті. Тільки сміття з майбутнього майданчика «Драйву» вивезли дві вантажівки.

Екстремалам-новачкам допомагають тренери. Фото автора

Облаштування мотузкового парку обійшлося у 38 тисяч гривень. Тому перебування тут не безплатне. «Різні атракціони коштують по-різному, — продовжує Антон Миколаєвич, — від 5 до 60 гривень. Але ніхто на цьому заробляти не збирається, це соціальний проект, а наше завдання — пропаганда здорового способу життя. Гроші потрібні тільки для того, щоб окупити витрати та амортизацію обладнання. На всі атракціони пішло 2800 метрів мотузки, а вона перетирається в середньому за два місяці».

У парку «Драйв» поле для джолі-джамперів планують використовувати для ранкового фітнесу, вечірньої йоги або сальси у вихідні. Також на території парку працюватимуть безплатні дитячі секції зі спортивних напрямів, майданчики для настільного тенісу, бадмінтону, літній кінотеатр, стаціонарна сцена для виступу музичних груп і дитячих колективів. Особливість парку ще й у тому, що він не обнесений парканом (хоча охорона присутня), щоби не створювати зайвих перешкод. Працює і сувора вимога: на території парку заборона на алкоголь і тютюн.