ПРАВОПОРЯДОК

Шахраї у всесвітній інформаційній мережі  не гребують нічим заради збагачення

Що називається, дожилися: днями працівники управління боротьби з кіберзлочинністю ГУ МВС України в Київській області викрили організовану злочинну групу, члени якої впродовж року спустошували банківські рахунки… онкохворих дітей. Нормальній людині уявити таке важко, але факти говорять самі за себе: ці, інакше й не скажеш,  нелюди шукали в засобах масової інформації приватні оголошення із проханням надати благодійну допомогу на лікування тяжкохворих дітей. Від імені зазначених у повідомленнях довірених осіб зловмисники реєструвалися в електронній системі віддаленого управління рахунками банку, після чого телефонували згорьованим батькам цих діток і під приводом бажання перерахувати певні суми грошей просили повідомити дані карткового рахунка, зокрема й код банківської картки. Далі, маніпулюючи коштами, що значилися на рахунку жертв, злочинці переводили наявні гроші потерпілих на свій рахунок.

У результаті оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили особу організатора цього чорного «бізнесу». Ним виявився раніше неодноразово судимий за крадіжки та замах на вбивство працівника міліції 35-річний уродженець Черкаської області. Кіберзлочинця затримали, і він визнав свою провину. За місцем його проживання правоохоронці вилучили банківські картки, на які перераховували грошові кошти, комп’ютерну техніку, пристрій доступу до мережі Інтернет (мобільний модем), мобільні телефони та SIM-карти, які він використовував для скоєння злочинів. Відомо, що так нечестивці ошукали понад два десятки громадян з різних областей і вкрали майже 100 тисяч гривень.

Триває робота з виявлення інших потерпілих від злочинної діяльності шахрая, встановлюють особи його спільників.

На жаль, міліції є над чим працювати: з початку року співробітники Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України вже виявили 23 факти несанкціонованого зняття грошей з рахунків комерційних підприємств на загальну суму понад 12,5 мільйона гривень. Разом з працівниками Держфінмоніторингу та банків потерпілим вдалося повернути близько 9,2 мільйона гривень, повідомив керівник управління Максим Літвінов.

За його словами, розкривати шахрайства у віртуальному просторі складно, оскільки свої протиправні дії зловмисники старанно приховують, а сліди знищують. Із цієї причини збирати доказову базу, як правило, непросто. Але копітка щоденна робота, спрямована зокрема й на запобігання кіберзлочинності, дає результати. В міністерстві розуміють важливість цього напряму правоохоронної діяльності, тому обговорюється питання технічного забезпечення служби, оснащення її  техзасобами, які не поступалися б хоча тим, якими користуються інтернет-шахраї.

Максим Літвінов також розповів, що фахівці підрозділів боротьби з кіберзлочинністю працюють і над виявленням злочинних груп та окремих осіб, причетних до виготовлення та розповсюдження у всесвітній інформаційній мережі порнографічної продукції. У ході оперативно-профілактичних заходів вдалося припинити чи запобігти протиправній діяльності понад сотні різних студій, салонів та інших подібних їм осередків, пов’язаних зі створенням і збутом порнографії, зокрема й дитячої. Вилучено 154 одиниці комп’ютерної техніки та інших предметів, що їх використовували злочинці, на загальну суму понад 200 тисяч гривень.

Керівники управління боротьби з кіберзлочинністю поділилися з журналістами своїми спостереженнями, як користувачам соціальних мереж і власникам поштових скриньок уберегтися від віртуальних шахраїв. Передовсім вони порадили користуватися складними паролями з не менш як вісьмома символами. Це допоможе користувачам нейтралізувати найпоширеніші способи несанкціонованого доступу до соціальних сторінок в Інтернеті. Також недоцільно розміщувати у відкритому доступі свої анкетні дані, дати народження, псевдоніми. Треба користуватися антивірусним програмним забезпеченням за обов’язкової умови його постійного оновлення. В разі виникнення проблем, пов’язаних з використанням карткових рахунків чи мережі Інтернет, потрібно негайно звертатися до банківських установ та міліції.