ПАРТНЕРСТВО 

Зона вільної торгівлі на теренах Співдружності нарешті набуває реальних обрисів
 

Співпраця України в рамках Співдружності Незалежних Держав є одним із пріоритетів української зовнішньої політики. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров, виступаючи на засіданні Ради глав урядів СНД, яке вчора завершилося в Ялті.

Дев’ять років тому в Ялті на саміті СНД було прийнято заяву, де головним пріоритетом розвитку співпраці з СНД заявлено запровадження зони вільної торгівлі. Микола Азаров нагадав, що ухвалена угода набрала чинності. І нині на порядку денному стоїть поетапна реалізація та розвиток положень документа, передає позицію Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Микола Азаров зачитав також привітання Президента Віктора Януковича, де наголошується, що Україна розглядає СНД як важливий механізм, який дає змогу активізувати поступовий економічний, культурний і гуманітарний розвиток країн-учасниць  Співдружності.

Микола Азаров переконаний: до зони вільної торгівлі мають увійти усі держави Співдружності. Фото Олега МАРКЕВИЧА

В рамках форуму Микола Азаров провів низку двосторонніх зустрічей зі своїми колегами. Він сподівається, що невдовзі всі країни-учасниці СНД долучаться до Угоди про запровадження зони вільної торгівлі. На цьому наголошено під час розмови з Прем’єр-міністром Киргизької Республіки Жанторо Сатибалдієвим.

Сторони обговорили питання активізації двосторонньої співпраці. Зокрема цьому сприятиме проведення найближчим часом міжурядової комісії. Домовлено активізувати співробітництво у культурній, науковій сферах та обговорити можливість проведення днів культури Киргизстану в Україні й України в Киргизстані.

З молдовським колегою Владом Філатом глава вітчизняного уряду домовився активізувати роботи щодо демаркації державного кордону. Він також привітав рішення Молдови про ратифікацію Угоди про зону вільної торгівлі СНД. Сторони мають намір узгодити об’єми поставок української електроенергії до Молдови та активізувати співпрацю в енергетичному секторі.

А Прем’єр-міністр Республіки Білорусь Михайло Мясникович запропонував Миколі Азарову розглянути можливість створення спільного підприємства з виробництва ліків. Білорусь щорічно імпортує значні обсяги фармацевтичної продукції, тому створення такого підприємства взаємовигідне. Микола Азаров пообіцяв вивчити та розглянути цю пропозицію з урахуванням передових технологій такого виробництва, якими володіє Україна.

Після засідання Микола Азаров повідомив журналістам, що наступне зібрання глав урядів країн-учасниць  СНД відбудеться 31 травня наступного року в Мінську. Він сподівається, що з 2013-го між країнами СНД почне діяти зона вільної торгівлі.

«Наразі п’ять держав — Україна, Росія, Білорусь Вірменія, Молдова — ратифікували угоду. Ми також почули заяву керівників Узбекистану, Казахстану і Киргизстану про завершення найближчим часом процедури ратифікації. Є надія, що з нового року фактично в країнах Співдружності буде затверджено абсолютно новий режим торгівлі, який відкриває великі перспективи на великому економічному просторі», — констатував Прем’єр. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»