Під час переговорів у Москві між міністрами закордонних справ Росії та Сирії російська сторона запропонувала офіційному Дамаску встановити міжнародний контроль над його хімічною зброєю.

«Не знаємо, чи погодиться на це САР, але якщо встановлення міжнародного контролю над хімзброєю в цій державі дасть змогу уникнути військових ударів, то ми негайно долучаємося до роботи з Дамаском. Закликаємо сирійське керівництво не лише домовитися про постановку місць зберігання хімічної зброї під міжнародний контроль, а й про його наступне знищення. А також про повноцінне приєднання до Організації із заборони хімічної зброї», — заявив глава російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров за підсумками зустрічі зі своїм сирійським колегою Валідом Муаллемом. 

Військова «пауза» викликала схвалення по обидва боки конфлікту. Фото з сайту job-sbu.org       

Коментуючи ініціативу Росії, Президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама заявив в інтерв’ю низці американських телеканалів, що у разі передачі Сирією хімічної зброї під міжнародний контроль військовий удар по цій країні буде поставлено на «паузу». Втім, наскільки тривалою буде ця пауза, лідер США не уточнив.

За його словами, Сполучені Штати поки що не знають подробиць російської пропозиції, однак вважають: це потенційно позитивний розвиток подій, який може стати першим кроком на шляху до припинення конфлікту.   

Барак Обама також повідомив, що дав доручення Державному секретареві Джону Керрі обговорити російську пропозицію із Сергієм Лавровим, а також з іншими членами Ради Безпеки ООН та Генеральним секретарем Організації Пан Гі Муном (до речі, Генсек ООН уже висловив підтримку ініціативі).   

Водночас американський лідер заявив: міжнародна спільнота має бути впевнена, що хімічну зброю в Сирії буде поставлено під контроль, її більше не використовуватимуть, а в перспективі — вивезуть за межі країни та знищать.  

У розрізі цих заяв Сенат Конгресу США переніс голосування за резолюцією, що санкціонує застосування воєнної сили проти урядових сил президента Башара Асада. Крім того, у Сенаті триває обговорення факту застосування урядовими військами хімічної зброї. Останніми днями це питання загострилося, адже бельгійський вчений П’єр Піччінін да Прата, якого раніше було звільнено з полону  сирійських бойовиків-ісламістів, заявив, що саме вони організували газову атаку під Дамаском 21 серпня. «Мені довелося почути розмову бойовиків про підготовку газової атаки з метою спровокувати іноземне вторгнення. Повідомити про це — мій моральний обов’язок», — цитує слова бельгійця ІТАР-ТАРС.      

Свою позицію стосовно останніх подій навколо сирійського питання висловило й українське Міністерство закордонних справ. Зокрема, в офіційній заяві дипломатичного відомства наголошується, що Україна виступає за якнайскоріше припинення кровопролиття та обстоює необхідність розв’язання конфлікту виключно політико-дипломатичними засобами.

«В Україні сподіваються, що будь-які міжнародні ініціативи, які дають змогу зменшити напруженість у ситуації навколо Сирії, зокрема нещодавно висловлену пропозицію щодо встановлення міжнародного контролю над хімічною зброєю в цій країні, буде уважно вивчено та в подальшому  реалізовано», — йдеться у заяві.

Водночас в МЗС зазначають, що з травня 2011 року наша держава добровільно та повною мірою припинила військово-технічне співробітництво із Сирією. «З приводу опублікованої нещодавно в американській газеті «Вашингтон Пост» статті «Росія постачає озброєння до Сирії через український порт» МЗС України відповідально заявляє, що протягом 2012—2013 рр. жодних поставок або транзиту з РФ територією нашої держави товарів військового призначення до Сирії не здійснювалося. Закликаємо інші держави дотримуватися такого самого відповідального підходу», — зазначає українське зовнішньополітичне відомство.

Вадим БУЧА 
для «Урядового кур’єра»