ДОСТУПНЕ ЖИТЛО 

Майбутні новосели обирають квартири
 

Доступне житло за програмою іпотечного кредитування з частковою компенсацією відсоткової ставки (як його ще називають, тривідсоткове) набуває популярності вже на початку запровадження цієї програми. Адже нині з областей до Мінрегіону надійшли переліки об’єктів, в яких пропонується 3311 квартир за цією програмою. А ось бажаючих їх придбати — 4,5 тис. Безумовно, це не означає, що кожна квартира знайде свого власника. Адже в одних регіонах може бути більше пропонованих квартир, ніж потенційних покупців, а в інших — менше. Однак, за словами міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолія Близнюка, 2100 людей уже розпочали вибір квартир та підготовку необхідних документів. Перший договір було укладено в Сумах 15 травня. Організація роботи на місцях завершується, тому в інших регіонах країни такі договори можуть бути укладені найближчим часом.

Утім, незабаром кількість пропонованих помешкань збільшиться. Адже нині триває відбір об’єктів, у яких продаватимуться квартири за цією програмою, формується мережа отримувачів бюджетних коштів.

— Завершення організації роботи та початок практичного виконання свідчить про те, що безпосередня реалізація соціальної ініціативи Президента розпочалася, — наголосив очільник Мінрегіону.

Нагадаємо, що 25 квітня на засіданні уряду прийнято постанову № 343, якою й затверджувався Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів. А 23 травня внесено зміни до цієї постанови, якими порядок видачі кредитів удосконалено. Насамперед розширено коло осіб, які можуть скористатися цією програмою.

— Об’єктивно так звана «квартирна черга» не охоплює всіх, хто сьогодні потребує житла і може його придбати. Тепер установлено, що отримати іпотеку із частковою компенсацією відсоткової ставки можуть не лише черговики. Сім’ї з дітьми також матимуть пріоритет. Кредити видаватимуть усім, хто на підставі статті 34 Житлового кодексу визнається таким, хто потребує поліпшення житлових умов. Це квартиронаймачі, мешканці гуртожитків, мешканці житла, яке не відповідає технічним і санітарним нормам, — сказав Анатолій Близнюк.

Також, як зауважив він, тепер за бажанням позичальника сума першого внеску може збільшуватися. До першого внеску зараховуватимуться кошти, сплачені за перевищення розрахункової вартості житла. А ця вартість житла розраховуватиметься не за місцем перебування громадянина «на черзі», а за місцем його фактичного проживання. Розширено також перелік об’єктів, де можна купувати житло за кошти здешевленої іпотеки. І, звичайно ж, істотно спростить людям «гонитву» за власними квадратними метрами те, що пільгові іпотечні кредити видаватимуть у «єдиному вікні».

За словами міністра, програма здешевлення іпотеки особливо потужний результат покаже в стратегічній перспективі, на яку вона і розрахована.