ПОЗИЦІЯ

Перший віце-прем’єр заявив у Польщі, що наша держава може і буде сприяти зміцненню Європи 

Виступаючи на Вроцлавському Світовому Форумі (Польща), перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський високо оцінив співпрацю між Україною та ЄС в рамках ініціативи Східного партнерства. «Ініціатива Східного партнерства створила хорошу основу для багатостороннього діалогу між Європейським Союзом та країнами регіону. Україна розглядає Східне партнерство як важливу складову двосторонніх відносин з ЄС. Ми впевнені, що Україна може і буде сприяти зміцненню Європи», — заявив він.

Перший віце-прем’єр також наголосив на тому, що наша держава веде системну роботу в напрямку європейської інтеграції. «За останні три місяці ми вирішили 15 з 25 ключових питань, які були в нашому порядку денному протягом останніх років. Це — великий крок вперед. Мало хто вірив, що Україна відкриє доступ третій стороні до української газотранспортної системи. Але ми це зробили. Наша держава виконує свої зобов’язання у рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства. Відповідно до вимог Ради Європи Україна прийняла новий Кримінально-процесуальний кодекс. Також було прийнято новий Митний кодекс, план наближення українського законодавства до стандартів ЄС, першочергові заходи щодо інтеграції України в ЄС тощо», — підкреслив Валерій Хорошковський. При цьому він додав, що Україна рухатиметься шляхом здійснення внутрішніх реформ, які наблизять нашу державу до європейських стандартів.

Також перший віце-прем’єр провів зустріч з представниками польського бізнесу. Він позитивно оцінив розвиток двосторонніх торговельних відносин та наголосив на тому, що Польща — ключовий економічний партнер України у Східній Європі. «Україна може стати для Польщі та всього Євросоюзу надійним містком на Схід, платформою для розбудови ефективної співпраці з іншими державами пострадянського простору. В більш широкому розумінні Україна та Польща разом зобов’язані задавати темп розвитку інтеграційних процесів у Центрально-Східній Європі, формувати зону стабільності та добробуту в регіоні», — заявив Валерій Хорошковський.

Він позитивно оцінив динаміку взаємного обміну товарами та послугами, зазначивши, що показники 2011 року вказують на понад тридцятивідсоткове зростання імпортно-експортних операцій. При цьому український експорт до Польщі зріс минулого року більш ніж на 56%, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єра.  

Також Валерій Хорошковський зазначив, що Україна та Польща повинні ініціювати відкриття пунктів пропуску на кордоні із запровадженням спільного прикордонно-митного контролю. На його переконання, це сприятиме веденню підприємницької діяльності та укріпленню торговельних зв’язків між нашими країнами. 

Він також наголосив на тому, що завдання українського уряду на найближчу перспективу — продовження реформ, спрямованих на забезпечення політичної та економічної стабільності, поліпшення інвестиційного клімату та створення стимулюючих умов для ведення підприємницької діяльності.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»