Кінець календарного літа — особлива пора для працівників Державтоінспекції. Щоб активізувати роботу із запобігання дитячому дорожньо-транспортному травматизму напередодні й на початку нового навчального року, з 20 серпня майже всі підрозділи ДАІ приступили до реалізації заходів загальнодержавної профілактичної операції «Увага! Діти на дорозі!» Саме в цей період ймовірність ДТП за участю дітвори зростає, і пояснюється це тим, що, призабувши за безтурботне літо правила безпечної поведінки на вулицях і дорогах, юні учасники руху нерідко стають винуватцями дорожніх трагедій.

— Найтиповіші порушення Правил дорожнього руху дітьми — несподіваний вихід на проїжджу частину перед автомобілем, що наближається, спроби перетнути вулицю в невстановленому місці чи на червоне світло світлофора, ігри поблизу дороги, а також рух вулицями на велосипедах, мопедах чи скутерах, — ділиться багаторічними спостереженнями заступник начальника департаменту ДАІ МВС України Володимир Резніков. — Тому й потрапляє в біду малеча із власної необережності найчастіше як пішоходи, велосипедисти чи водії мопедів та мотоциклів.

Спершу слід вивчити теорію. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Щоб краще підготувати мережу вулиць і доріг до нового навчального року, Державтоінспекція особливо уважно обстежує ділянки, які прилягають до територій дитячих навчальних закладів і якими проходять маршрути шкільних автобусів, і в разі необхідності вимагає від органів місцевої влади ремонту дорожнього покриття, поновлення дорожньої розмітки, встановлення необхідних знаків, транспортного та пішохідного огородження, належного зовнішнього освітлення, влаштування пристроїв примусового зниження швидкості тощо, розповів Володимир Резніков. Одночасно працівники ДАІ перевіряють автотранспортні підприємства і перевізників, які здійснюють організоване перевезення учнів, на предмет дотримання ними законодавства у сфері безпеки дорожнього руху.

Уже традиційно 1 вересня і в перші дні нового навчального року біля шкіл чергуватимуть патрульні екіпажі ДАІ. Особливу увагу буде приділено саме поведінці дітей на дорозі. Само собою, коли школярі сядуть за парти, в загальноосвітніх школах пройдуть різні конкурси, театралізовані уроки для молодших класів, виставки дитячих малюнків та інші заходи, покликані навчити і закріпити знання Правил дорожнього руху в дітей, а працівники ДАІ проведуть тематичні уроки. У вільний від навчання час пізнавальні заняття з малими школяриками проводитимуть і юні інспектори дорожнього руху.

Цими днями Державтоінспекція звертається до водіїв автотранспорту із проханням проявити максимум уваги на дорогах, знижувати швидкість поблизу шкіл і дитячих садочків, у місцях зупинок громадського транспорту та й загалом на житлових масивах. До речі, першого дня нового навчального року ДАІ пропонує всім водіям рухатися з увімкненим ближнім світлом фар навіть у світлу пору доби, зазначив Володимир Резніков. Окреме прохання до батьків: постарайтеся  щодня нагадувати дітям про можливу небезпеку на дорозі й необхідність дотримання Правил руху, позначте їм безпечний маршрут із дому до школи і в зворотному напрямку, не залишайте малечу без нагляду на вулиці й не дозволяйте гратися близько проїжджої частини. Лише разом ми зможемо вберегти найменших учасників руху від нещасних випадків на дорозі, наголосив заступник начальника ДДАІ МВС України.